0.6 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPuhoi de lume în Târgul Făcăi. Aglomeraţia din trafic, un coşmar

Puhoi de lume în Târgul Făcăi. Aglomeraţia din trafic, un coşmar

Fiecare zi de luni transformă târgul de la Făcăi într-un orăşel al comerţului, în interiorul căruia se poate cumpăra aproape orice. Împătimiţii de chilipiruri se înghesuie să vină în târg şi să cumpere cele necesare la preţuri bune şi foarte bune. Numai că activitatea intensă din târg dă peste cap traficul. Şoferii stau zeci de minute în trafic până să traverseze zona.

E puhoi de oameni în fiecare zi de luni în Târgul Făcăi. Mii de oameni roiesc în jurul tarabelor improvizate, în căutarea produselor de care au nevoie, la cele mai bune preţuri. Iar oferta este cât se poate de variată. De la haine, cosmetice, încălţăminte, vase şi ustensile pentru bucătărie, obiecte decorative până la legume şi fructe, pomi fructiferi sau decorativi, flori, grâu, porumb, păsări, ouă, brânză şi multe altele. Micii însoţiţi de muştar şi lipii sunt vedetele târgului, iar mirosul lor te însoţeşte pe tot parcursul sesiunii de cumpărături.

Practic, se continuă tradiţia zilei de târg, organizată lunea la Făcăi. Chiar dacă în vecinătatea acestuia, Romeo Tiberiade, liderul romilor, a închiriat un alt spaţiu unde s-au mutat mulţi dintre comercianţii care vindeau în fostul târg din 1 Mai. Noul târg este deschis toată săptămâna, dar are succes în weekend, în special duminica. Lunea e aproape pustiu, toţi oamenii trecând pe lângă el pentru a ajunge în Târgul Făcăi.

„E sărăcie mare“

În acelaşi areal cu Târgul Făcăi, noul târg de vechituri şi depozitul de cherestea, s-a deschis în luna decembrie şi o piaţă de fructe şi legume. Aceasta a fost construită pentru a-i ţine locul celei din 1 Mai, care funcţiona laolaltă cu fostul târg. Aşadar, în zilele de weekend şi lunea zona devine neîncăpătoare. Cererea este foarte mare, mai ales că cei care cumpără au la dispoziţie cam toată gama de produse. Parcarea privată amenajată este arhiplină în aceste zile, iar cei care intră cu maşina în incinta târgului mai au la dispoziţie încă o parcare în zona din spate, fără plată. Şi acolo ai nevoie de mult noroc pentru a găsi un loc liber.

Chiar şi în condiţiile în care sunt mii de cumpărători care merg în târg, unii comercianţi tot nu sunt mulţumiţi de vânzare. „Nu vindem prea bine, e sărăcie mare. Vin, se uită, dar nu dau cât cerem noi, parcă cerem o avere. Până la urmă mai lăsăm şi noi din preţuri ca să nu venim degeaba. Tot e bine, oricum, că vine multă lume“, a spus o comerciantă care îşi aranja grămada de haine. Un alt vânzător de vechituri a spus că mulţi oameni vin doar la plimbare. „Degeaba e multă lume, dacă mulţi vin, se uită şi pleacă. Cu mulţi nu ne înţelegem cu banii, ei vor ieftin şi bun, noi vrem să facem un ban. Nu prea mai are lumea bani ca acum câţiva ani, dar ne descurcăm cum putem“, a spus acesta.

Trafic infernal la târgul de la Făcăi

Dincolo de plăcerea cumpărătorilor de a se plimba în târg ore în şir, afundaţi printre zecile de mii de produse la mâna a doua sau noi, accesul în târg şi plecarea din acesta se fac în condiţii infernale. Nu sunt afectaţi numai cei care vin la târg, ci şi cei care tranzitează Prelungirea Bechetului (DN55) dinspre Craiova spre Malu Mare şi invers. Şoferii sunt nevoiţi să petreacă minute bune, bară la bară, până să traverseze acel segment de drum din apropierea accesului în zona Târgului Făcăi.

Şi pentru cei care intră cu maşina spre târg este un coşmar. E aproape imposibil să găseşti un loc de parcare, iar intrarea şi ieşirea din târg pot dura şi 30 de minute. Mulţi dintre cumpărători se grăbesc să vină foarte matinal la târg pentru a găsi un loc de parcare la strada principală, ca să nu mai fie nevoiţi să suporte aglomeraţia pentru a intra sau a ieşi din incinta târgului cu maşina.

Primăria Craiova spune că târgul de luni funcționează ilegal

Am întrebat Primăria Craiova dacă există soluții pentru ca traficul din zona Făcăi să nu mai fie atât de aglomerat. Instituția spune ca mai are în vedere unele soluții, însă că târgul de luni funcționează ilegal. „Târgul care funcționează lunea este un târg deschis ilegal, care nu are autorizații de la Primăria Craiova și nici de la Primăria Podari, pe teritoriul căreia se află, de fapt. Vizavi de funcționalitatea și legalitatea acestui târg, sunt alte autorități care trebuie să ia măsuri în acest sens.

Noi am lățit strada, în zonă, la patru benzi și avem în lucru un proiect de închidere a inelului de trafic pentru zona de sud a municipiului Craiova.
Acesta se află în stadiul de depunere a documentației pentru autorizația de construire și prevede modernizarea și continuarea străziip Râului, de la intersecția cu strada Popoveni până la intersecția cu strada ing. Emil Marghita, după care se continuă pe traseul canalului, interceptând DN 56 și DN 55 în dreptul aleii 2 Bechetului, lungimea fiind de 2,1 km. De asemenea, proiectul prevede și casetarea canalului Râului”, ne-au transmis reprezentanții Primăriei Craiova.

Încă un mic târg, pe bulevardul Râului

După ce Primăria Craiova a decis desfiinţarea Târgului Municipal din 1 Mai şi evacuarea tuturor comercianţilor, Romeo Tiberiade a făcut rapid demersurile necesare şi a închiriat un spaţiu generos, lângă depozitul de cherestea de la Făcăi, unde a construit tarabe aoperite, pe care comercianţii să le poată închiria. Iar cererea a fost destul de mare, liderul romilor susţinând că tarabele au fost închiriate în integralitate. Dar lunea, toţi cumpărătorii merg în Târgul Făcăi, iar noul târg pare că nici nu există, chiar dacă se află la câţiva zeci de metri distanţă.

Pe lângă noul târg deschis în zona Făcăi, un altul şi-a făcut apariţia pe strada Râului. Acesta, însă, nu este de dimensiunea celui de la Făcăi, deschis de Tiberiade. Nici tarabe nu sunt prea multe, iar luni era abolut pustiu. Nu era aproape niciun cumpărător, ci doar câţiva comercianţi care îşi expuseseră marfa. Cele mai multe dintre tarabe, însă, erau închise.
Aşadar, craiovenii şi nu numai au acum la dispoziţie trei târguri de vechituri – două dintre ele în zona Făcăi (Târgul Făcăi funcţionează doar lunea, iar cel nou este deschis zilnic) şi unul pe strada Râului, dincolo de intersecţia cu Şoseaua Popoveni, spre Făcăi.

Foarte multe dintre tarabele din târgul de pe Strada Râului erau închise luni
Foarte multe dintre tarabele din târgul de pe Strada Râului erau închise luni

Citeşte şi: Aeroportul Internațional Craiova cumpără o mașină pentru servicii de transport de lux

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS