5.9 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSe termină coşmarul din Bariera Vâlcii? Investiţie uriaşă pentru o nouă centrală

Se termină coşmarul din Bariera Vâlcii? Investiţie uriaşă pentru o nouă centrală

Locuitorii din cartierul craiovean Bariera Vâlcii şi nu numai au şanse să respire aer mult mai puţin poluat şi să nu mai suporte cenuşa şi poluarea din zonă, în următorii ani. Societatea Electrocentrale Craiova SA a scos la licitaţie un contract uriaş pentru proiectarea şi construirea unei centrale termoelectrice noi la CET II, care va funcţiona cu gaze naturale. Banii vor veni din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Începe să se vadă luminiţa de la capătul tunelului în legătură cu situaţia disperată a locuitorilor din cartierul Bariera Vâlcii. De ani de zile, aceştia sunt nevoiţi să suporte un grad de poluare foarte ridicat din cauza actualelor grupuri ale CET II, care funcţionează pe cărbune.

Societatea Electrocentrale Craiova SA a reuşit să pună mână pe o finanţare uriaşă prin PNRR prin intermediul căreia vrea să proiecteze şi să construiască „Capacități noi de producere energie electrică și termică pe gaze naturale în cogenerare de înaltă eficienţă de 295 MW”. Valoarea totală estimată pentru acest proiect se ridică la fabuloasa sumă de 1.077.352.290 de lei, fără TVA (peste 216 milioane de euro).

Cum funcţionează CET II în acest moment

Potrivit documentaţiei anexate contractului din SEAP, în prezent, SE Craiova SA produce energie electrică și termică cu două blocuri energetice, în funcțiune în perioada 1987-1989, fiecare echipate cu un cazan de abur energetic cu debit de 525 t/h, funcționând pe lignit și suport de gaze naturale, o turbină cu abur de 150/120 MW/150 Gcal/h (tip F1L – 150/120) cu condensație și conexiuni pentru termoficare. De asemenea, cu două cazane BOSCH de tip Universal ZFR-X (cu capacitate de 50 t/h fiecare), funcționând pe gaze naturale, puse în funcțiune în 2019.

„În contextul aderării României la politicile europene de mediu și a angajamentului de a renunța treptat la utilizarea cărbunelui drept combustibil în instalațiile mari de ardere, blocurile energetice menționate urmează să fie scoase din exploatare și înlocuite cu o sursă nouă, obiectul acestui proiect. Obiectivul general al proiectului este realizarea unor capacități noi de producere in Ciclu Combinat Gaze-Abur (CCGT) a energiei electrice și termice pe bază de gaze naturale în cogenerare, cu o eficiență ridicată de cca 295 MW, destinate Societății Electrocentrale Craiova SA. Aceasta este conceputa să înlocuiască blocurile energetice existente pe bază de cărbune, având o capacitate de 150/120 MW fiecare“, au menţionat reprezentanţii SE Craiova SA.

Noua centrală va polua mult mai puţin

Prin acest proiect Societatea Electrocentrale Craiova SA spune că, în sfârşit, vrea să se alinieze cerinţelor europene, iar noua centrală să polueze mult mai puţin. Totodată, să reducă semnificativ costurile de producţie şi operaţionale, iar alimentarea cu energie termică a consumatorilor racordați să fie mult ma calitativă.

„Rezultatele așteptate ca urmare a realizării acestei investiții sunt următoarele: economii estimate în consumul anual de energie primară de 1.798.749 MWh/an; capacitate instalată în cogenerare de înaltă eficiență, pe gaz, de 295 MWe/256 MWt; reducerea gazelor cu efect de seră ca urmare a energiei primare economisite, cu o reducere anuală estimată de 363.347 tone de CO2 echivalent; emisia specifică de CO2 să fie maxim 240 g CO2eq/kWh, fără a fi necesar aportul vreunui gaz combustibil cu emisii de CO2 scăzute; randamentul global brut să fie de minim 84%; eficiența electrică brută să fie de 45,33%.

În acelaşi timp, grupul energetic trebuie să respecte legislația în vigoare conform Ordinului 72/2017; noul grup energetic va respecta cerințele celor mai bune tehnici disponibile (BAT) privind emisiile de NOx, CO, pentru instalațiile de ardere tip ciclu combinat gaze-abur; media anuală a emisiei de NOx să fie maxim 30 mg/Nm3; media anuală a emisiei de CO să fie maxim 30 mg/Nm3; asigurarea, pentru o perioadă de 25 de ani de la punerea în funcțiune, a furnizării de energie termică consumatorilor urbani și industriali din municipiul Craiova; asigurarea flexibilității producției în cogenerare de înaltă eficiență a energiei termice și electrice, de la golul de vară (20 Gcal/h) până la vârful de iarnă (220 Gcal/h) şi respectarea limitei admisibile a nivelului de zgomot la limita zonei funcționale de 65 dB“, se mai arată în documentaţie.

Ce configuraţie va avea noua centrală

Pentru a asigura funcționarea eficientă a noului obiectiv energetic, instalațiile energetice din cadrul Societății Electrocentrale Craiova SA vor avea următoarea configurație finala: CCGT în cogenerare de înaltă eficiență; noua sursă în ciclu combinat în cogenerare de înaltă eficiență pe gaze naturale va avea instalată o capacitate minimă de 295 MWe și va putea produce în cogenerare de înaltă eficiență 256 MWt.

Aceasta va consta din următoarele instalații și echipamente auxiliare: minim 2 / maxim 3 turbine cu gaze identice (TG); minim 2/maxim 3 cazane recuperatoare (CR) cu recuperarea căldurii sub formă de abur; o turbină cu abur (TA) cu condensație și prize de termoficare, proiectată și dimensionată în strânsă corelare cu caracteristicile și numărul turbinelor de gaz, pentru a asigura realizarea indicatorilor de performanță, parametrii și obiectivele impuse; două cazane de abur BOSCH tip Universal ZFR-X (50t/h fiecare) cu funcționare pe gaze naturale. Acestea sunt existente pe amplasament și au fost puse în funcțiune în 2019. Vor fi utilizate ca backup și/sau sursă de vârf.

Antreprenorul și proiectantul său vor integra aceste surse în proiectul noii centrale. De asemenea, capacități de producție apă fierbinte (CAF50Gcal/h): unul sau două cazane cu o capacitate totală de 50 Gcal/h. Vor fi utilizate ca backup și/sau sursă de vârf. Aceste cazane fac obiectul unei documentații de achiziție separate și vor fi construite de Beneficiar în baza unui alt contract. Capacitatea CAF va fi pusă în funcțiune înaintea CCGT în cogenerare. Antreprenorul și proiectantul său vor integra aceste surse în proiectul noii centrale.

Lucrări de reabilitare pentru anumite instalaţii

Potrivit documentaţiei, pentru funcționarea noului obiectiv energetic, sunt necesare, de asemenea, lucrări de reabilitare, înlocuire și modernizare a unor instalații și echipamente tehnologice existente, atât în incinta SE Craiova SA, cât și în incinta actualei termocentrale SE Ișalnița. Reabilitarea circuitului de alimentare cu apă de Jiu între SE Craiova și SE Ișalnița este subiectul unei documentații de achiziție separate.

Când ar trebui să fie gata noua centrală

Nouă centrală care ar trebui să elimine, în mare parte, nivelul ridicat de poluare din zona de nord a Craiovei, va fi gata, conform contractului, în doi ani de la semnarea acestuia. Numai că va mai dura câteva luni bune până la desemnarea câştigătorului. Termenul limită până la care firmele doritoare îşi pot depune ofertele este 15 aprilie 2024. Apoi vor mai urma câteva luni bune în care se vor face evaluările tehnice şi financiare ale ofertanţilor. În cel mai bun caz, contractul ar putea fi semnat undeva în toamna acestui an, iar dacă nu vor exista contestaţii sau întârzieri ale lucrărilor, în 2026 noua centrală ar trebui să înceapă să funcţioneze.

Citeşte şi: UMF Craiova cumpără echipamente IT de aproape 1,2 milioane de euro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS