4 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn bloc din Valea Roşie, teroarea cartierului

Un bloc din Valea Roşie, teroarea cartierului

-

O parte a locuitorilor dintr-un cartier craiovean spun că sunt terorizaţi de locatarii unor blocuri-bombă. Sunt chiriaşii acelor blocuri de tip ghetou din cartierul Valea Roşie, cunoscute în toată Craiova. Blocurile sunt o cloacă în care sălăşuieşte o lume pestriţă şi care trăieşte după reguli lipsite de bun simţ.

Blocul 6 vechi este unul dintre cele mai vechi din Craiova, un cămin de nefamilişti aflat într-o stare avansată de degradare. Locatarii din bloc sunt agresivi, certaţi cu orice regulă de civilizaţie. Aceştia se comportă ca şi cum întreaga zonă le-ar aparţine. Au transformat spaţiul verde din jurul blocului în care locuiesc, dar şi grădinile blocurilor învecinate într-o groapă de gunoi. În spatele blocului şubred, gunoiul zace în descompunere. Mizeria este aruncată direct pe fereastră. Zeci de peturi goale, sticle de băutură, pungi, cartoane, resturi menajere, haine vechi, pachete de ţigări goale şi coji de seminţe,mormane de gunoi înconjoară blocul 6 vechi din Valea Roşie. Este mizeria pe care locatarii o aruncă la voia întâmplării, deşi la câţiva metri de bloc sunt amplasate tomberoanele pentru gunoi.

Ei nu se opresc doar aici, invadează si grădinile blocurilor vecine, dar şi domeniul public. Toacă seminţe pe marginea trotuarului în timp ce manelele se revarsă din boxele unor maşini parcate la ferestrele vecinilor. Consumă băuturi alcoolice şi nu numai, spun proprietarii din blocurile din imediata apropiere şi apoi se dedau la scandal. În zonă este o continuă „petrecere” care se încheie de cele mai multe ori cu scandal, cu sticle sparte pe trotuar sau pe carosabil. Toate se întâmplă sub privirile îngrozite ale vecinilor, care nu mai ştiu cum să-i ocolească sau la cine să apeleze ca să stopeze acestă nenorocire.
În urmă rămâne mizeria care de ani buni este stăpână incontestabilă în această zonă a blocurilor, situate pe strada 22 Decembrie 1989. Un adevărat focar de infecţie după cum spun însuşi locuitorii. Platforma de gunoi geme de tot felul de resturi pe care nici măcar operatorul de salubritate nu le ridică, saltele, haine vechi, covoare şi saci încărcaţi cu resturi de tot felul.


„Acest cartier este pe punctul de a se transforma într-un focar de infecție, este plin de mizerii și gunoaie, iar vara emană un miros pestilențial. În spatele blocului 6 este practic o ghenă, iar din subsolul blocului curge în continuu apă peste mormanele de gunoaie adunate acolo (gunoaie care apar peste tot, în grădini, pe stradă, pe orice porțiune de iarbă și vegetație, aruncate de localnici), iar vara, când căldura acționează asupra acestora, mirosul este insuportabil. Personal, am făcut de foarte multe ori curat în propria grădină, am adunat zeci și sute de saci de gunoi, doar ca a doua zi să fiu martoră la repopularea locului cu gunoaie, zi de zi. Nu mai știu ce pot să fac, așa încât nu îmi rămâne decât să semnalez presei această situație și să sper ca prin intermediul unui reportaj autoritățile să ia anumite măsuri pentru a opri această situație”, povesteşte o proprietară dintr-un bloc învecinat cu blocul 6 vechi.

Blocul 6 vechi din Valea Roşie, un adevărat focar de infecţie

Craioveanca mai spune că locuitorii din zonă au mereu „surprize” de acest fel. Ei suportă toate aceste mizerii şi la propriu şi la figurat fără să întrezărească o rezolvare sau să primească sprijin din partea autorităţilor. Din cauza gunoaielor, zona este populată de gândaci, şoareci şi şobolani. Blocul 6 vechi din Valea Roşie este un adevărat focar de infecţie. Proprietarii apartamentelor din blocurile alăturate sunt îngroziţi de comportamentul vecinilor.


„În timp ce mă îndreptam către magazin, fix în fața mea, un grup de persoane a aruncat un pahar și o sticlă care mi-au zburat prin fața ochilor (după ce decoraseră peisajul cu munți de coji de semințe, cartoane de pizza și alte mizerii), iar remarca mea pacifistă, cum că acestea ar trebui aruncate la gunoi, a fost întâmpinată cu injurii și multiple amenințări. M-am adresat deja secției de poliție, prin telefon, care a trimis un echipaj în patrulă. Ideea este alta: este normal ca un cetățean, oricine ar fi el, plătitor de taxe și impozite, un cetățean corect, să trăiască în mizerie și sub amenințări atunci când încearcă să facă ceea ce este corect. Nu știu ce altceva se poate face, dar autoritățile ar trebui să vină mai des să verifice situația de la fața locului, să le impună cetățenilor minimalul respect față de lege și față de alți cetățeni. Cum este normal într-un stat civilizat. Aici întâlnim minori care nu sunt școlarizați, deși legea impune o anumită obligativitate a școlarizării, gunoaie, scandal, gălăgie insuportabilă, consum de alcool și droguri în public și alte încălcări flagrante ale legii”, mai spune craioveanca.

Proprietarii din blocurile din cartier spun că acesta este un tablou real din Craiova zilelor noastre pe care autorităţile se fac că nu-l văd.

RAADPFL strânge mizeria, dar locatarii nu o întreţin

Situaţia blocului 6 din Valea Roşie este cunoscută sau mai puţin cunoscută autorităţilor craiovene. Unele dintre acestea au dat curs întrebărilor pe care le-am adresat în numele craiovenilor. Am întrebat operatorul de salubritate al oraşului, Iridex Group care sunt problemele legate de gunoi în această parte a cartierului. Acesta a spus că nu este o problemă singulară în Craiova. „Ne confruntăm cu această situație în mai multe zone din oraș. Din păcate, sunt multe persoane care aruncă deșeurile pe lângă platformele de gunoi”, a spus Ana Maria Predilă, purtător de cuvânt al SC Iridex Group SRL.
Pocinogul cade pe RAADPFL.


„Menționăm că prin HCL nr. 132/2006 a fost aprobat caietul de sarcini privind activitatea de amenajare, întreținere și înfrumusețarea zonelor verzi din municipiul Craiova, unde la articolul 8, alineatul 2, litera a se specifică faptul că RAADPFL Craiova efectuează activități de întreținere a curățeniei spațiilor verzi, ce constă în „colectarea prin procedee manuale a depunerilor normale sau accidentale (hârtii, pungi, cutii, sticle de plastic, resturi vegetale) de pe întreaga suprafață verde în scopul păstrării unui aspect îngrijit al domeniului public”.
Referitor la situația sesizată de dvs., menționăm că formația 5 din cadrul Secției Zone Verzi efectuează periodic lucrări de întreținere în zona acelui bloc (cosit, tuns gard viu, greblat, strângere gunoaie), dar curățenia nu este menținută de către cetățeni. La câteva zile după ce muncitorii RAADPFL curăță spațiul verde mizeria este la loc, fiind făcută de cetățeni certați cu bunul simț, cu toate că potrivit art. 8 din HCL nr. 132/2006 au obligația ”să nu degradeze spațiile verzi prin depozitarea deșeurilor de orice natură. În caz contrar aceste fapte se sancționează cu amendă”. De asemenea, vă informăm că Formația 5 din cadrul Zone Verzi se va deplasa săptămâna aceasta la blocul respectiv pentru a curăța zona verde”, a declarat Daniela Ochea, purtător de cuvânt al RAADPFL Craiova.



De la Poliţia Locală a Municipiului Craiova nu am primit nici un răspuns până la închiderea ediţiei.

Citește și: Craiova: Taxele și impozitele locale se pot plăti începând de luni

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Negocieri pentru formarea Guvernului

PSD, PNL și UDMR au reluat negocierile pentru formarea...

ȘTIRI GdS