Consilierii locali craioveni au fost chemați ieri într-o ședință extraordinară ca să voteze încă o rectificare de buget, dar și prelungirea unor proiecte după data de 31 decembrie 2023. Ședința extraordinară a debutat furtunos și s-a domolit până la final, proiectele fiind votate în masă.
Ca de obicei, replicile s-au schimbat între consilierii de la USR, cei de la PSD și primar.
Acesta a fost întrerupt de către prședintele de ședință:
„Nu avem referatul pe ordinea de zi. Despe ceea ce vorbiți dumneavoastră nu avem pe ordinea de zi. Dacă aveți ceva de transmis domnului Zamfir , vă rog să mergeți la Operă, să-i transmiteți”, a spus președintele de ședință Lucian Dindirică.
Replica a venit imediat:
Primarul Craiovei a intrevenit:
„Nu avem nici o solicitare din partea Operei. Noi plătim salariile 190 de mii de lei și dumneavoastră vorbiți de plata către o singură persoană”, a replicat primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.
O bilă neagră pentru primar
Consilierii de la USR au continuat voalat reproșurile la adresa primarului Lia Olguța Vasilescu când s-a ajuns la proiectele nefinalizate.
Vădit iritată primărița a întrebat-o în câteva rânduri:
„De unde ai venit cu acest milion de euro?”
Aceasta a ținut să dea explicații: „Nu se pierde nici un ban ca să știți. Proiectele se etapizează, intră pe POR-ul următor. Avem cele mai puține proiecte care se fazează. Eu o să vorbesc per total ca să știți de ce s-au întâmplat aceste întârzieri. Avem, de exemplu străzile din Romanești care se finalizează până la sfârșitul anului, acolo este însă o fântână, monument istoric pentru care am refăcut studiul istoric. Practic, lucrările se termină în ianuarie. Avem sala de sport de la Mircea Eliade, proiect pe care îl fazăm ca să nu pierdem fondurile. Nu se pierde nici un ban. În ceea ce privește grădinițele, aici avem probleme, s-a finalizat proiectarea, s-a terminat licitația, a intrat constructorul, când a început să decoperteze a avut surprize. De exemplu, pe vremea lui Ceaușescu au fost câteva instituții pilot unde planșeele din beton, ca să se facă economie, aveau multe găuri în ele. Noi veneam și mansardam aceste grădinițe peste aceste planșee care avea aceste carențe. Constructorul s-a oprit, ne-a solicitat o nouă expertiză seismică, să știm dacă vom continua lucrările. Avem grădinițe care nu au fundație și iar ne-am întors la proiectant. Repet, nu vom pierde fonduri”, a explicat primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.
Reabilitarea grădinițelor motiv de dispută
„ Părinților și cadrelor didactice li s-au dat un termen scurt. Cei care învățau au fost transferați în alte instituții de învățământ temporar. Nu sunt condiții optime, școala nu este gândită ca o grădiniță. Sunt copii mai mulți într-o clasă, calitatea mâncării a avut de suferit, copiii se schimbă pe culoare pentru că nu mai au spații dedicate, băile nu sunt conforme. Părinții au acceptat pentru că li s-au dat termene scurte, dar până în 2025! Părinții și-au retras copiii de acolo, aproape o grupă s-a pierdut. Materialele, mobilierul sunt depozitate într-o hală pusă la dispoziție de un părinte, arhiva este depozitată într-o remorcă parcată în curtea școlii. Aceasta este pusă la dispoziție de o rudă a unui cadru didactic pro bono. Părinții își doresc să primească un termen mai scurt de finalizare, nu 2025”, a spus Eduard Alexandru Cârceag, consilier local.
Primarul a fost deranjat de aceste adevăruri
„Ar fi trebuit să anunțați și primăria. Ca să nu mai vorbesc că doamna director, înainte de a posta pe Facebook și să facă pe victima, să anunțe primăria. Nu am avut cunoștință că nu au spații, nu au solicitat pentru depozitare. Noi ținem legătura cu ISJ și îi întrebăm dacă sunt situații care trebuiesc rezolvate și ni se spune fie că se descurcă, fie punctual despre ce este vorba. Aceste lucruri trebuie să ajungă la noi, nu în altă parte. În ceea ce privește această grădiniță, condițiile sunt bune, unde am asigurat toate condițiile. Deci din câte văd aici sunt întârziate lucrările din aceleași motive cum vă spuneam mai înainte și trebuie să ne întoarcem la proiectant. Proiectantul trebuie să ne spună ceea ce trebuie schimbat. Lucările au început deja, a fost dat ordinul de începere a lucrărilor. Proiectarea s-a făcut fără a decoperta și fără a vedea viciile ascunse din aceste clădiri. Înainte de orice mă interesează siguranța copiilor. Acum unde sunt mutați, sunt în siguranță”, a spus primarul.
În final toate punctele de pe ordinea de zi au fost votate.