6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalProprietarii dintr-o asociaţie de proprietari acuză preşedintele de "jonglerii" cu fondul de reparaţii şi penalităţi

Proprietarii dintr-o asociaţie de proprietari acuză preşedintele de „jonglerii” cu fondul de reparaţii şi penalităţi

Mare gâlceavă într-o asociaţie de proprietari din Craiova. Unii dintre proprietari îi reproşează preşedintelui că foloseşte banii din fondul de reparaţii şi penalităţi după cum vrea el. Locatarii spun că-i încarcă cu penalităţi după ce a stabilit cel mai mare procent de penalităţi permis de lege, adică 0,2% pentru fiecare zi de întârziere. În plus, operaţiile făcute în contabilitatea asociaţiei lasă de dorit.
Proprietarii îl acuză pe preşedinte că face „jonglerii” cu banii din fondul de reparaţii şi penalităţi

Unii dintre proprietarii din blocul 201M, din asociaţia de proprietari 37 Craioviţa Nouă sunt într-un adevărat război cu preşedintele asociaţiei. Unul dintre proprietari spune că în ciuda faptului că s-a judecat cu asociaţia şi a plătit sumele stabilite prin hotărâre judecătorească, el tot mai este încărcat cu penalităţi. Mai mult, locatarul susţine că asociaţia îi spune o dată că are de plătit ca penalităţi o anumită sumă, altă dată o altă sumă.


„Noi ne-am judecat în două dosare, în perioada 2009-2012 şi 2012-2014. Din 2014 eu plătesc la zi şi plătesc şi pentru suma din dosarul din 2012-2014. Preşedintele spune că am plătit debitul şi că mai rămân penalităţile, adică 1.675 de lei. Deci alte penalităţi nu mai am. În 2023, pentru că am avut tupeul să chem primăria, aşa mi-a spus, îmi reface fişa şi mă dă în judecată pentru alte penalităţi 900 de lei, 900 de lei şi 1.400. Păi, care este suma penalităţilor? Repet, am două hotărâri judecătoreşti pe care preşedintele nu le respectă. Am anul 2015 plătiti printr-un ordin de paltă , dar asociaţia m-a penalizat încă un an de zile. Am ajuns din nou să am debite de 5.000 de lei penalităţi pentru care ajungem iar la instanţă. Preşedintele spune că nu-l interesează că dacă pierde plătesc proprietarii, nu el.A făcut repearţii în blocul nostru şi în loc să folosească fondul de reparaţii, el ne-a pus să plătim lucrările şi cheltuiala este distribuită în lista de plată. Putea să folosească măcar o parte din fondul de reparaţii, dar preşedintele refuză. Noi vrem să ştim unde este fondul de reparaţii, pentru că este o sumă de 80 de mii de lei şi un sold de penalităţi de vreo 90 de mii de lei. Plus că nu au pus banii în cont. Atunci unde sunt, i-a ţinut preşedintele acasă? Au contul blocat în bancă şi acum au făcut alt cont. Păi, asociaţia a avut sau nu cont, acum merge cu două conturi? întreabă proprietarul.


Locatarul susţine că a ajuns să nu mai înţeleagă situaţia în care a fost adus de asociaţia de proprietari şi cum jonglează preşedintele şi administratoarea cu banii proprietarilor.


„Mi se spune că am de achitat 4.600 debit şi 1.800 penalizări. În august achit tot. În septembrie cer modul de calcul şi figurez că am plătit doar 1.317 şi mai am 700 de paltă. L-am întrebat din ce motiv şi mi-a spus că mai aveam debite. Preşedintele îmi dă un alt document şi spune că pe acesta îl recunoaşte şi îmi spune că am debite. Când m-am apucat să calculez, am debit 4.100 şi 1.600 de lei penalităţi. Ei lucrează într-un program, iar administratorul habar nu are. Sesizez primăria, vine control, ei îmi refac fişa şi îmi dă o listă cu datorii mult mai mari. El mi-a refăcut fişa în 2023 din 2015. Acum îmi spune că m-a dat în judecată ca să constate penalităţile prescrise, dar eu am plătit aceste penalităţi.
Vine în 2020 şi îmi dă somaţie să plătesc penalităţi pe ani pe care ne-am judecat, adică până în 2014. În 2015 am ordine de plată pe fiecare lună, dar el tot îmi pune penalităţi”, explică proprietarul

De unde apar penalităţile?

Proprietarii spun că vin, plătesc întreţinerea în termenul scadent şi apoi se trezesc cu penalităţi de întreţinere. „Eu am venit la asociaţie, am plătit şi uitaţi chitanţa, m-am trezit cu penalităţi. Dacă eu plătesc de ce nu mă scade în program? Aceeaşi problemă, cum spune vecinul, avem şi cu fondul de reparaţii. Eu am 300 de lei fond de reparaţii. De ce nu se iau aceşti bani pentru reparaţii şi sunt pusă să plătesc şi apoi încărcată cu penalităţi. Primăria când a venit în control a spus acelaşi lucru să ia banii din fondul de reparaţii şi restul să distribuie în lista de plată, dar dumnealor nu fac cum spune legea”, afirmă o proprietară.

Preşedintele asociaţiei are o altă variantă.

„Dumnealui a avut penalităţi din urmă, a avut restanţe, a fost dat în judecată. A venit hotărârea judecătorească, iar dânsul a plătit cu ordin de plată. De la CEC ne vine la o anumită dată când intră banii, administratorul îi bagă în fişă şi se ia în ordinea vechimii şi se scad. Sumele sunt scăzute. A avut două procese şi a plătit în ordinea proceselor.
Legat de fondul de reparaţii, conform legii trebuie ca în fiecare lună să se ia fond de reparaţii. Noi am stabilit în Adunarea Generală să plătească fiecare câte 300 de lei şi din fondul general al asociaţiei să se facă reparaţii, apoi se recupereză banii ca să întregim fondul ca să facem şi alte reparaţii. Dânşii au cerut să schimbe uşile la intrare şi ferestrele. Au făcut cerere, ne-am interesat şi le-am spus un preţ. Ei aveau 2.600 de lei, iar lucrarea costa 9.000 de lei. Banii i-am dat din încasări că fondul de reparaţii este în acelaşi cont, la grămadă. Ei au stabilit să plătească lucrarea în două rate şi aşa s-a reparat. Înainte făceam din fondul de reparaţii, dar oamenii veneau plăteau întreţinerea, dar fondurile nu le mai plăteau. Nici acum, ei nu au plătit”, explică preşedintele asociaţiei de propreitari 37 Craioviţa Nouă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS