21.7 C
Craiova
duminică, 8 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalTemperaturile ridicate şi preţul gigacaloriei au influenţat facturile la căldură

Temperaturile ridicate şi preţul gigacaloriei au influenţat facturile la căldură

Cum au arătat facturile craiovenilor în luna noiembrie 2023? Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari spun că acestea au fost acceptabile comparativ cu aceeaşi lună a anului 2022. Facturile pentru căldura din luna noiembrie 2023 care au fost emise şi vor fi plătite în luna decembrie au fost pe măsura temperaturilor pe care craiovenii le-au avut în apartamente. Acestea au fost influenţate şi de temperaturile externe.
În fapt, facturile la căldură, în luna noiembrie a anului trecut au fost influenţate atât de către temperaturile ridicate , dar şi de preţul gigacaloriei. Drept urmare, craiovenii plătesc pentru căldura din noiembrie facturi mai mici compartaiv cu luna noiembrie a anului 2022.

Pentru căldura furnizată şi facturată în luna noiembrie craiovenilor în 2022, Termo Urban „a ars” 24.416 de gigacalorii. Valoarea acestora s-a regăsit în facturile craiovenilor, în total costul fiind de 10.674.390 de lei. Craiovenii au plătit anul trecut în noiembrie câte 800 de lei, 500 de lei şi 400 de lei. În schimb, acum pentru căldura consumată în noiembrie facturile sunt între 200 şi 50 de lei. Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari spun că facturile sunt mai mici anul acesta comparativ cu anul trecut în luna noiembrie. Tot ei au şi explicaţia, temperaturile exterioare au fost ridicate, dar şi preţul gigacaloriei a fost mai mic faţă de aceeaşi perioadă a anului 2022. Iată ce spun reprezentanţii proprietarilor:


” Facturile la căldură pe luna noiembrie sunt mai mici comparativ cu anul trecut. Nu a fost frig afară şi asta s-a răsfrânt în facturile locatarilor. La noi în asociaţie sunt cu căldura la pauşal, dar am înţeles că cei care au repartitoare au plătit puţin mai mult. Nu ştim ce va fi din decembrie. Până acum stăm bine”, spune administratorul unei asociaţii de proprietari.
Preşedintele unei asociaţiei de proprietari din cartierul craiovean Sărari a dat şi câteva exemple: „Dacă anul trecut gigacaloria era 420 de lei, acum este 232 de lei. Factura pe luna noiembrie, avem consumate la nivel de asociaţie 137 de gigacalorii care fac undeva la 33. 643 de lei. Anul trecut am avut 125 de Gcal consumate şi o factură de 53.400 de lei. Acum nu sunt probleme, facturile nu sunt mari că este preţul mic. Un apartament cu două camere are la căldură o factură de 195 de lei, dar sunt şi cu facturi de 118 de lei. La garsoniere avem facturi la căldură în valoare de 132 de lei şi 101 de lei. A cântărit foarte mult preţul la Gcal şi temperaturile exterioare”, spune Gheorghe Albu, preşedinte asociaţie de proprietari.

Alt bloc, altă asociaţie de proprietari, alte facturi

Într-un bloc turn din cartierul Brazda lui Novac, unde căldura este la pauşal, facturile sunt între 115 lei şi 50 de lei. Ce-i drept blocul are numai garsoniere. Şi în acest caz reprezentanţii proprietarilor spun că valorile nu sunt mari comparativ cu noiembrie 2022.


„Facturile la căldură sunt acceptabile, chiar mai mici pot să spun dacă fac o comparaţie cu cele de anul trecut. Am avut căldură afară şi costurile sunt mai mici”, spune preşedintele unei asociaţii de proprietari.


Tot în Brazda lui Novac, într-un bloc cu patru etaje, unde jumătate dintre proprietari şi-au montat centrale de apartament, cei racordaţi la sistemul centralizat au plătit doar pentru căldura din noiembrie, 240 de lei 149 de lei, 191 de lei.
Proprietarii dintr-un alt bloc au avut costuri foarte mici la căldură. Un apartament cu două camere a avut o factură de 45 de lei la căldură. Un altul cu aceiaşi suprafață a plătit pentru căldura din noiembrie 2023 sub o sută de lei, respectiv 90 de lei. Trebuie spus că indiferent de suprafața apartamentului căldura se calculează în funcție de SET.
În concluzie, facturile din luna noiembrie 2023 sunt mai mici, fiindcă locatarii au consumat mai puţin pentru că temperaturile exterioare au fost mai ridicate. Reprezentanții asociațiilor de proprietari spun că sunt salturi mari între apartamente, în ceea ce privește costul căldurii, numai că aici SET-ul face diferența. Valorile facturilor la căldură vor exploda abia în ianuarie 2024, dat fiind faptul că temperaturile vor scădea cu siguranţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS