1.7 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljCe firme se bat pentru primele lucrări de la Spitalul Regional Craiova

Ce firme se bat pentru primele lucrări de la Spitalul Regional Craiova

Finalul lunii februarie va veni cu desemnarea firmei care se va ocupa de primele lucrări la Spitalul Regional Craiova. În acest moment sunt deja depuse ofertele, iar licitaţia se află la stadiul de evaluare tehnică şi financiară. Concurenţa este destul de mare fiindcă patru asocieri importante de firme şi-au depus ofertele şi vor să pună mâna pe contractul în valoare de aproape 59,5 milioane de lei, fără TVA. Primul pachet de lucrări conţine lucrările de împrejmuire, lucrările pentru relocarea sau protecţia utilităţilor, cele de desfiinţare, excavare grosieră, acces carosabil temporar, organizare de şantier şi eventuale lucrări de mentenanţă şi supraveghere.

Când încep lucrările

În luna martie ar trebui să înceapă să se vadă primele mişcări pe terenul pe care va fi construit Spitalul Regional de Urgenţă Craiova, proiect ce aparţine Ministerului Sănătăţii şi care este administrat de Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate. În luna octombrie, reprezentanţii MS au prezentat, la Craiova, macheta viitorului Spital Regional. Odată cu asta, au publicat în SEAP prima licitaţie legată de spital. Este cea referitoare la lucrările iniţiale ce se vor face pe terenul de pe Centura de Nord a Craiovei. Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate a împărţit toate lucrările necesare spitalului în şase pachete. Primele lucrări, adică cele care fac parte din pachetul 1, au o valoare de 59.477.648 de lei, fără TVA.

Ce firme vor să dea startul lucrărilor de la Spitalul Regional Craiova

Până la încheierea perioadei de depunere a ofertelor s-au grăbit să îşi arate disponibilitatea patru asocieri de firme. Este vorba despre asocierea S.C.A.D.T. S.A. (Leader – Slatina) şi TOP DECON SRL (Slatina); asocierea CONSTRUCŢII ERBASU (Leader) (Bucureşti), CONCELEX (Bucureşti), CON-A OPERATIONS (Şelimbăr, Sibiu), BOG’ART (Bucureşti); asocierea Synergy Construct (Leader – Bucureşti), DRAMIROM TRADE (Galaţi) şi asocierea RECON (Leader – Craiova), SC ROMFER TRANS SRL (Craiova), DEMO-IDIL CONSTRUCT SRL (Iaşi). Până pe 23 februarie, Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate va evalua toate cele patru oferte, iar în perioada imediat următoare va fi desemnată o asociere câştigătoare, care va îndeplini toate condiţiile impuse de contract. Toate lucrările din pachetul 1 ar trebui să dureze patru luni, potrivit contractului. Abia apoi va urma greul.

În aceeaşi perioadă, instituţia va publica şi licitaţia pentru pachetul cu număr 2, de altfel cel mai important, fiindcă acesta presupune construcţia propriu-zisă a unităţii medicale dar şi lucrările de şi instalaţii, inclusiv echipamente medicale care includ montaj în timpul construcţiei.

Ce includ celelalte pachete din proiect

După ce spitalul va fi ridicat, va fi pus în practică pachetul trei de lucrări. Acesta va cuprinde echipamentele medicale care nu sunt incluse în contractul de achiziţie de la pachetul doi. Pachetul patru de lucrări se referă la achiziţia, furnizarea şi montarea mobilierului şi dotarea zonelor speciale. Va urma pachetul cu numărul cinci, care cuprinde achiziţia, dezvoltarea şi instalarea sistemului IT. Mai există încă un pachet prin care se vor achiziţiona serviciile de supraveghere a întregului contract, pentru fiecare etapă de implementare a proiectului.

Cum va arăta noul spital şi ce ar trebui să ofere pacienţilor

Viitorul Spital Regional din Craiova va dispune de o suprafaţă de 246.127 mp. Acesta va fi situat pe strada Teilor, într-o zonă adiacentă a Centurii de Nord. De asemenea, acesta va avea o platformă heliport, la nivelul solului, proiectată pentru decolarea şi aterizarea elicopterelor Black Hawk S-70. Unitatea medicală va avea opt niveluri (subsol, demisol, parter, patru etaje şi etaj tehnic) şi o amprentă la sol de 40.323 de mp. Spitalul va avea 807 paturi – 735 pentru îngrijiri acute în regim de internare şi 72 de paturi pentru îngrijire intensivă.

De asemenea, 19 săli de operaţie, 17 cabinete pentru imagistică medicală, 6 cabinete de intervenții endoscopie, 3 camere de cardiologie intervenţională, 12 camere de cardiologie non-invazivă și 5 posturi de hemodializă. Spitalul ar urma să aibă şi peste 1.500 de locuri de parcare supraterane, dar va avea şi o parcare subterană cu peste 500 de locuri. Valoarea totală a proiectului se ridică la 630.591.076 de euro, fără TVA. Dacă toate licitaţiile se vor desfăşura fără probleme, iar firmele câştigătoare îşi vor face treaba, ANDIS a înaintat ca termen final, adică momentul în care spitalul va fi complet, luna decembrie 2026. Practic, în mai puţin de trei ani, întreaga construcţie ar trebui să fie la dispoziţia pacienţilor. Valoarea totală a proiectului se ridică la 2.847.124.805, 37 de lei, din care valoarea nerambursabilă FEDR este 223.320.500 de lei.

Licitaţia CAO pentru utilităţile de la Spitalul Regional Craiova, anulată

În luna noiembrie a anului trecut Compania de Apă Oltenia publica o licitaţie prin care voia să încheie contract cu o firmă care să se ocupe de întreaga reţea de utilităţi pentru Spitalul Regional Craiova. Această iniţiativă a venit ca urmare a faptului că Primăria Craiova şi-a asumat resposabilitatea asigurării utilităţilor pentru noul spital.

Valoarea estimată a contractului „Proiectarea şi execuţia utilităţilor publice de alimentare cu apă și canalizare – Spitalul Regional de Urgenţa Craiova“ era de 8.233.570 de lei, fără TVA. Numai că între timp, licitaţia a fost anulată. Motivul este acela că „sunt necesare modificări substanţiale ale caietului de sarcini, cu modificare substanţială a valorii estimate“. Aşadar, CAO nu şi-a făcut bine calculele şi a publicat în cadrul licitaţiei un caiet de sarcini nepotrivit. Această anulare va întârzia cu câteva luni bune întreg procesul de conectare a zonei spitalului la utilităţi.

Citeşte şi: Cu pedofilul pe strada Gârleşti

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS