9.5 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalCreşte preţul gigacaloriei cu 62% față de anul trecut. Ce spun asociaţiile de proprietari

Creşte preţul gigacaloriei cu 62% față de anul trecut. Ce spun asociaţiile de proprietari

Începând cu luna ianuarie 2024, preţul pe care craiovenii îl vor plăti pentru încălzirea locuinţelor va fi mai mare. Creşterea este una semnificativă de peste 60%. Dacă până în decembrie 2023 tariful plătit de populaţie pe gigacalorie era de 323,62 de lei fără TVA, începând cu 1 ianuarie 2024 tariful plătit de craioveni creşte la 376,19 lei/Gcal, fără TVA. Facturile la întreţinere vor înregistra un salt semnificativ.

Creşterea se datorează dispariţiei compensaţiei venite de la bugetul de stat, iar primăria nu are banii necesari să subvenţioneze întreaga sumă de la bugetul local. Primăria s-a trezit că nu mai primeşte de la guvern cei 45 de milioane de lei, bani pentru compensarea preţului căldurii şi a încercat să scoată de la bugetul local mai mult. Nu a reuşit să aloce pentru subvenţia călduri decât 26 de milioane de lei, adică a crescut subvenţia de la 133,21 de lei/Gcal la 227, 16 de lei/Gcal fără TVA. Acest tarif majorat cu peste 60% va arde buzunarele craiovenilor.
Decizia a fost luată în CL Craiova, joi, 25.01.2024, când a fost aprobat tariful local al energiei termice facturate populaţiei, în cuantum de 376,19 lei/Gcal (exclusiv TVA), respectiv 323,47 lei/MWh (exclusiv TVA); menţinerea tarifului de distribuţie şi furnizare a energiei termice, distribuită prin punctele termice pentru populaţie şi agenţi economici în cuantum de 603,35 lei/Gcal (exclusiv TVA), respectiv 518,79 lei/MWh (exclusiv TVA); menţinerea preţului local de producere, distribuţie şi furnizare a energiei termice distribuită prin centrale termice în cuantum de 869,20 lei/Gcal (exclusiv TVA), respectiv 747,38 lei/MWh (exclusiv TVA) şi a aprobat majorarea cuantumului subvenţiei pentru populaţie de la 133,21 lei/Gcal la 227,16 lei/Gcal (exclusiv TVA), respectiv 195,32 lei/Mwh (exclusiv TVA).

„Trebui să informăm corect cetăţenii cu ce se va întâmpla cu gigacaloria: practic, preţul la gigacalorie faţă de anul trecut creşte cu 60%. De ce această creştere cu 60%? Pentru simplul fapt că Guvernul sărăciei PNL-PSD nu mai alocă compensarea pe care o aloca în fiecare an, nu numai Craiovei, ci niciunui oraş din ţară. În cazul Craiovei era vorba de 45 milioane lei. Deci, pentru că nu mai sunt bani la buget din cauza managementului catastrofal al Guvernului PNL-PSD, nu vom mai primi aceşti 45 milioane lei. Totodată, vreau să atrag atenţia că noi nu avem bani la buget să susţinem majorarea subvenţiei cu cei 100 lei/Gcal pe care dvs o propuneţi prin acest proiect. Impactul bugetar este de 45 milioane lei, iar dvs ca executiv aţi bugetat pentru anul acesta ca subvenţie 26 milioane lei, sperând că o să vină nu ştiu ce bani de la Guvern. Nu o să vină niciun ban, pentru că ăştia nu au bani nici de pensii, nici de salarii”, spunea în cadrul şedinţei CL Cezar Drăgoescu, consilier local USR.


Reprezentanţii primăriei spun că sunt discuţii la Bucureşti pentru alocarea compensaţiei la căldură, dar în acest moment Guvernul nu are bani.

„Sunt discuţii la Bucureşti să vină aceşti bani şi cum vor veni, ca şi anul trecut când am avut o lună doar cu subvenţia primăriei, noi îl aplicăm şi sperăm să scădem din nou preţul gigacaloriei”, a spus în cadrul şedinţei CL Rela Filip viceprimarul Craiovei.

Ce spun asociaţiile de proprietari: „Aoleu! Creşte aşa mult?”

Unii dintre reprezentanţii proprietarilor care primesc căldură din sistemul centralizat al oraşului, recunosc că au fost luaţi prin surprindere de această decizie. Aceştia spun că s-ar fi aşteptat ca primăria să suplinească întreaga sumă pe care guvernul nu o mai alocă.
„Am aflat că va creşte tariful către populaţie, o scumpire de peste 60%, mult. Eu cred că nu le mai pasă de populaţie. Anul trecut ne-am zbătut să scadă preţul la gigacalorie. Au făcut-o când le-au venit banii de la guvern. Pentru că i-am luat la întrebări ne-au trimis control la asociaţie. Nu putem să luptăm unu, doi şi restul asociaţiilor să stea. Asta este. Totuşi, nu cred că guvernu să nu mai subvenţioneze deloc”, este părerea preşedintelui unei asociaţii de proprietari din cartierul Valea Roşie, Craiova.


Alţii au auzit că se scumpeşte căldura, dar nu cunosc preţul, aşteaptă primele facturi cu noul tarif. „Am auzit ceva, dar nu ştiu cu cât creşte. Noi acum am plătit către Termo Urban luna decembrie. Aşteptăm să vedem facturile pe luna ianuarie. Ce mai putem face?! Oamenii nu pot sta fără căldură”, spune un alt preşedinte de asociaţie din cartierul craiovean Rovine. Aflând care este creşterea, acesta a exclamat: „Aoleu! Creşte aşa mult, cu 60%?„.
Nu toţi reprezentanţii asociaţiilor de proprietari din Craiova sunt la curent cu creşterea tarifului. „Nu ştiam. Primăria nu mai subvenţionează? Şi anul trecut au fost probleme cu preţul căldurii. Proprietarilor nu le pică bine. Toate s-au scumpit. Vom vedea când vin facturile pe luna ianuarie 2024″, spune preşedinta unei asociaţii de proprietari din cartierul Calea Bucureşti.

Anunţ Termo Urban

Pe site-ul Termo Urban, societatea a anunţat deja modificarea tarifului:
Termo Urban Craiova aduce la cunoștinta abonaților că s-a aprobat modificarea tarifului de distribuție și furnizare a energiei termice conform Hotărârii nr.16 a Consiliului Local al Municipiului Craiova din data de 25.01.2024 după cum urmează:
Se aprobă cuantumul subvenției pentru populație în sumă de 227,16 lei/Gcal (exclusiv TVA) respectiv 195,32 lei/Mwh (exclusiv TVA).
Tarifului local, subvenționat, de facturare pentru populație va fi 376,19 lei/Gcal (exclusiv TVA) respectiv 323,47 lei/Mwh (exclusiv TVA)”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS