3.9 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCine va reabilita Fântâna Popova din Craiova

Cine va reabilita Fântâna Popova din Craiova

Primăria Craiova a desemnat firma câştigătoare care va reface Fântâna Popova şi va reamenaja spaţiul din jurul acesteia. Suma estimată de primărie pentru aceste lucrări a rămas neschimbată, fiindcă firma care şi-a depus oferta nu a fost deloc cu dare de mână şi a obţinut contractul fără să scadă un leu din ceea ce oferise municipalitatea.

Licitaţia, care s-a făcut pe achiziţii directe, a fost câştigată de firma craioveană S.C. RECON S.A. Este vorba despre contractul „Execuţia lucrărilor pentru reabilitare fântâni pentru băut apă, de tip cişmele (de perete) – Fântâna Popova“. RECON a reuşit să menţină suma maximă oferită de primăria pentru aceste lucrări, adică 293.125,5 lei, fără TVA. În sfârşit, fântâna monument-istoric va avea o altă înfăţişare, iar spaţiul din jurul acesteia va deveni unul plăcut şi frumos amenajat.

Refacerea fântânii se face după şase ani de la prima promisiune

Epopeea reabilitării Fântânii Popova nu este deloc una nouă. Pentru ca aceste lucrări să fie atribuite unei firme care să dea o altă faţă fântânii a fost nevoie de şase ani de tergiversări şi de împotmoliri din partea primăriei. Povestea a început în anul 2017. Pe atunci Primăria Craiova şi-a exprimat dorinţa să refacă fântâna din cartierul Romaneşti, din bugetul local. La un an distanţă, în 2018, s-a revenit asupra deciziei. Reprezentanţii municipalităţii s-au gândit că ar fi mai prielnic ca lucrarea să fie făcută pe bani europeni. În 2019, Mihail Genoiu, pe atunci primar al Craiovei, a semnat contractul pe fonduri europene, în valoare de 7.983.243,53 lei, din care 7.190.134,63 lei finanţarea nerambursabilă, care cuprindea refacerea Fântânii Popova şi a patru străzi învecinate – Fântâna Popova, Mirăslău, Prutului şi Nedeea.

De atunci şi până acum, fântâna nu a fost refăcută. Aşadar, ajunşi în 2023, a venit în sfârşit momentul în care fântâna şi spaţiul din jurul acesteia vor fi reamenajate. După ce primăria a dat termen până pe 30 octombrie firmelor care ar fi dorit să pună mâna pe contract să îşi depună ofertele, RECON-ul s-a calificat şi se va ocupa de lucrări. Firma ar trebui să finalizeze lucrările în maximum trei luni de la data la care va fi dat ordinul de începere a acestora. De asemenea, aceasta va trebui să ofere o garanţie de 5 ani pentru lucrările pe care le execută, dar şi pentru echipamentele pe care le va monta.

Cum va arăta Fântâna Popova

Potrivit caietului de sarcini, RECON va trebui să facă finisajele exterioare, iar tenculaia actuală să o înlocuiască cu o tencuială praf de piatră driscuită fin, în două nuanţe. Se va reface şi învelitoarea, iar cea actuală se va înlocui cu una din şindrilă de lemn. În cazul în care după îndepărtarea acesteia se va constata că elementele din lemn ale acoperişului sunt deteriorate, acesta se va repara prin înlocuirea elementelor deteriorate, iar lemnul se va ignifuga conform normelor în vigoare. Se va reface streașina înfundată şi se va remonta/înlocui pazia din lemn traforat.

De asemenea, se va remonta vârful metalic. Şi bazinul de apă şi jgheabul vor fi reabilitate. Golul de vizitare va fi protejat de o uşiţă din tablă de oţel. Aceasta va fi prevăzută cu sistem antiefracţie şi va fi colorată cu vopsea. Totodată, se va realiza un trotuar de gardă în jurul clădirii. Trotuarul va fi realizat din beton cu dop de bitum şi pantă de 5%. În acelaşi timp se va reface şi spațiul aferent fântânii-cișmea monument istoric.

Spaţiu de socializare, în jurul fântânii

Lucrările nu se opresc strict la reabilitarea fântânii, fiindcă primăria vrea ca întreg spaţiul care înconjoară fântâna să se transforme într-unul în care oamenii care locuiesc în zonă să poată socializa. Astfel, în acel spaţiu vor fi plantaţi diverşi arbuşti decorativi. „Zona de socializare din jurul fântânii, care va avea forma unui dublu semicerc amplu la care este alipită alveolar zona fântânii propriu-zise, va avea băncuțe și pubele de gunoi. Pavimentul va fi realizat din piatră naturală poligonală antiderapantă în culorile beige și cream. Placa de beton din faţa accesului şi dalele de beton ale incintei vor fi desfăcute şi înlocuite cu dale de piatră naturală poligonală antiderapantă în culorile bej şi crem.

Pentru iluminatul architectural al fântânii se vor monta reflectoare ce vor fi îndreptate către aceasta. Totodată, se vor încastra în pavajul de piatra naturală spoturi pentru iluminatul ambiental al zonei amenajate“, se menţionează în caietul de sarcini. Pe lângă fântână şi spaţiul de socializare, se va reface şi zidul-parapet împrejmuitor. Acesta se va face din bolovani de piatră și elemente disparate din cărămidă. De asemenea, porţile metalice batante se vor îndepărta. Lângă accesul principal al fântânii va fi amplasat un panou de marcare a monumentului istoric. Acesta va fi însoţit de semnul specific pentru monumentele istorice şi un scurt istoric a fântânii.

Aşadar, până la primăvară, cea mai veche cişmea din Craiova va fi readusă la viaţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS