12.8 C
Craiova
joi, 9 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria Craiova a cumpărat sirene de înștiințare și alarmare a populației

Primăria Craiova a cumpărat sirene de înștiințare și alarmare a populației

În contextul în care Ucraina se află în război cu Rusia încă din februarie 2022, iar de curând a izbucnit și conflictul dintre Israel și Hamas, orice stat care ar putea fi implicat încearcă să își ia anumite măsuri de precauție. La aceste conflicte se adaugă și posibilitatea unor dezastre naturale. Așadar, în caz de nevoie, orașele trebuie să aibă un sistem de alarmare a populației. Craiova nu face excepție, iar de curând, primăria orașului a achiziționat două sirene de înștiințare și alarmare a populației. Însă, din păcate, orașul nostru nu a atins nici măcar jumătatea numărului necesar a acestor echipamente.

Primăria Craiova a investit 109.400 de lei, fără TVA, pe două sirene electronice de 1.200 W. Licitația a fost publicată în septembrie, iar de curând fost atribuită unei firme bucureștene – Axatel Service, de altfel singura participantă.

Primăria, obligată de lege să completeze sistemul de alarmare

Primăria Craiova a achiziționat cele două sirene fiindcă legea i-a impus acest lucru. Cel mai probabil, nu vor fi singurele achiziții de acest fel fiindcă orașul nostru nu are suficiente sirene. „Pentru dezvoltarea și completarea sistemului de înștiințare-alarmare al Municipiului Craiova se achiziționează două sirene electronice de 1.200 W. Achiziţia sirenelor electronice de 1.200 W este necesară pentru respectarea legislației în vigoare, care impune dezvoltarea sistemelor de înștiințare-alarmare, în urma studiilor de audibilitate si fezabilitate. Acestea stabilesc, prin măsurători exacte, numărul necesar de sirene, puterea lor și amplasarea corespunzătoare pentru o eficienţă mai bună privind înstiinţarea şi alarmarea oportună a populaţiei civile din Municipiul Craiova, în situaţii de protecție civilă”, se menționează în descrierea contractului.  

Ce condiții au fost solicitate de primărie

Potrivit caietului de sarcini al acestei licitații, „sirenele de alarmare vor fi prevăzute cu interfețe de centralizare și comandă de la distanță prin patru medii de comunicare, respectiv: linie telefonică analogică dedicată, internet/ethernet (rețele TCP/IP), telefonie mobilă (GSM/GPRS/3G) și radio în banda VHF; comunicația cu centrală de alarmare să se poată face simultan prin GSM, internet/intranet, linie telefonică și radio, bară intervenția operatorului pentru a comuta interfețele, permițând activarea alarmărilor local, de la panoul propriu și de la distanță, atât de la centrala de alarmare existentă cât și de la nivelurile superioare. Sirenele vor asigura următoarele funcții principale: alarmarea populație – activarea locală și de la distanță a secvențelor de alarmare prevăzute în legislație: prealarmă aeriană, alarmă aeriană, alarmă la dezastre și încetarea alarmei; achiziția, stocarea și transmiterea de date privind starea de operativitate a sirenelor electronice, diferite stări (sirene în alarmă, sirene deconectate, diferite defecțiuni, etc.)”.

Unde au fost montate cele două sirene

Prima sirenă cumpărată a fost montată la Hotel Europeca, pe strada Pietății. Cea de-a doua la Hotel Sydney, pe strada Calea București.

Treaba firmei care a livrat sirenele nu s-a oprit odată cu montarea sirenelor. Asta pentru că primăria a stabilit câteva condiții pe termen lung. „Contractantul trebuie să fie în măsură să asigure piese de schimb și orice alte materiale consumabile pentru o perioadă de minim 5 ani de la livrare. Toate piesele de schimb/materiale consumabile asigurate de contractant trebuie să respecte cerințele tehnice și de calitate ale producătorului echipamentului. Pe toată perioada de garanție contractantul se obligă să asigure cu titlu gratuit asistență la cerere și remedierea/repararea oricăror defecțiuni care nu sunt generate din culpa achizitorului, inclusiv înlocuirea sirenei defecte cu una nouă dacă repararea nu este posibilă. În cazul apariției unor defecțiuni în garanție, intervenția trebuie efectuată în maxim 72 de ore din momentul înștiințării contractantului”, se specifică în caietul de sarcini.

Câte sirene sunt în Craiova și câte ar fi necesare

Achiziția celor două sirene de 1.200W nu a completat, totuși, îmtregul necesar al orașului. Craiova avea în administrare, înainte de această achiziție, 21 sirene electronice de 600W și 1200W. Acestea au fost cumpărate și montate între anii 2018-2022. Primăria a făcut un studiu de audibilitate și unul de fezabilitate cu privire la numărul sirenelor necesare ăn oraș. Cele două au arătat faptul că în Craiova ar trebui ca sistemul de înștiințare-alarmare să aibă în componență o centrală de alarmare și 53 sirene electronice de diferite puteri: 4 sirene de 600W, o sirenă de 2400W și 48 sirene de 1.200W.

Așadar, chiar și cu cele două sirene cumpărate recent, Craiova nu a ajuns nici măcar la jumătatea numărului necesar.

Citește și: Craiova, mai aproape de Spitalul Regional. A fost scoasă la licitaţie prima etapă de lucrări

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS