În 2012, Olguţa Vasilescu lansa ironii la adresa primarului de atunci al Craiovei, Antonie Solomon, pentru ideile sale de a contura un oraş turistic. La fel ca marea roată panoramică din buricul Târgului de Crăciun, şi marea roată panoramică a istoriei se învârte, iar rolurile s-au schimbat. Realităţile prezintă totuşi similarităţi caraghioase. În urmă cu mai bine de 10 ani, Olguţa Vasilescu îl apostrofa pe Solomon că e cu gândul la turism în timp ce, după ploi, în oraş te poţi plimba doar cu “o bărcuţă”. Cam la fel stau lucrurile şi acum.
Roata ironiei sorţii
În mod ironic, astfel de situaţii îi sunt acum imputate chiar Olguţei Vasilescu. A devenit deja o tradiţie ca în Craiova să existe câteva zile furtunoase pe an în care oraşul devine o adevărată Veneţie. Însă nu fostul primar Solomon o dojeneşte azi pe Olguţa Vasilescu, ci locuitorii oraşului, care o întreabă adesea dacă, lăsând luminiţile sclipitoare din centrul oraşului, mai trece şi pe la periferie, unde încă există străzi pline de noroaie. Oamenii fac haz de necaz şi de lacurile de acumulare care aşteaptă gondolele după ploi mai zdravene.
Ce spunea Olguţa Vasilescu în 2012
Într-un articol din 2012 publicat de CraiovaForum, preluat din ziarul Lupa, se arată că, în luna aprilie, Olguţa Vasilescu a prezentat nişte fotografii cu Centrul Expoziţional din Romaneşti după o ploaie de primăvară, loc despre care spune că nu se putea circula decât cu “o bărcuţă”.
Actualul primar spunea la acea vreme: “Înţeleg că domnul primar Antonie Solomon a fost foarte deranjat de o afirmaţie pe care am făcut-o eu şi pe care a preluat-o şi doamna Mariana Câmpeanu. Astăzi nu sunt însoţită de o doamnă la această conferinţă de presă şi nici nu voi mai invita doamne pentru a nu fi ţinta mojiciei şi a misoginismului actualului primar al Craiovei. Bărbaţii sunt mai rezistenţi în politică iar eu sunt suficient de bărbat ca să suport toate invectivele domnului Antonie Solomon. Vă prezint nişte fotografii unde se vede cum arăta Romaneşti, la Centrul Expoziţional, săptămâna trecută, după o ploicică de primăvară. După cum vedeţi cei care s-ar fi dus să viziteze locul pentru era cuprins în circuitul turistic al Craiovei, în viziunea domnului primar Antonie Solomon, ar fi avut nevoie de o bărcuţă”.
Broaştele care au suferit mutaţii şi cizmele puse pe masă
Despre turism, Olguţa Vasilescu vorbea cu cinism în 2012. Între timp, însă, microbul a prins-o din urmă. Ce-i drept, Craiova a scăpat de broaştele-mutant de la Balta Craioviţei în mandatul său.
“Probabil că o să ne dotăm şi cu telegondole când vom primi acei turişti pe care îi visează domnul primar Antonie Solomon în perioada următoare. Aşadar, Centrul Comercial de la Romaneşti, intrat în circuitul turistic pentru a fi vizitat, vedeţi cum arată, şi nu este vorba doar despre o băltoacă. În aceeaşi situaţie este şi strada Brestei. Am fost şi acolo şi cu riscul de a şoca telespectatorii unui post local de televiziune mi-am scos cizmele şi le-am pus pe masă pentru a demonstra cum arată cartierele craiovene, unde la maşină trecuse apa de roţi. În plus, în apă sunt şi broaşte foarte mari care probabil că au suferit deja mutaţii, şi care veneau de la balta Craioviţei. Oamenii din zona respectivă sunt năpădiţi de şerpi şi de broaşte. Aşa arată cartierele din Craiova unde domnul Antonie Solomon vrea să facă turism”, mai adăuga Olguţa Vasilescu.
Noroc că n-avem furtuni iarna
La distanţă de 11 ani de la aceste declaraţii, la Craiova au venit şi turiştii. Se pare că Olguţa Vasilescu a preluat din visurile fostului primar de a transforma oraşul într-un obiectiv demn de vizitat şi, cel puţin în perioada Târgului de Crăciun, a reuşit.
Cu bărcuţele însă lucrurile au rămas la fel, ba chiar bălţile s-au adâncit mai tare în unele locuri. Imaginile cu maşinile înghiţite de ape în zona podului din Bariera Vâlcii, la pasajul din centru şi pe alte străzi din oraş au devenit virale pe Facebook. Primarul dă vina pe climă şi infrastructura care nu este configurată pe debite atât de mari cum au fost în episoadele furtunoase din ultimii ani.
Dar acum că au venit turiştii, poate apar şi (tele)gondolele.
Citeşte şi: Strada Henri Coandă, între eroare şi oroare