9.4 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria Craiova vrea masterplan pentru canalizare pluvială și ape uzate

Primăria Craiova vrea masterplan pentru canalizare pluvială și ape uzate

Primăria Craiova vrea un masterplan pentru canalizarea pluvială și canalizarea de ape uzate din oraş. Cel mai probabil, decizia a fost luată în urma nenumăratelor probleme pe care oraşul nostru le-a avut mai ales în timpul ploilor torenţiale. Aşadar, a scos la licitaţie un contract pentru serviciile de elaborare a unui masterplan, pentru care plăteşte 1,2 milioane de lei, fără TVA.

Municipalitatea îşi doreşte să obţină un „Masterplan pentru canalizare pluvială și canalizare ape uzate în Municipiul Craiova” şi spune că, prin intermediul investiţiilor trasate în acest document, va reuşi să controleze poluarea, să ia măsuri împotriva inundațiilor, să reducă eficient infiltrațiile şi să respecte cadrul natural al municipiului. „Masterplanul privind canalizarea pluvială și canalizarea apelor uzate în municipiul Craiova, pe care Autoritatea Contractantă (primăria) și-l dorește, urmărește realizarea unei strategii locale pentru asigurarea colectării, transportului, tratării și descărcării apelor din sectorul de ape pluviale și, respectiv, din sectorul de ape uzate, în vederea atingerii țintelor trasate prin Tratatul de Aderare a României la Uniunea Europeană. Sub aspect metodologic, acest document strategic va trebui să pornească de la documentele-cadru existente, așa cum este Masterplanul pentru alimentarea cu apă și evacuarea apelor uzate în județul Dolj (2021 – 2050)”, a specificat primăria în caietul de sarcini.

Masterplanul trebuie să prezinte un plan eşalonat

Acelaşi document arată faptul că firma care va realiza masterplanul trebuie să ţină cont de posibilităţile primăriei de a investi în ceea ce ar presupune sistemul de canalizare pluvială și ape uzate. „Intenția masterplanului pe care Autoritatea Contractantă și-l dorește ca document final este aceea de a realiza o legătură între Masterplanul pentru alimentarea cu apă și evacuarea apelor uzate în județul Dolj (2021 – 2050) și situația existentă, precum și cu cea de perspectivă la nivelul municipiului Craiova, astfel încât să se asigura conformarea stabilită prin Tratatul de Aderare a României la Uniunea Europeană.

Elaboratorul masterplanului va prezenta un plan eșalonat, pe mai mulți ani, cu portofoliul de măsuri/intervenții, precum și cu sumele estimate pentru fiecare măsură în parte, pentru a putea permite beneficiarului să-și finanțeze investițiile, conform resurselor bugetare anuale de care va dispune. Obiectivele specifice asociate elaborării masterplanului privind canalizarea pluvială și canalizarea apelor uzate sunt următoarele: controlul poluării; protecția împotriva inundațiilor; reducerea eficientă a infiltrațiilor; respectarea cadrului natural al municipiului; dezvoltarea expertizei necesare unei bune operări a stației de epurare; atingerea gradului de conformare cu directivele europene în teremenele impuse.

Masterplanul, realizat pentru următorii 50 de ani

Valoarea totală estimata a acestui contract se ridică la 1.200.000 de lei, fără TVA (peste 240.000 de euro). Primăria vrea ca masterplanul care va fi realizat de o firmă spcializată să aibă o perspectivă relevantă pentru următorii 50 de ani. „Studiul pentru masterplan trebuie să aibă în vedere o dimensionare pentru o perspectivă de dezvoltare a orașului privind urmãtorii aproximativ 50 de ani, astfel ca rezultatul final trebuie să se concretizeze într-un document strategic cu soluții tehnico-economice care, în urma implementării, să ducă la o bună gestionare a apelor pluviale de suprafață atât pentru perioada curentă de dezvoltare a orașului, cât și pentru perspectiva de dezvoltare urbanã de următorii 50 de ani“, a menţionat primăria în caietul de sarcini.

Primăria vrea să se ţină cont de schimbarea climatică şi de potenţialele ploi torenţiale

La elaborarea masterplanului, ofertantul va avea în vedere faptul cã așa-numitele căderi istorice de precipitații datorate modificărilor climatice (fenomene de tip „lebăda neagră”) devin din ce în ce mai mult căderi de precipitații cu frecvență relativ constantă, la câțiva ani, iar pagubele cauzate de cedarea colectoarelor, în special, vor trebui evitate pe viitor. Elaboratorul masterplanului va trebui să realizeze o dimensionare semnificativ mai mare, cel puţin pentru tronsoanele colectoare principale, în funcție și de aria zonelor de pe care preiau apele de suprafață. Astfel, luând în considerare noua situație meteo- climatică mondială, cauzată de încălzirea globalã și care dă naştere unor fenomene meteorologice cu caracter extrem, proiectarea masterplanului trebuie gândită într-o nouă paradigmă, și anume aceea în care apar cu un grad de repetabilitate tot mai ridicat precipitații de tip torențial extrem, care se apropie din ce în ce mai mult sau chiar se înscriu în categoria de precipitații istorice.

Aceste aspecte presupun că la dimensionarea sistemului de canalizare pluvială se vor avea în vedere coeficienți de siguranţă acoperitori în ceea ce priveşte dimensionarea rețelei. Un alt aspect important de care se va ține cont va fi faptul că supradimensionarea anumitor tronsoane de apă pluvială trebuie corelată şi cu estimarea dezvoltării oraşului, deci cu posibilitatea creșterii suprafețelor modernizate de străzi, alei, trotuare, esplanade și alte amenajări de pe care va trebui preluată apa meteorică“, a mai solicitat municipalitatea în caietuld e sarcini.

În masterplan este vizată şi eliminarea foselor septice

Alte câteva condiţii importante impuse de primărie pentru elaborarea acestui masterplan privesc colectarea și epurarea apelor uzate. Pentru acest aspect, firma care va câştiga licitaţia trebuie să respecte următoarele cerinţe: respectarea prevederilor standardelor E.U. UWWTD pentru efectul de apă uzată descărcat; reducerea poluării râurilor, lacurilor și acviferelor prin aplicarea unei epurări eficiente și prin stabilizarea nămolului înainte de depozitare; reducerea riscului de inundații prin înlocuirea componentelor de canalizare cu defecte constructive sau sub-dimensionate hidraulic; implementarea unui sistem de canalizare pentru locuitorii ariilor dense din oraș care încă mai utilizează fose septice.
Firmele interesate să realizeze masterplanul cerut de Primăria Craiova au timp să îşi depună ofertele până pe 10 ianuarie 2024, iar undeva în aprilie-mai 2024 va fi desemnat câştigătorul. După aceea, firma respectivă va avea la dispoziţie 12 luni pentru realizarea masterplanului.

Citeşte şi: Utilaje ultramoderne de 12 milioane de euro la Aeroportul Internaţional Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS