2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTermocentrala Ișalnița își amenajează depozitul de cărbune

Termocentrala Ișalnița își amenajează depozitul de cărbune

Administrația Complexului Energetic Oltenia a alocat fondurile necesare pentru a amenaja un depozit de cărbune corespunzător la una din sucursalele electrocentralei.

Compania are, prin urmare, nevoie de utilaje pentru activitățile de amenajare a depozitului de cărbune de la Termocentrala Ișalnița. Vor fi preluate cu operator de la companii specializate în prestarea de astfel de servicii.

Termocentrala de la Ișalnița încă mai folosește cărbune și are nevoie de un depozit corespunzător. Aici urmează să fie construit un grup pe gaze naturale. Mai este însă de așteptat până când investiția se va concretiza. Prin urmare, este nevoie în continuare de infrastructura necesară pentru preluarea cărbunelui destinat grupurilor energetice.

Vor să construiască un grup pe gaze naturale 

La Ișalnița ar trebui să fie construit și un grup pe gaze naturale de 850 de MW, alături de ALRO. Astfel, a fost constituită o societate cu capital mixt/SPV în vederea construcției unei centrale cu ciclu combinat pe gaz natural de 850 MW la Ișalnița. Aceasta va înlocui blocul 7 și respectiv blocul 8, ambele de 315 MW pe lignit. Din asociere face parte compania ALRO Slatina. Cota CE Oltenia deținută din capitalul social, de 59,9% din societatea mixtă, reprezintă o contribuție de 65 de milioane de euro.

Investitorul selectat, ALRO SA, participă cu o cotă deținută din capitalul social de 40,1%, reprezentând o contribuție de peste 43,5 milioane de euro. Valoarea totală a proiectului este estimată la 506 milioane de euro. Proiectul a primit finanțare și din Fondul de Modernizare, iar noua societate mixtă (SPV) va beneficia de o finanțare nerambursabilă de 50% din proiect. Guvernul României urmează să plătească aceste sume direct către noul SPV, în calitate de beneficiar final al Fondului de Modernizare, pe baza contractului de finanțare încheiat deja între SPV și Ministerul Energiei.

De asemenea, proiectul va beneficia de o finanțare bancară pentru care CE Oltenia a mandatat o bancă comercială importantă să acționeze în rol de aranjor al sindicalizării. Termenul de punere în funcțiune a centralei electrice pe gaze de la Ișalnița este anul 2026. Este însă înregistrată o întârziere de 2 ani în ceea ce privește implementarea investiției. Prin urmare, va fi nevoie de grupurile pe cărbune și de un depozit pentru cărbune. 

Reparații la mijloacele de transport cărbune

Locomotivele CEO, care asigură transportul cărbunelui la grupurile energetice din termocentrale au nevoie de reparații. Complexul Energetic Oltenia a demarat programul de mentenanță la sistemul de transport pe calea ferată.

Compania energetică deține propria rețea de cale ferată industrială. Acesta este folosită pentru a aduce cărbune de la depozitele din subunităților miniere la depozitele sucursalele electrocentrale pentru alimentarea grupurilor energetice pe bază de cărbune.

Administrația Complexului Energetic Oltenia trebuie să asigure continuitate în ceea ce privește transportul lignitului pe calea ferată. Astfel, este nevoie de un program de mentenanță și reparații, precum și de înlocuirea unor echipamente uzate la locomotivele aflate în dotarea ELCFU Motru. Bugetul pentru mentenanța la locomotive este de peste 1,2 milioane de lei.


Citește şi: Bărbat găsit mort într-o maşină abandonată

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS