3.4 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalNegocierile pentru noul Contract Colectiv de Muncă la Electrocentrale Craiova, în impas

Negocierile pentru noul Contract Colectiv de Muncă la Electrocentrale Craiova, în impas

Negocierile pentru noul Contract Colectiv de Muncă la Electrocentrale Craiova sunt în impas. Angajaţii spun că nu reuşesc să ajungă la un punct comun cu conducerea. Contractul trebuie încheiat până la sfârşitul acestei luni. Aceştia solicită să li se acorde în continuare economia la fondul de salarii pe anul 2023, un drept prevăzut în CCM. Conform acestei prevederi din contract, angajaţii trebuie să primească o dată pe an suma de 4.000 de lei. Acest lucru nu s-a întâmplat în 2023. Conducerea Electrocentrale Craiova promite doar o creştere salarială, ceea ce nu îi mulţumeşte pe angajaţi. Reprezentanţii sindicatului care îi repezintă pe angajaţii Electrocentrale Craiova spun că:


„Negocierile pentru CCM au fost suspendate pe motiv că administraţia nu a acordat economia la fondul de salarii pe anul 2023, fapt ce influenţează negativ bugetul prognozat pentru anul 2024. Proiectul bugetului de salarii prezentant de administraţie prevede o creştere salarială de doar 0,13%, fapt ce nemulţumeşte angajaţii societăţii. Motivul invocat de administraţie este Legea austerităţii 296/2023 şi susţine că a făcut demersuri la Guvern pentru exceptarea prin memorandul a art. XLI. Cei peste 500 de angajaţi ai SE Craiova sunt nemulţumiţi. Starea de tensiune este una ridicată. Dacă administraţia nu acordă economia la fondul de salarii pe anul 2023 şi nu vine cu o creştere salarială care să acopere cel puţin rata inflaţiei, vom începe toate procedurile legale de a protesta, mergând până la întreruperea activităţii”, spune Marius Daniel Gheorghe liderul Sindicatului Liber Independent CET Craiova II.


De precizat că şi angajaţii de la CEO Gorj au fost într-o situaţie similară, dar conducere complexului a acordat în cele din urmă economia la fondul de salarii. CEO a putut face acest lucru pentru că a primit sprijin financiar de la bugetul de stat şi a fost de acord să reducă personalul angajat. Facem această comparaţie cu CEO pentru că în urmă cu câţiva ani şi Electrocentrale Craiova făcea parte din Complex, în plus cele două entităţi au acelaşi acţionariat la acest moment.

Electrocentrale Craiova fără sprijin de la bugetul de stat

Reprezentanţii Electrocentrale Craiova spun că nu au nimic împotrivă să acorde această economie la fondul de salarii, dar legea austerităţii (Legea 296/2023) le interzice acest lucru. Directorul Dan Vasile spune că are banii necesari acordării economiei, dar legea nu-i permite, fiindcă Electrocentrale a ieşit pe minus la finele anului trecut. Sucursala nu a primit nici ajutor de stat pentru că nu ar fi acceptat să facă disponibilizări.
„Suntem în curs de discuţie pentru identificarea unor soluţii ca să putem acorda economia la fondul de salarii. Vom continua negocierile pentru a încheia CCM până la data de 01.04.2024”, a precizat directorul Electrocentrale Craiova.

Sindicatul vrea să se întâlnească cu ministrul Energiei

Reprezentanţii angajaţilor mai spun că au făcut demersuri să se întâlnească cu ministrul energiei, Sebastian Burduja.

„Sindicatul a făcut adrese către Federaţia sindicatelor Univers, unde suntem afiliaţi, pentru a solicita o întâlnire de urgenţă cu ministrul Energiei. Sperăm să detensionăm această situaţie. Societatea întâmpină aceste probleme de când a fost externalizată din CEO, creându-se o discriminare, prin faptul că CEO prin ajutorul de stat este exceptat de la plata certificatelor CO2. Mai mult, CEO a crescut preţul la tona de cărbune livrat către SE Craiova”, a explicat reprezentantul sindicatului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS