0.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLicitaţia CAO pentru reabilitarea conductelor de canalizare fără săpătură, în aer. Două firme se bat în contestaţii

Licitaţia CAO pentru reabilitarea conductelor de canalizare fără săpătură, în aer. Două firme se bat în contestaţii

Contractul pentru „Lucrări de reabilitare conducte de canalizare prin tehnologie fără săpătură“ scos la licitaţie în luna august a anului trecut de Compania de Apă Oltenia (CAO) şi care ar fi trebuit să fie deja atribuit, a iscat probleme între două firme concurente. Licitaţia nu a avut sorţi de izbândă, iar cele două firme se bat acum în contestaţii. Compania de Apă este acuzată că nu a făcut corect evaluările, iar problema a ajuns pe masa Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). Până la limpezirea apelor, licitaţia este în aer, iar lucrările pentru reabilitatea conductelor de canalizare mai au de aşteptat.

Contract de 5 milioane de euro

În luna august 2023, Compania de Apă Oltenia (CAO) scotea la licitaţie contractul „Lucrări de reabilitare conducte de canalizare prin tehnologie fără săpătură“, cu o valoare de 25.000.000 de lei, fără TVA (aproximativ 5 milioane de euro). Evaluările firmelor care au depus oferte ar fi trebuit să fie gata în noiembrie 2023, lună în care ar fi trebuit desemnat şi câştigătorul. În această lună, practic, firma care ar fi câştigat s-ar fi şi apucat de treabă, conform cerinţelor CAO.

Numai că socoteala de la CAO nu s-a potrivit cu cea a uneia dintre firme care nu a reuşit să câştige, aşa că s-a ajuns la contestaţii. Acest lucru nu înseamnă decât timp pierdut şi, probabil, reluarea licitaţiei la un moment dat. Dacă licitaţia va fi luată de la început, acest lucru va întârzia şi mai mult contractul, iar CAO va rămâne mult timp fără o firmă care să se ocupe de reabilitarea conductelor de canalizare fără săpături.

Ce firme au participat la licitaţia CAO şi cine a făcut contestaţie

Licitaţia a avut destul succes pentru că trei firme şi-au depus ofertele pentru a încerca să obţină contractul. Este vorba despre Diringer & Scheidel Romania, BLEJKAN CONSTRUCT şi CRCI 3 (Leader), Cala – Centrul de tehnologii fără săpătură. După etapa de evaluare tehnică au rămas în luptă BEJKAN CONSTRUCT şi CRCI 3 Cala – Centrul de tehnologii fără săpătură. După următoarea etapă, cea a evaluării financiare, a rămas în picioare şi urma a fost desemnată câştigătoare firma BEJKAN CONSTRUCT. Numai că au apărut contestaţiile, iar licitaţia bate în acest moment pasul pe loc.

Iniţial, pe 16 noiembrie, asocierea de firme CRCI 3, Cala – Centrul de tehnologii fără săpătură a depus contestaţie la CNSC împotriva deciziei Companiei de Apă de a desemna câştigătoare firma BEJKAN CONSTRUCT. Asocierea de firme solicită „anularea actului Autorității Contractante – Comunicare rezultat procedură nr. 33579/08.11.2023 prin care Autoritatea Contractantă ne-a comunicat decizia Comisiei de evaluare de a declara neconformă și inacceptabilă oferta depusă“, „anularea Raportului procedurii de atribuire a acordului cadru”, „Anularea tuturor actelor subsecvente comunicării rezultatului procedurii“ şi „Obligarea Autorității Contractante la reluarea procedurii de achiziție și reevaluarea ofertei financiare depusă de ASOCIEREA CRCI 3 (LIDER) – CALA – Centrul de tehnologii fără săpătură“. Asocierea de firme susţine că, în timpul evaluării, CAO i-a cerut câteva clarificări legate de oferta financiară, pe care le-a transmis.

Însă, pe 8 noiembrie, CAO a înștiinţat asocierea de firme că oferta „a fost declarată neconformă și inacceptabilă“. Ca urmare, CRCI 3, Cala – Centrul de tehnologii fără săpătură acuză CAO că „a declarat oferta lor ca fiind neconformă şi inacceptabilă, pe baza unei analize arbitrare şi abuzive a pronunerii financiare, interpretând trunchiat şi arbitrar cerinţele documentaţiei de atribuire, încălcându-se astfel prevederile art. 2 din Legea 99/2016, actualizată“, se arată în documentul depus de asocierea de firme la CNSC.

Epopeea continuă

Nici firma BEJKAN CONSTRUCT nu s-a lăsat mai prejos şi a depus o contestaţie la CNSC, în decembrie 2023, prin care solicită „anularea în parte a raportului procedurii de atribuire nr. 33577/08.11.2023, strict în privinţa modalității de evaluare a propunerii tehnice a ofertei asocierii CRCI 3 – CALA – Centrul de Tehnologii fără Săpătură (“CRCI 3“), respectiv a Procesului-verbal nr. 28565/25.09.2023 privind evaluarea garanţiei de participare, a informaţiilor din DUAE și a documentelor care îl însoţesc, precum și a Procesului-verbal nr. 30363/10.10.2023 privind evaluarea conformităţii propunerilor tehnice cu prevederile caietului de sarcini și, după caz, cu factorii de evaluare, emise de CA Oltenia, cu consecinţa reevaluării propunerii tehnice a CRCI 3, cu reținerea motivelor de inacceptabilitate și neconformitate ale acesteia, conform considerentelor Deciziei ce va fi pronunţată de Consiliu“, menţionează documentul depus de firma care fusese desemnată câştigătoare de către CAO.

Cu alte cuvinte, BEJKAN CONSTRUCT susţine că CRCI 3 – CALA – Centrul de Tehnologii fără Săpătură nu ar fi trebuit să se califice nici măcar la faza de evaluare tehnică, pe care, totuşi, această asociere a trecut-o cu brio.

Aşadar, în acest moment CAO se află în situaţia în care trebuie să aştepte decizia CNSC, care va stabili ce anume se va întâmpa în cazul acestei contestaţii. La finalul analizei CNSC, este posibil ca firma care fusese desemnată câştigătoare să poată semna contractul şi să înceapă lucrările, ori licitaţia să fie reluată ca şi când nici nu ar fi avut loc.

Citeşte şi: Spitalul Victor Babeş din Craiova, materiale sanitare de până la 3 milioane de euro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS