Primăria Craiova vrea să instaleze terminale de plată în regim self-pay, în mai multe zone din oraş, pentru ca cetăţenii să îşi poată plăti amenzile, taxele şi impozitele fără să mai suporte cozile de la ghişeele Direcţiei de Impozite şi Taxe. Aceste terminale vor fi amplasate până la finalul acestui an.
Cât plăteşte primăria pentru acest serviciu
Primăria Craiova a publicat în SEAP documentaţia pentru achiziţionarea de „Servicii de acceptare plăți numerar prin automate de tip self-pay“. Practic, instituţia vrea să pună la dispoziţia cetăţenilor mai multe terminale de plată unde aceştia vor putea plăti taxele şi impozitele, dar şi amenzile datorate, fără să mai piardă timpul la cozile uriaşe care se formează în unele perioade din an la birourile Direcţiei de Impozite şi Taxe (DIT) Craiova. Valoarea acestui contract a fost estimată la suma de 209.927,76 de lei, fără TVA.
Primăria vrea să uşureze, în acest fel, pocesul de plată şi pune în drumul craiovenilor aceste terminale, iar motivul principal este, cel mai probabil, acela de a încerca să colecteze cât mai mulţi bani la bugetul local. Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, s-a plâns în mai multe rânduri de faptul că cei din conducerea DIT nu reuşesc să găsească metoda cea mai eficientă de a spori gradul de colectare a taxelor şi impozitelor datorate de craioveni.
Unde vor fi amplasate terminalele şi care va fi comisionul la plată
Primăria Craiova vrea ca terminalele de plată să fie montate în locurile aglomerate din oraş, în special în zone comerciale, acolo unde cetăţenii merg destul de des, în mod normal. „Ca alternativă la plata cu numerar la ghișeele Direcției Impozite și Taxe a Municipiului Craiova, autoritatea (primăria) intenționează să achiziționeze servicii de plată a impozitelor, taxelor și amenzilor în numerar, prin intermediul terminalelor de tip self-pay amplasate în rețele de retail, centre comerciale, piețe, benzinării și magazine de proximitate. Valoarea tranzacțiilor estimate a fi încasate prin terminale tip self – pay este de 10.847.295,23 lei.
Numărul tranzacțiilor estimate, pentru 10 luni de contract în anul 2024, la care se poate aplica o valoare fixă (comision) /tranzacție, este de aproximativ 38.202 plăți. Comisionul aferent serviciului de colectare plăţi amenzi, impozite şi taxe nu va depăși 1,7% din valoarea tranzacţiei. Pentru tranzacțiile cu valoare mai mare de 10 lei, 1,7% din valoarea tranzacției, dar nu mai puțin de 1 Ron/tranzacţie. De asemenea, autoritatea intenționează să închirieze un terminal de tip self-pay care va fi amplasat într-o locație deținută de autoritatea locală. Pentru acesta, prestatorul va asigura serviciul de încasare a amenzilor, impozitelor şi taxelor fără debit“, se menţionează în documentaţia publicată de primărie.
Cerinţele primăriei pentru firma câştigătoare. Terminalele vor încasa doar numerar
Sistemul propus pentru procesarea plăților prin terminale de plată de tip Self-Pay trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. „Ofertantul trebuie să dețină o rețea de stații de plată amplasate în Municipiul Craiova, care să permită încasarea impozitelor, taxelor şi amenzilor cu numerar. Rețeaua de stații de plată trebuie să fie dotată cu aplicație software care să permită încasarea obligațiilor de plată cu debit (impozite, taxe si amenzi) către bugetul local al Municipiului Craiova utilizând ca metodă de autentificare un cod unic (CNP / CUI / CIF si/sau ROL sau cod de bare).
Ofertantul trebuie să asigure o conectare securizată a serverului principal, cu serverul de aplicație al Direcției Impozite şi Taxe a Municipiului Craiova, în vederea realizării transferului de date și înregistrare a plății între cele două sisteme informatice, detaliile privind sumele încasate prin rețeaua de stații de plată se vor transfera automat în baza de date aflată pe serverul de aplicație al Direcției Impozite si Taxe. De asemenea, trebuie să dispună de infrastructura de personal, resurse tehnice pentru întreținerea rețelei de stații de plată“, a menţionat primăria.
Tot pe lista cerinţelor se specifică faptul că terminalele de plată trebuie să poată da rest în numerar sau sub forma unui bon valoric ce poate fi folosit pentru o plată ulterioară.
Cum se vor plăti amenzile, taxele şi impozitele la terminale
În documentaţia pe care a realizat-o primăria pentru achiziţia acestor servicii este menţionat şi modul în care se vor face plăţile amenzilor, taxelor şi impozitelor cu debit, cu ajutor acestor terminale. „Contribuabilul va accesa din meniul Stației de plata de tip self-Pay serviciul de plată al Direcției Impozite şi Taxe a municipiului Craiova (DIT). Apoi va introduce datele pentru autentificare (CNP/CUI/CIF şi/sau ROL sau cod de bare).
Terminalul va iniția o interogare către serverul terminalului de plată de tip self-pay prin conexiune securizată transmițând informațiile solicitate. Serverul Self-Pay va face un apel către serverul DIT prin conexiune securizată și va solicita datele necesare. Datele transmise de DIT către serverul Seif-Pay se vor încadra în următoarele două situații: datele de autentificare nu pot fi validate sau nu sunt în baza de date a DIT sau datele de autentificare sunt validate, contribuabilul ale cărui date de autentificare transmise au fost regăsite în baza de date a DIT şi se vor transmite informații despre debite. Pentru situația în care serverul DIT răspunde conform primei variante, contribuabilul este înștiințat cu un mesaj că nu a fost identificat în baza de date sau Codul unic de identificare este invalid.
Pentru situația în care serverul DIT răspunde conform variantei doi, mesajul este transmis către terminalul care a inițiat solicitarea de către serverul Seif-Pay. Apoi, contribuabilului găsit în baza de date i se afișează pe ecranul terminalului de plată de tip Self-pay informațiile de plată. Contribuabilul selectează impozitele/taxele/amenzile şi suma aferentă pe care doreşte să le plătească, afișând în acest caz totalul ce urmează a fi achitat. Apoi acesta face plata şi primeşte chitanţă“, se mai arată în documentaţia realizată de primărie pentru acest contract. Firmele interesate pentru instalarea terminalelor de plată pot depune oferte până pe 22 martie.