0.9 C
Craiova
duminică, 17 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljClariant închide fabrica de bioetanol de la Podari din cauza pierderilor

Clariant închide fabrica de bioetanol de la Podari din cauza pierderilor

Compania elveţiană de produse chimice Clariant a decis să închidă fabrica de bioetanol de la Podari, judeţul Dolj. Aceasta a devenit operaţională în primăvara lui 2022, în urma unei investiţii de 140 milioane euro. Clariant susţine că producţia de la Podari nu a fost pe măsura aşteptărilor şi împiedică creşterea, scrie Ziarul Financiar

“După o analiză atentă a tuturor opţiunilor strategice, am decis să închidem activitatea de la Podari. Vom colabora îndeaproape cu reprezentanţii angajaţilor din România şi Germania şi ne angajăm să găsim soluţiile care sunt cele mai responsabile din punct de vedere social. Pentru o companie care se concentrează atât de mult pe inovaţie ca şi noi, este imperativ să luăm decizii ferme atunci când un proiect nu îndeplineşte aşteptările şi să executăm şi mai riguros strategia noastră de creştere durabilă”, a spus Conrad Keijzer, directorul general al Clariant, potrivit unui anunţ publicat pe site-ul Clariant. 

Compania are o capitalizare bursieră de 4,4 miliarde euro. Acţiunile scad cu 1,4% la ora redactării acestei ştiri la 12,65 franci. Acestea au minus 15% în 2023.

120 de locuri de muncă dispar odată cu închiderea fabricii de la Podari

Agenţia de presă Thomson Reuters notează că elveţienii au anunţat că 120 de locuri de muncă vor dispărea odată cu închiderea fabricii de la Podari, în sudul României, în timp ce alte 50 de locuri de muncă vor fi reduse în cadrul operaţiunilor sale de biocombustibili şi produse derivate de la Straubing, Planegg şi Munchen din Germania.

Fabrica de la Podari a fost proiectată pentru a transforma 250.000 de tone de paie în etanol celulozic, un produs utilizat pentru fabricarea detergenţilor de rufe, a agenţilor de curăţare şi a produselor utilizate în industrie şi în îngrijirea personală şi a locuinţei.

Dar unitatea, deschisă de Clariant în 2021 şi operaţională din 2022, a înregistrat pierderi după ce problemele tehnice, cum ar fi blocajele, au făcut ca producţia să nu atingă niciodată capacitatea maximă, a spus reporterilor directorul general al Clariant.

„Am avut o instalaţie cu o capacitate de 50.000 de tone şi nu am putut să o facem să funcţioneze nici măcar aproape de capacitate”, a spus el. „Aspectele economice nu erau acolo. Cererea de biocombustibil de a doua generaţie există, partea comercială a acestui caz de afaceri este foarte atractivă şi rămâne foarte atractivă. Există o cerere puternică, dar am avut probleme tehnice”, a adăugat el.

Fabrica de la Podari a înregistrat pierderi de 81 milioane de euro

Fabrica de la Podari a înregistrat pierderi de 77 de milioane de franci elveţieni (81 milioane de euro) din al treilea trimestru al anului 2022, a spus Reuters directorul financiar Bill Collins.

Clariant Products RO, compania sub care operează elveţienii în România, a raportat la Finanţe pentru 2021 – cel mai recent an – afaceri de 0,6 milioane lei, în scădere cu 61% faţă de anul precedent, şi pierderi de 26 milioane lei. Compania avea un număr de 57 de angajaţi.

Compania a realizat  o evaluare financiară preliminară a impactului acestei închideri şi a ajuns la concluzia că în decembrie 2023 vor fi suportate costuri de restructurare şi provizioane legate de închidere şi de reducerea personalului de aproximativ 60-90 de milioane franci elveţieni (63 milioane euro – 98 milioane euro), cu impact asupra EBITDA.

Clariant îşi reduce activitatea la fabricile din Germania

Ca urmare a închiderii fabricii, Clariant va reduce părţi din activitatea sa de biocombustibili şi derivaţi de la fabricile germane din München, Planegg şi Straubing care aprovizionează fabrica din România.

Clariant, lider în domeniul produselor chimice de specialitate, alegea în 2018 comuna Podari din judeţul Dolj, situată la circa 10 km de Craiova, pentru a demara proiectul de investiţie care aduce o nouă fabrică în portofoliul elveţienilor.

Motivul pentru care au ales România a ţinut de potenţialul agricol pe care îl are ţara, materia primă folosită pentru bioetanol fiind reziduurile de paie. Lucrările efective au început în 2019, iar din totalul de 140 milioane euro investiţie, 40 milioane euro au venit din finanţare europeană.

Citeşte şi: Libertatea: Spitalul din Suceva trebuie să plătească o amendă penală de 1.260.000 de lei şi daune morale de 650.000 de euro pentru trei bebeluși morți

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS