Craiovenii care locuiesc la bloc şi primesc căldură din sistemul centralizat al oraşului au fost „ameninţaţi” tot anul că vor fi amendaţi dacă nu-şi pun repartioare de costuri. Termenul limită era 31 decembrie 2023. În luna octombrie, într-o postare pe pagina sa de facebook, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei reamintea că până la 31 decembrie toți cei care stau în apartamente de bloc racordate la rețeaua de termoficare trebuie să aibă contoare individuale de căldură sau repartitoare.
Acum, Parlamentul României a adoptat o propunere legislativă pentru îmbunătățirea eficienței energetice în sectorul rezidențial. Termenul obligativităţii montării repartitoarelor se prelungeşte cu încă un an
Repartitoarele obligatorii din 2024
Despre obligativitatea contorizării se tot vorbeşte de 15 ani. La începutul acestui an a intrat în vigoare o nouă lege care stabilea însă 31 decembrie 2023 ca dată limită pentru montarea de sisteme individuale de contorizare a energiei termice sau de repartitoare de costuri în blocurile racordate la sistemele de distribuție a energiei termice.
Mulţi proprietari s-au văzut nevoiţi să-şi monteze repartitoare. Alţii au amânat până pe ultima sută de metri şi au mai câştigat timp pentru că între timp legea a suferit modificări.
Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care prevede, printre altele, prelungirea termenului de montare a repartitoarelor de căldură până la 31 decembrie 2024.
Acesta mai spune că, proiectul stabileşte măsuri pentru acordarea unui sprijin temporar aferent anului 2024 categoriilor de persoane vulnerabile. Ajutorul se dă începând cu data de 15 aprilie 2024, pentru compensarea costului aferent achiziţiei şi montării unor sisteme tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, în imobile de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică.
Potrivit actului normativ, persoanele vulnerabile vor beneficia de sprijin pentru compensarea costului achiziţiei şi montării unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termică, sub formă de plăţi prin serviciul de mandat poştal.
Acordarea acestui sprijin va începe pentru categoriile de persoane eligibile în continuarea măsurii de sprijin pentru compensarea preţului la energie, prin utilizarea cardurilor de energie, a căror valabilitate urmează a fi prelungită până la 31 martie 2024.
Cine primeşte ajutor pentru repartitor
Se încadrează în categoria persoanelor și familiilor vulnerabile acelea cu un venit lunar sub 2.000 de lei pe membru de familie, alături de îndeplinirea condițiilor legate de vârstă și capacitate de muncă, dar și persoanele care sunt în risc de a-și pierde capacitatea de satisfacere a nevoilor zilnice de trai din cauza unor situații de boală și/sau dizabilitate.
Pragul de vârstă relevant pentru această evaluare este stabilit la 60 de ani. Astfel încât toate criteriile de vulnerabilitate sunt îndeplinite pentru a identifica o persoană sau o familie în situație de risc de sărăcie și a le oferi sprijin financiar din fonduri publice.
Sprijinul acordat persoanelor vulnerabile este în valoare nominală de maxim 750 lei. Este acordat pe locuinţă/gospodărie vulnerabilă, numai după montarea de către o societate prestatoare de servicii energetice agreată, a sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică (cum ar fi repartitoare, robineţi de reglare a consumului de energie termică) și pe baza procesului verbal de montare şi a facturii şi poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2024.