8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljCine face SF-ul pentru parcul fotovoltaic al Primăriei Craiova

Cine face SF-ul pentru parcul fotovoltaic al Primăriei Craiova

Primăria Craiova a publicat în SEAP, în luna octombrie a acestui an, o licitație prin care dorea să contracteze o firmă care să se ocupe de studiul de fezabilitate pentru un parc fotovoltaic pe care municipalitatea vrea să îl construiască pentru a încerca să economisească banii pe care îi plătește pe facturile cu iluminatul public. De curând, primăria a ales firma care se va ocupa de studiul de fezabilitate.

Teren de peste 80.000 de metri pătrați

Primăria Craiova vrea să aibă toate datele construirii unui parc fotovoltaic pe un teren pe care îl deține pe Aleea 1 Șimnic, nr. 65A. Acesta are o suprafață de 81.423 de metri pătrați. Cel mai probabil, Olguța Vasilescu s-a gândit că ne așteaptă vremuri grele. Așa că vrea ca iluminatul public din oraș să fie asigurat, la un moment dat, de energia produsă cu panouri fotovoltaice.

„Proiectul propus răspunde în mod direct și se adresează, în mare măsură, la trei dintre cele mai mari nevoi ale oricărei autorități publice locale din România și nu numai: constrângerile financiare, acutizate în urma izbucnirii situației economico-financiare globale; problema energetică – nevoia unei reale independențe energetice bazată pe surse locale, într-o lume în care presiunea pe resurse devine tot mai mare; preocupările regionale/naționale/europene/globale privind mediul înconjurător și limitarea grabnică a influenței antropice asupra modificărilor climatice. … Municipiul Craiova intenționează să obțină finanțare în cadrul apelurilor deschise din fonduri europene care să acopere în totalitate sau în parte, în funcție de soluția tehnică găsită, necesarul de consum de energie electrică precum și consumul cu sistemul de iluminat public“, a motivat primăria în caietul de sarcini al contractului.

Cât ne va costa afacerea și cine face studiul

Inițial, contractul a fost scos la licitație pe suma estimată de 264.333 de lei, fără TVA. Însă, firma care a câștigat licitația a lăsat puțin din preț și va face studiul de fezabilitate pentru parcul fotovoltaic cu 260.000 de lei (52.288,63 EUR), fără TVA. Studiul de fezabilitate va fi realizat de firma clujeană Conceptyx Energy S.R.L.

Aceasta nu va avea la dispoziție prea mult timp pentru a duce la îndeplinire contractul. Potrivit caietului de sarcini, „pentru întocmirea documentațiilor necesare obţinerii avizelor şi acordurilor specificate în certificatului de urbanism: maxim 10 zile de la semnarea contractului; – pentru elaborarea studiului de fezabilitate 60 zile de la data primirii ordinului de începere a serviciilor emis de achizitor. Din cadrul duratei de prestare nu fac parte perioadele necesare obţinerii avizelor şi acordurilor conform certificatului de urbanism”. Așadar, cel mai târziu în prima lună de primăvară a lui 2024, municipalitatea ar trebui să aibă la dispoziție SF-ul pe care plătește puțin peste 52.000 de euro, fără TVA.

Mai e mult până departe

Acest pas, însă, nu garantează că orașul nostru va beneficia de energie electrică produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice. După ce va avea studiul de fezabilitate, primăria va încerca să construiască parcul cu ajutorul unui proiect pe fonduri europene.

Însă, dacă va obține finanțare pentru acesta și în cât timp, rămâne de văzut. Deocamdată, municipalitatea a specificat în caietul de sarcini al contractului pentru SF ce elemente ar trebui să se regăsească în parcul fotovoltaic. Este vorba, evident, despre panouri fotovoltaice, sistem de traking, suporți de staționare cu elevație fixă montați pe sol cu expundere sudică, invertoare trifazate, dulapuri de conexiuni electrice, cabluri și aparate electrice, sistem de comandă și gestionare informatică și contorizare a energiei electrică. De asemenea, primăria a menționat faptul că durata minimă de funcționare a parcului fotovoltaic ar trebui să fie cuprinsă între 20 și 25 de ani. Firma care va elabora studiul de fezabilitatea va trebui să ofere primăriei toate soluțiile și detaliile tehnice necesare construirii parcului fotovoltaic.

Iluminatul public, plătit integral din bugetul local în prezent

De menționat este faptul că, în prezent, toate cheltuielile cu iluminatul public al Municipiului Craiova sunt suportate din bugetul local, neexistând nicio sursă alternativă de producere a energiei electrice care să asigure măcar o parte a acestuia. Însă, prin acest proiect municipalitatea susține că ar fi asigurată o cantitate de energie electrică necesară pentru 300.000 de locuitori ai orașului, mai precis pentru întreg orașul.

Citește și: Atac în stil mafiot, în comuna Bistreţ

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS