7.3 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjȘcoala din Arcani, reabilitată după ce a fost grav afectată de cutremurele din acest an

Școala din Arcani, reabilitată după ce a fost grav afectată de cutremurele din acest an

Școala Gimnazială din comuna Arcani, Gorj, va beneficia în sfârșit de lucrări de reabilitare. Unitatea de învățământ a fost afectată grav de seismele de la începutul anului.

Din cauza afectării structurii de rezistență elevii au fost mutați la alte școli și, în urma unor expertize, s-a stabilit că se impune reconstruirea Școlii Gimnaziale din Arcani. Bugetul aflat la dispoziția autorităților locale pentru reabilitarea unității școlare este de peste 7,3 milioane de lei.

O licitație în vederea desemnării constructorului este programată la finalul acestei luni. „Scopul achiziţiei publice este execuția lucrărilor în cadrul proiectului „Reconstruire Școala Gimnazială Arcani, comuna Arcani, județul Gorj”, ce vizează creșterea calității procesului de învățământ în cadrul Școlii Gimnaziale Arcani.

Execuția lucrărilor se va face în conformitate cu documentația tehnică întocmită la faza Proiectului Tehnic avizată și pe baza documentației.

Valoarea estimată a serviciilor de proiectare, asistența tehnică din partea proiectantului și lucrărilor pentru obiectivul de investiții „Reconstruire Școala Gimnazială Arcani, Comuna Arcani, județul Gorj”, ce urmeaza a se realiza este calculată conform devizului general întocmit de proiectant la faza de PT proiect nr. 51/2023 întocmit de către S.C. SCUAR S.R.L”, conform Primăriei Arcani. Lucrările trebuie să fie executate în 12 luni. 

Gorjul a intrat pe harta seismică 

Județul Gorj a intrat pe harta seismică a țării, după cutremurele de la începutul anului. În data de 14 februarie s-a produs un seism de 5,7 grade pe scara Richter, în comuna Runcu. Locuitorii din zonă și cei din partea de nord a județului Gorj, respectiv partea de sud a județului Hunedoara au fost exasperați de numărul mare de cutremure produse în lunile februarie și martie.

Abia în aprilie se poate constata o scădere semnificativă a numărului de cutremure, iar locuitorii din partea de nord a județului s-au mai liniștit. Peste 2.500 de cutremure și replici s-au produs de atunci în județul Gorj. Ultimul seism a avut magnitudinea de 4,3 și a avut loc săptămâna trecută. Seismologul INFP, Mihai Diaconescu, a spus că mișcările seismice din Oltenia „sunt secvențe ciudate, care nu respectă teoria”.

„Cutremurul acesta s-a produs în aceeași zonă în care s-au produs primele cutremure de 5 grade. Nu există niciun model numeric care să simuleze o secvență de acest tip pentru că nu acționează independent față de ceea ce se întâmplă în jurul ei. În general acestea sunt niște secvențe ciudate care nu respectă teoria, sunt niște preșocuri, cutremurul principal și replicile și apoi se termină. Zona Târgu Jiu o ține așa de câteva luni de zile”, a declarat Mihai Diaconescu în presa centrală.

Este de precizat că și alte clădiri publice din Gorj au fost afectate de cutremurele din acest an. Acum se execută lucrări de reparații la Primăria Târgu Jiu și va intra în reabilitare și Prefectura Gorj. 

Citește și: Un bărbat s-a răsturnat cu mașina la ieșire din Târgu Jiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS