Salubritatea Craiova a publicat, în plină iarnă, o licitaţie prin intermediul căreia vrea să cumpere sare cu o sumă ce va ajunge la maximum 4,4 milioane de lei, fără TVA (885.000 de euro). Este vorba despre un acord-cadru, care va fi valabil timp de 15 luni şi care va da posibilitatea Salubrităţii Craiova să aibă la dispoziţie cantitatea de sare necesară pentru a acţiona pe străzile oraşului, atunci când va fi nevoie. Conducerea societăţii spune că, în acest moment, sunt asiguraţi cu cantitatea de sare necesară cel puţin până în luna februarie, atunci când se va delibera câştigătorul noului contract. Cu alte cuvinte, acest nou contract cadru va fi valabil mai mult pentru sezonul de iarnă din 2024 – 2025.
Salubritatea are 2.000 de tone de sare pe stoc
Potrivit contractului publicat de S.C Salubritate Craiova, pe parcursul celor 15 luni ale acordului-cadru, firma câştigătoare va trebui să pună la dispoziţia societăţii minimum 1.000 de tone de sare şi maximum 8.000 de tone. Însă, acest lucru se va întâmpla din luna februarie 2024, atunci când va fi desemnat câştigătorul licitaţiei.
Până atunci, însă, directorul societăţii susţine că sunt asiguraţi cu toată cantitatea de sare necesară. „În momentul de față avem 2.000 de tone de sare pe stoc. Dacă vreți să faceți o comparație trebuie să știți că pentru toată iarna trecută (noiembrie până în martie) s-a folosit o cantitate de aproximativ 1.000 de tone de sare. Noi considerăm că în momentul de față, ținând cont de prognoza meteo și de perioada de timp rămasă, stocul este suficient. Contractul acesta va acoperi lunile februarie și martie din sezonul de iarnă 2023-2024 ( în situația excepțională în care vor fi căderi masive de zăpadă) cât și iarna următoare, adică sezonul 2024-2025. Atribuirea acestui contract, ca şi în cazul celorlalte din anii anteriori, nu presupune şi livrarea implicită, ci numai în cazul în care este nevoie sau pentru a asigura un stoc minim“, ne-a transmis Mihai Butari, directorul Salubrităţii.
Care este preţul minim şi cel maxim pe care îl poate achita Salubritatea pe sare
Este foarte posibil ca Salubritatea să nu solicite pe parcursul întregului acord-cadru cantitatea maximă de sare specificată în contract. Cel mai probabil, societatea şi-a luat o marjă foarte mare pentru a nu se confrunta cu surprize neplăcute în cazul în care iarna viitoare va fi una extrem de grea. Astfel, în caietul de sarcini a specificat că poate solicita de la firma câştigătoare o cantitate minimă de 1.000 de tone de sare, care ar costa 550.000 de lei, fără TVA.
Însă, cantitatea maximă pe care o poate cere este cea de 8.000 de tone, care ar costa 4.400.000 de lei, fără TVA. La acestă situaţie din urmă este aproape imposibil de ajuns, ţinând cont de faptul că directorul spune că tot sezonul de iarnă din 2022-2023 a necesitat o cantitate de 1.000 de tone de sare. Calculul total se va face, însă, abia în primăvara anului lui 2025, când se va finaliza acordul-cadru.
În acest document mai este specificat că cel mai mic contract subsecvent se poate încheia pentru frunizarea a 300 de tone de sare, în valoare de maximum 165.000 lei, iar cel mai mare contract subsecvent poate fi de 1.000 tone, în valoare de 550.000 lei. „Pentru contracte subsecvente încheiate după mai mult de 90 zile de la semnarea acordului cadru, se accepta actualizarea preţului de achiziţei în functie de indicele preţurilor de consum IPC pentru mărfuri nealimentare raportat: data semnării acordului cadru / la o lună înainte de semnare contract subsecvent, conform depunerii unei noi oferte de preţ de către ofertant şi acceptată de autoritatea contractantă. Preț actualizat = (Preț iniţial x IPC)/100. Valoarea maximă acceptată pentru furnizarea cantităţii maxime de 8.000 tone este 5.060.000 de lei, fără TVA.
Ce condiţii trebuie să îndeplinească firma care va livra sarea
S.C. Salubritate Craiova S.R.L. a impus şi o serie de condiţii firmei care va livra sarea. Astfel, sarea care va ajunge în depozitele Salubrităţii trebuie să aibă o granulaţie de 0-4 mm, o concentraţie de clorură de sodiu cuprinsă între 94% şi 96%, iar umiditatea acesteia trebuie să fie de 1%. De asemenea, „termenul de livrare va fi de 24 ore pentru cel mai mic contract subsecvent şi nu mai mare de 96 ore pentru cel mai mare, de la primirea comenzii ferme a autorităţii contractante. Achiziţia se va face în tranşe, la solicitarea fermă a achizitorului, prin notă de comandă şi semnare a unui contract subsecvent“, se mai specifică în caietul de sarcini.