-1.1 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocal245 de clădiri din Craiova, expertizate seismic. Craiovenii mai au şase luni ca să-şi expertizeze clădirile

245 de clădiri din Craiova, expertizate seismic. Craiovenii mai au şase luni ca să-şi expertizeze clădirile

În Craiova, numărul clădirilor private, dar şi de interes public, expertizate seismic a crescut comparativ cu cele încadrate într-un grad de risc seismic la finele anului 2022. Cu toate acestea, numărul este infim, dacă ar fi să centralizăm numărul tuturor clădirilor construite înainte de 1978. Craiovenii trebuie să ştie că mai au la dispoziţie şase luni ca să-şi expertizeze tehnic blocurile, în vederea încadrării acestora într-o clasă de risc seismic.

Din datele primăriei Craiova reiese că 245 de clădiri au fost expertizate seismic în Craiova până la acest moment. Acestea sunt clădiri de locuinţe, dar şi instituţii publice, şcoli, unităţi sanitare. Trebuie precizat că între acestea sunt imobile construite şi după data de 1978. Cele mai multe dintre aceste clădiri au fost încadrate în clasa de risc seismic III, adică în cazul unui cutremur pot suferi avarii minore. Astfel, poate cădea tencuiala, pot apărea fisuri şi crăpături la pereţi, fără ca viaţa locatarilor să fie pusă în pericol. Multe dintre aceste clădiri sunt blocuri de locuinţe, cum ar fi :

blocul 120 de pe strada General Magheru, blocul S6 de pe strada Grigore Pleşoianu, 106 de pe strada Rovinari, blocul O 21 de pe strada Spaniei, blocul C5 de pe strada Brazda lui Novac, blocul A12 situat pe strada Bibescu şi lista continuă. Multe blocuri de locuinţe mai sunt încadrate şi în clasa de risc seismic IV. În această situaţie, efectele unui cutremur asupra cladirii sunt reduse, acestea se vor comporta ca şi clădirile noi, care respecta normele în vigoare.

Blocuri
Blocuri

Clasa de risc seismic I


În categoria clădirilor din Craiova încadrate într-o clasă de risc seismic crescut sunt mai mult imobile în care funcţionează instituţii publice. În clasa de risc seismic I sunt încadrate doar şase imobile, numărul acestora poate fi mai mare, dar dacă nu au fost expertizate nu se cunoaşte încadrarea lor.

Între cladirile care au un risc ridicat de prăbuşire la cutremure şi trebuie marcate cu bulină roşie pentru atenţionare se numără fostul sediu al Inspectoratului de Pompieri de pe strada C.C Fortunescu, Halele Didactice de la Agronomie, fosta fabrică de motoare Weichmann, două imobile de locuinţe de pe strada Olteţ, respectiv strada Romain Rolland, acestea fiind declarate monumente istorice şi care la acest moment sunt evacuate, precum şi două clădiri din Drumul Apelor, demolate la această dată.

Clasa de risc seismic II

În clasa de risc seismic II au fost încadrate 12 clădiri, inclusiv cele două imobile care adăpostesc sediul administrativ al Primăriei Craiova. Imobilele sunt, însă, într-un amplu proces de reabilitare. Tot aici a fost încadrată şi clădirea care adăposteşte Casa Universitarilor, precum şi Filarmonica Olteniei. Din categoria instituţiilor de învăţămân apar încadrate în clasa de risc seismic II: Colegiul Carol I, grădiniţa Căsuţa Fermecată, Liceul teoretic Henry Coandă. În cazul clădirilor încadrate în clasa de risc seismic II probabilitatea de prăbuşire a clădirilor în cazul unui cutremur este redusă, însă sunt anticipate degradări structurale majore.
Expertizarea acestor clădiri s-a făcut în perioada anilor 1999-2022.

Ultimul termen al expertizării, 1 iunie 2024

Începând cu anul 2019, expertiza seismică trebuia să se facă într-un interval de doi ani. După realizarea expertizei, proprietarul avea la dispoziție încă doi ani pentru realizarea unui proiect de consolidare și alţi doi ani pentru lucrările de consolidare, în total, șase ani.
După efectuarea expertizei, proprietarul este responsabil să avertizeze ulterior asupra riscului pe care îl prezintă respectiva clădire, dacă este cazul.
El trebuie să afișeze panouri de înștiințare la intrarea în clădirea înscrisă într-o clasă de risc seismic, în termen de 60 de zile de la data primirii raportului de expertiză tehnică şi să anunţe la primărie şi la Inspectoratul în Construcţii.
Între timp legea s-a modificat şi tremenul pentru expertizele tehnice în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic s-a prelungit până la data de 1 iunie 2024( Legea nr. 170 din 7 octombrie 2019 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 20/1994 privind măsurile pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS