6.2 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljConstrucția pentru creșa de pe strada Artileriei din Craiova, scoasă la licitație. Creșa de pe strada Potelu, în aer

Construcția pentru creșa de pe strada Artileriei din Craiova, scoasă la licitație. Creșa de pe strada Potelu, în aer

Compania Națională de Investiții (CNI) a scos la licitație, de curând, lucrările de proiectare și execuție pentru creșa de pe strada Artileriei din Craiova. Însă, pentru creșa de pe strada Potelu problemele s-au ținut lanț. Chiar dacă lucrările ar fi trebuit deja începute, firmele participante la licitații s-au bătut în contestații cu CNI.

CNI a pus la pachet, în cadrul aceluiași contract scos la licitație luna aceasta, construirea a două creșe – una în Craiova, iar alta la Sibiu. Contractul a fost împărțit în două loturi, iar valoarea totală estimată pentru proiectarea și lucrările de execuție la cele două creșe se ridică la 36.856.921 de lei, fără TVA. Fiecare dintre cele două creșe prinse în contract va dispune de suma de 18.428.460,50 lei, fără TVA.

Cum au fost împărțiți banii din contract

La Craiova ar fi trebuit ca încă o creșă să fie deja în construcție, pe strada Potelu, însă mai multe probleme cu licitația au pus piedici. CNI nu a renunțat, însă, la cel de-al doilea proiect de creșă, așa că noul contract se referă la creșa de pe strada Artileriei nr.13, în zona Blocurilor ANL. Valoarea estimată a contractui, adică 18.428.460,50 lei, fără TVA, este compusă din: cheltuieli pentru proiectare – faza adaptare la amplasament si asistenta tehnica (studii de teren, DTAC, documentatie pentru organizare de santier, PT+DE, carte tehnica, avize acorduri, verificare proiect, asistenta tehnica a proiectantului: 369.533,75 lei, fără TVA; cheltuieli pentru investiția de bază: 17.703.793,31 lei, fără TVA; – alte cheltuieli: 355.133,44 lei, fără TVA.

Pootrivit contractului, durata prevăzută este compusă din 12 luni pentru execuția lucrărilor, două luni pentru proiectare și perioada minimă de garanție de bună execuție a lucrărilor – 36 de luni.

CNI a preluat terenuri pentru două creșe în Craiova, în 2021

În anul 2021, Consiliul Local (CL) Craiova a aprobat predarea către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, prin Compania Naţională de investiţii „CNI“ S.A., pe bază de protocol, a două suprafeţe de teren în vederea construirii unor creşe.

Ambele suprafeţe de teren erau în zona Potelu – Veterani, unde ar fi nevoie de creşe „tip mare“, adică pentru 11 grupe şi un număr maxim de 110 copii. Un teren este situat în Cartierul Romanescu, strada Potelu, Tarlaua 27, Parcela 1, cu suprafaţa măsurată de 9.112 mp (dintr-o suprafaţă totală de teren de 24.000 mp). Celălalt se află în cartierul Veterani, pe strada Artileriei (zona blocurilor ANL), cu o suprafaţă măsurată de 6.840 mp. Ambele terenuri aparțineau domeniului privat al municipiului Craiova, iar conform hotărărilor CL ele trebuia predate libere de sarcini Ministerul Dezvoltării, pentru realizarea investiției propuse: două creşe mari, din cele stas construite de CNI în ţară, prin „Programul de construire creşe noi“.

Ce s-a întâmplat cu creșa de pe strada Potelu

Pentru prima creșă, cea de pe strada Potelu, CNI a scos la licitație contractul de execuție și proiectare încă de anul trecut, pe aceeași sumă ca cea pe care o pune la bătaie pentru creșa de pe strada Artileriei. Nu mai puțin de nouă firme sau asocieri de firme s-au bătut pentru a pune mâna pe contract: HIDRO SALT B 92 S.R.L., PHC STRUCTURAL DESIGN, TODERICĂ SOLUTIONS (Leader), DALUBUILD CONSTRUCT, CONSORZIO KREA; TEAM WORLD CONSTRUCT (Leader), ROZINI; HYATT DEVELOPMENT 2011 (Leader), VETECONS PROIECT, CALORIA S.R.L.; CONCELEX (Leader), QUADRATUM ARCHITECTURE; OVI CONSTRUCTION&REAL ESTATE (Leader), PROSPER GAZ S.R.L., CONCRETE & DESIGN SOLUTIONS,OVI ARCHITECTURE & ENGINEERING; SC SAFESTEEL SRL (Leader), ETALON POL CONSULT și WSO CONSTRUCT (Leader), BTF ENGINEERING, DIVERSINST, VISIO CONSTRUCTION WORKS, TURVYK INVESTMENT GROUP SRL. În septembrie, HYATT DEVELOPMENT 2011 a depus contestație la CNSC fiindcă CNI îi declarase oferta ca neconformă și inacceptabilă.

Contestațiile s-au mutat la Curtea de Apel București

În aceeași lună a depus contestație și WSO CONSTRUCT, firma căreia oferta îi fusese acceptată pe locul 1, însă la evaluările DUAE, după ce comisia de evaluare i-a solicitat anumite documente, a decis să îi respingă oferta ca inacceptabilă. CNSC nu a dat dreptate WSO Construct, însă a admis contestația HYATT DEVELOPMENT 2011, obligând CNI să îi reevalueze oferta. Nici CNI nu s-a lăsat mai prejos și a mers în instanță, depunând plângere la Curtea de Apel București, în noiembrie 2023, împotriva firmei căreia CNSC îi admisese contestația. La finalul lunii noiembrie, Curtea de Apel București s-a pronunțat în favoarea CNI și a respins ca nefondată contestația formulată de HYATT. Decizia a fost definitivă. Cel mai probabil, în curând, CNI va continua procedura și va desemna, în sfârșit, firma câștigătoare.

Revenind la creșa pentru care s-a publicat recent contractul de execuție și proiectare, cea de pe strada Artileriei, firmele care vor să obțină lucrarea au posibilitatea să facă acest lucru până pe 21 martie. Apoi vor urma evaluările. Dacă nu vor exista probleme cu contestațiile ca în cazul creșei de pe strada Potelu, în toamna acestui an ar trebui semnat deja contractul de proiectare și execuție.

Citește și: IntenCity vinde abonamente pe încredere. Artiştii, ţinuţi la secret

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS