2.2 C
Craiova
luni, 20 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalTrebuie să izolăm ţevile care trec prin apartament?

Trebuie să izolăm ţevile care trec prin apartament?

Craiovenii care nu mai folosesc căldură din sistemul centralizat de încălzire al orașului pentru că și-au montat alte surse de încălzire a locuinței pot să scadă cheltuielile la întreține dacă își izolează conductele care transportă agent termic.

Izolarea coloanelor care traversează apartamentele duce la diminuarea suprafeţelor echivalente termic și, implicit, la reducerea cheltuielilor la întreţinere ale craiovenilor care și-au montat centrală termică sau panouri electrice. Totuși, izolarea coloanelor nu înseamnă scutirea totală de la plata cheltuielilor comune de încălzire.Luând în calcul o conductă de 20 mm de o lungime de 2,7m, un studiu de specialitate arată: Un apartament de 35mp cu conductele neizolate, într-o lună de iarnă, cum ar fi decembrie are un consum de 0,10Gcal şi un cost al căldurii de 16% din totalul facturii. Un apartament de 70mp are un consum de 0,20 Gcal şi un cost de 16%. În cazul în care, conductele vor fi izolate consumul scade. În cazul primului apartament, consumul scade la 0,03 Gcal şi costul la 5%. Pentru cel de-al doilea apartament, consumul scade la 0,06 Gcal şi costul căldurii la 5%.

Și-au montat centrale, dar căldura pe părțile comune tot o plătesc

Deşi au făcut niște cheltuieli cu montarea de centrale de apartament, mulți dintre craiovenii care locuiesc la bloc plătesc sume importante reprezentând contravaloarea agentului termic aferent conductelor care le traversează locuinţele. Din acest motiv, ei au apelat la o metodă care să le mai reducă din datoriile faţă de furnizorul de căldură, de care credeau că au scăpat odată cu debranşarea. Proprietarii și-au izolat conductele care le traversează apartamentele, mergând până acolo încât au izolat și țevile din subsol, pentru a ceda mai puțină căldură. Într-o astfel de situație este și un proprietar din blocul 68 B. Craioveanul și-a montat recent centrală de apartament pentru a-și asigura căldura din apartament. Acesta a renunţat la vechile calorifere, pe termoficare și a izolat conductele care îi traversează apartamentul, dar este nemulțumit că nu i se va reduce factura la căldură pe părțile comune.

„Eu nu mai folosesc sistemul centralizat de încălzire al blocului. Mi-am montat centrală. Am izolat conductele care trec prin casă și, cu toate acestea, totuşi mi s-a spus de la asociaţie că voi avea costuri pentru energia termică pe părțile comune. Firma care a făcut SET-ul trebuie să ia în calcul această modificare. Trebuie să vină să constate aceste modificări“, susține proprietarul.

Iar cazul acestuia nu este singular, în aceeași situație aflându-se și alţi craioveni care au centrale de apartament.
La fel de nemulțumit că va plăti căldură pe părțile comune este şi un alt proprietar dintr-un bloc din cartierul craiovean Corniţoiu. Acesta spune că și-a montat centrală de apartament și nu înțelege de ce va mai plăti căldura pe părțile comune, cu precădere căldura din ţevile care-i tranzitează apartamentul .

Eu mi-am montat centrală și nu văd rostul facturării căldurii pe părțile comune și mai ales coloanele care trec prin apartamentul meu. Am înţeles că s-ar diminua și costul nostru pentru părțile comune dacă ne izolăm ţevile“, spune locatarul.

Izolarea conductei conduce la o diminuare a consumului individual

Reprezentanții firmei de repartitoare spun că acolo unde există astfel de izolații ale conductelor care transportă agent termic, consumul și implicit factura scad până la 45% din totalul costurilor cu căldura.

„În situația proprietarilor de apartamente care folosesc altă sursă de încălzire și au procedat la izolarea conductelor care tranzitează locuința, aceștia trebuie să știe că un material izolant cu o grosime de 10 mm le poate reduce consumul cu 45%“, a precizat Cătălin Popescu, reprezentantul firmei Techem.

Conductele care tranzitează apartamentul pot fi izolate pentru a reduce costul facturii la căldură


Izolarea conductei nu presupune diminuarea cu 100% a suprafeţei echivalente termic, ci conduce numai la o diminuare a consumului individual. Cu alte cuvinte, izolarea coloanelor nu înseamnă scutirea totală de la plata energiei termice pentru încălzire, ci diminuarea cantităţii de energie termică repartizată în funcţie de suprafața echivalentă termic rămasă după izolare.
Din punct de vedere tehnic, nu este considerată izolaţie termică în instalaţii simpla acoperire sau „mascare“ a unor coloane cu materiale izolante specifice lucrărilor de construcţii, precum rigips, carton, cărămizi, bolţari, faianţă, gresie, parchet, şapă.
În cazul apartamentelor prevăzute cu repartitoare de costuri, repartizarea cheltuielilor cu energia termică se face numai de către firma ce are în exploatare repartitoarele şi prestează servicii în baza contractului încheiat cu asociaţia de proprietari.
În acest caz, repartizarea energiei termice se face de către firma de repartitoare, conform prevederilor din Norma tehnică aprobată prin Ordinul Preşedintelui ANRSC nr. 343/2010.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS