0.1 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljDan Mirea, unul dintre tinerii geniali ai Craiovei va primi titlul de "Cetăţean de onoare" al oraşului

Dan Mirea, unul dintre tinerii geniali ai Craiovei va primi titlul de „Cetăţean de onoare” al oraşului

Dan Mirea, unul dintre tinerii geniali ai Craiovei care a reuşit să termine studiile la Universitatea din Cambridge, cu cea mai înaltă distincție, iar acum studiază în Statele Unite ale Americii va primi titlul de „Cetăţean de onoare” al municipiului Craiova. Dan Mircea Mirea este craiovean, fost elev al Colegiului Național „Frații Buzești”, doctor în psihologie la Princeston University și este co-coordonator la Mental Health for Romania.

Mircea Dan Mirea a fost invitatul de onoare al emisiunii „Educaţie pe scurt“ de la Alege TV (Foto: GdS)

În timpul liceului a reprezentat România la mai multe olimpiade internaționale, de unde s-a întors cu mai multe premii:2012- Medalie de Argint – Olimpiada Internațională de Ştiințe pentru Juniori; 2013- Medalia de Aur – Olimpiada de Științe a Uniunii Europene;- Medalia de Argint – Olimpiada Internațională de Științele Pământului; 2014- Medalie de Argint – Olimpiada Internațională de Biologie; – Medalie de Aur – Olimpiada Internațională de Lingvistică – Prima Medalie obținută pentru România; 2015- Medalie de Aur – Olimpiada Internațională de Biologie – singura medalie de aur câștigată de un elev român la această competiție și neegalată până în
prezent; – Medalie de Argint – Olimpiada Internațională de Lingvistică. Acesta este membru al Comisiei Internaționale de Lingvistică, recunoscut ca poliglot, vorbitor de nouă limbi străine.
În anul 2015, Dan – Mircea Mirea a fost admis la Universitatea Cambridge, unde a studiat Științele Naturii. Lucrarea de licență a fost
recunoscută de prestigioasa revistă Nature Biotechnology, care i-a publicat o parte din lucrare. Acesta a lucrat aproape un an într-un laborator de psihiatrie de la Cambridge, unde a evaluat eficacitatea și impactul unei platforme digitale de evaluare a sănătății mintale. Rezultatele obținute de Dan Mircea Mirea au fost impresionante, atrăgând în mod firesc atenția celor mai prestigioase publicații din
domeniul cercetării, precum Translational Psychiatry și JMIR Mental Health. În anul 2020, împreună cu o colegă de facultate, au înființat ONG-ul Sănătate Mintală pentru România. În cadrul ONG-ului, a cooptat aproximativ 50 de voluntari cu care lucrează în diverse proiecte.
„O prietenă de la Cambridge, Maria Pascale, a avut ideea genială de a fonda această asociație în 2018. Ea a observat discrepanța dintre conștientizarea sănătății mintale și accesul la servicii în Anglia versus România. La scurt timp mi-a povestit și mie despre această idee. Cum şi eu începusem recent să recunosc importanța subiectului după o serie de experiențe personale și ale unor prieteni apropiați, am fost foarte entuziasmat să mă alătur inițiativei. Un an mai târziu, în decembrie 2019, ne-am lansat oficial website-ul și paginile de social media. De atunci coordonăm împreună diversele proiecte ale asociației”, spunea Mirea într-un interviu acordat GdS.

Proiecte

Dan Mirea, geniul care ne face mândri peste hotare
Dan Mirea, geniul care ne face mândri peste hotare

Printre cele mai importante proiecte amintim: „Hai să aducem sănătatea mintală în școli” prin care au ajuns până acum la peste
2000 de elevi de liceu prin intermediul workshopurilor despre sănătatea mintală și “Harta Specialiștilor”, proiect care vizează colaborarea cu 200 de specialiști din țară,oferind utilizatorilor informații cruciale în alegerea unui terapeut potrivit lor.

„Suntem dedicați sănătății mintale în România. Sănătatea mintală se referă la bunăstarea și funcționarea noastră. Uneori ne simțim foarte bine și funcționăm optim. Alteori mai puțin bine, ajungându-se în unele cazuri chiar la dezvoltarea unei probleme îndelungate sau tulburări. Sănătatea mintală este o parte din fiecare dintre noi. Dar, din păcate, în țara noastră este de foarte multe ori ignorată. Oamenii cu probleme de sănătate mintală sunt tratați cu prejudecăți și respingere (stigmă). Ei nu primesc tratamentul corespunzător care i-ar ajuta să se facă bine.
Noi ne dorim să schimbăm lucrurile astea. Pe de-o parte, încercăm să creștem conștientizarea sănătății mintale și a potențialelor probleme, începând chiar cu tinerii din școli, fiindcă multe probleme încep să apară în adolescență. Facem asta prin conținut informativ pe blogul și podcastul nostru și pe social media, căi preferate de tineri. Acum avem un proiect mare numit “Hai să aducem sănătatea mintală în școli!”. Voluntarii noștri merg în diverse licee din țară și țin o prezentare cu lucrurile esențiale pe care ne-am fi dorit și noi să le știm în liceu”, spunea Mirea într-un interviu acordat GdS.

(Foto: Arhiva personală)


În anul 2023, revista Forbes 30 sub 30 l-a nominalizat pe Dan Mircea Mirea pentru activitatea desfășurată, precum și pentru recunoașterea internațională prin activitatea depusă.
Astfel, prin toată activitatea sa profesională remarcabilă, Dan Mircea Mirea este fără doar și poate un cercetător pasionat și dedicat, cu o abordare inovatoare și holistică în domeniul sănătății mintale, ce a contribuit la consolidarea faimei orașului Craiova la nivel global. Prin proiectele sale de cercetare a identificat și implementat soluții eficiente pentru problemele legate de sănătatea mintală, aducând beneficii atât în comunitatea locală, în țară, dar și în străinătate.
Solicitarea acordării titlului vine din partea Asociației Părinților Buzeșteni care a solicitat autorității locale conferirea titlului de „Cetățean de Onoare” lui Dan Mircea Mirea pentru contribuția valoroasă adusă în domeniul sănătății mintale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS