-6.5 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalCum se împart banii de la bugetul Primăriei

Cum se împart banii de la bugetul Primăriei

În 2024, Primăria Craiova se bazează pentru bugetul local pe venituri în valoare 1.222.858.000 lei (697.713.000 lei – veniturile secţiunii de funcţionare şi 525.145.000 lei – veniturile secţiunii de dezvoltare)şi cheltuieli în valoare de 1.233.799.000 de lei
Cum a împărţit primăria aceşti bani?

La capitolul ordine publică a alocat 34 de milioane lei pentru funcţionarea şi întreţinera Poliţiei locale precum şi pentru activitatea de protecţie civilă şi 70 de mii lei pentru secţiune de dezvoltare , reprezentând lucrări pentru sistemul de înştiinţare- alarmare din Craiova.


În educaţie merg 236 de milioane lei. Bugetul va fi alocat pentru întreţinerea celor 9 creşe, 43 grădiniţe, 23 de şcoli şi 25 de licee, seminarii şi colegii, 8 unităţi de învăţăm particular, pentru bursele elevilor, pentru copii cu CES şi stimulente financiare acordate copiilor din familiile defavorizate.
Tot în învăţământ vin bani prin PNRR pentru construirea a două creşe, una în cartierul Romaneşti, cea de-a doua în cartierul Veterani. Din fonduri nerambursabile vin alte 15 milioane de lei pentru reabilitarea energetică a unor şcoli din Craiova, iar pentru extinderea şi modernizarea unor unităţi şcolare , alţi 14 milioane de lei.
Alți 29,5 milioane de lei sunt distribuiți în învățământ tot pentru reabilitarea şi modernizarea unor şcoli. Pentru dotarea cu mobilie, cu material didactic şi echipament digital sunt alocate 40 milioane de lei. Prin POR vor fi alocaţi 100 mii de lei pentru Liceul sportiv Petrache Trişcu şi Liceul Auto.


Alte 38,25 milioane de lei fonduri nerambursabile sunt alocaţi pentru renovarea energetică a şcolilor din Craiova, cum ar fi CN Carol I, şcoala Mircea Eliade, Liceul Voltaire, şcoala Elena Farago. Liceul Marin Sorescu va primi 1,5 milioane de lei pentru renovarea a două corpuri de clădire.
De la bugetul local pentru anumite investiţii în 12 colegii vor fi alocaţi 970 de mii de lei. Cota de finanţare pentru lucrările de reabilitare de la CN Carol I este de 500 de mii de lei.
Pentru dotarea a zece grădiniţe vor fi alocaţi 321 de mii de lei, iar 6,7 milioane de lei sunt alocaţi pentru reabilitarea energetică a şase şcoli la care se adaugă 2,9 miliane de euro împrumut BERD.

„Bugetul pentru educaţie este mare şi acoperă toate nevoile. Insist pe această cale să nu se mai ceară sume de bani părinţilor pentru diverse investiţii sau dotări sau materiale igienico-sanitare . Anul trecut ne-au fost returnaţi 6 milioane de lei”, a precizat primarul Craiovei.

Bani pentru spitalele primăriei

Sumele alocate sănătăţii sunt mai mici compartiv cu cele din domeniul învăţământului. Adică 138 de milioane de lei vin de la bugetul local pentru spitale. La capitolul funcţionare sunt alocate 29 milioane de lei, iar pentru capitolul dezvoltare 109 milioane de lei.
Drept urmare, se va investi în construirea unui Spital de pediatrie în strada Filantropiei. Pentru această construcție există deja un SF. În aces caz primăria va aplea la fonduri europene. Tot pe fonduri se va depune un proiect pentru o secţie de recuperare neurologică în cadrul Spitalului de Neuropsihiatrie. Aici va fi amplasat un lift exterior, o centrală tremică şi climatizare. Pentru Spitalul Filantropia sunt alocate 2,8 milioane de lei pentru funcţionare, pentru aparatură şi echipamente petru încălzire. De la bugetul local pentru Spitalul „Victor Babeş”, în vederea achitării cheltuielilor cu reparațiile curente sunt alocate – 2.935.000 lei.
În sănătate mai sunt plusaţi şi 101,88 milioane lei din fonduri europene.

Subvenţie pentru biletele RAT

Grosul sumelor alocate de la buget merge către „Transporturi”. Aici va fi alocată suma de 127.280.000 de lei. 50 de milioane de lei sunt pentru repararea și întreținerea străzilor din Craiova. Pentru acoperirea contravalorii compensaţiei pentru transportul local în Zona Metropolitană sunt alocate 15 milioane de lei, restul se duc către RAT SRL, pentru finanțarea unor proiecte și pentru compensarea diferenței de tarif pentru anumite categorii de persoane. 26 de milioane de lei este subvenţia pentru biletele RAT. Biletul are în realitate o valoare de 9 lei.

Subvenţia pentru căldura craiovenilor

Bugetul alocat pentru căldura craiovenilor se ridică la 26,7 milioane de lei. Banii sunt alocaţi pentru subvenţionarea gigacaloriei. Sumele merg către Termo Urban pentru acoperirea tarifului local al gigacaloriei. Primăria investește și în majorarea capitalului social al Termo Urban SRL – aport de 4.500.000 lei. Acelaşi lucru se întâmplă şi la Piețe și Târguri SRL – aport de 1.062.000 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS