0.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎncep lucrările la Spitalul Regional Craiova! Ce firmă a pus mâna pe primul contract

Încep lucrările la Spitalul Regional Craiova! Ce firmă a pus mâna pe primul contract

Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS) a decis, în sfârșit, cine se va ocupa de primele lucrări la Spitalul Regional Craiova. După ce patru asocieri de firme și-au arătat disponibilitatea de a realiza primul pachet de lucrări, o firmă bucureșteană în asociere cu una gălățeană au obținut contractul.

Este o certitudine! În curând încep lucrările la mult așteptatul Spital Regional Craiova. Miercuri a fost publicată în SEAP decizia ANDIS cu privire la asocierea de firme pe care a selectat-o, în urma licitației, să se ocupe de primul pachet de lucrări din cadrul întregului proiect. Este vorba despre asocierea firmei Synergy Construct, din București, cu DRAMIROM TRADE, din Galați. Valoarea contractului prin intermediul căruia va începe șantierul la Spitalul Regional Craiova se ridică la 44.548.758 de lei, fără TVA (peste 8,9 milioane de euro). Această sumă este mult mai mică față de cea estimată inițial de Ministerul Sănătății, adică 59.477.648 de lei, fără TVA.

Ce presupune primul pachet de lucrări de la Spitalul Regional Craiova

Prin intermediul acestei prime etape se vor realiza lucrările preliminare. Vorbim despre demolarea clădirii existente, devierea/relocarea/dezafectarea rețelelor aflate pe amplasament, excavații generale (săpătura brută), inclusiv nivelare, stabilizarea terenului în excavație și protecția taluzurilo, împrejmuire (parțial permanentă + parțial temporară), organizarea de șantier (pentru Etapa 1), foraje de adâncime de explorare-exploatare, întreținerea lucrărilor și asigurarea securității incintei pe perioada de tranziție la Etapa 2 şi supraveghere arheologică pe durata excavațiilor. Toate aceste lucrări sunt programate să dureze o perioadă de patru luni. Viitorul Spital Regional de Urgenţă Craiova va fi amplasat pe un teren delimitat de DN65F și Prelungirea Teilor din municipiul Craiova, pe Centura de Nord a oraşului. Suprafaţa totală a terenului de care va beneficia unitatea medicală este de 246.127 metri pătraţi.

După ce va fi finalizată prima etapă de lucrări, urmează cea mai importantă. Este vorba despre pachetul 2 de lucrări, care presupune construcția propriu-zisă a unității sanitare. Cel mai probabil, în curând, Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate va scoate la licitație și pachetul 2 de lucrări, tocmai pentru ca procedurile de evaluare să fie gata cât mai repede.

Când se lansează licitația pentru pachetul 2 și ce lucrări presupune acesta

Pachetul 2 va cuprinde toate lucrările de construcţii şi instalaţii, inclusiv echipamente medicale care includ montaj în timpul construcţiei. Pentru această a doua etapă, Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate a spus că se va lansa licitaţia în aprilie 2024. Lucrările ar trebui să înceapă în decembrie 2024, după ce va fi semnat contractul cu firma câştigătoare. Apoi va urma pachetul trei de lucrări. Acesta va cuprinde echipamentele medicale care nu sunt incluse în contractul de achiziţie de la pachetul doi. Pachetul patru de lucrări se referă la achiziţia, furnizarea şi montarea mobilierului şi dotarea zonelor speciale. Va urma pachetul cu numărul cinci, care cuprinde achiziţia, dezvoltarea şi instalarea sistemului IT. Mai există încă un pachet prin care se vor achiziţiona serviciile de supraveghere a întregului contract. Acesta a fost deja atribuit.

Dacă toate licitaţiile se vor desfăşura fără probleme, iar firmele câştigătoare îşi vor face treaba, ANDIS a înaintat ca termen final, adică momentul în care spitalul va fi complet, luna decembrie 2026. Practic, în mai puţin de trei ani, întreaga construcţie ar trebui să fie la dispoziţia pacienţilor.

Serviciile de supraveghere a șantierului, atribuite la începutul lunii martie

Pe lângă pachetul 1 de lucrări, ANDIS a atribuit, la începutul lunii martie, și pachetul 6. Este vorba despre contractul pentru servicii de supraveghere a șantierului, care are, la rândul lui, o valoare uriașă. Pentru acest contract se vor achita 26.824.490 de lei, fără TVA. De aceste servicii se va ocupa asocierea de firme VENTURO INVESTMENT, KOLTEK MUSAVIRLIK și DARCOM ENERGY SOLUTIONS.

În cazul acestui contract lupta a fost și mai acerbă. Cinci asocieri de firme și încă o firmă, ofertant unic, au depus oferte. A fost vorba despre ofertantul unic EGIS ROMANIA, Asocierea INITIATIVE EXCLUSIV CONSULTING MANAGEMENT (Leader), EUROCERAD INTERNATIONAL, PADECO COMPANY LIMITED, 3TI PROGETTI ITALIA – INGEGNERIA INTEGRATA S.P.A.,Meta Engineering; Asocierea TECNIC Consulting Engineering Romania SRL (Leader), TUMAS Turk Muhendislik Musavirlik ve Muteahhitlik, RomCapital Invest; Asocierea HILL INTERNATIONAL (BUCHAREST) (Leader), K-BOX CONSTRUCTION DESIGN, SC Proiect Consulting SRL, STUDIO ALTIERI S.p.A., HILL INTERNATIONAL (SPAIN), HILL INTERNATIONAL N.V., Asocierea VENTURO INVESTMENT SRL (Leader), KOLTEK MUSAVIRLIK, DARCOM ENERGY SOLUTIONS și Asocierea Confirm Constructii (Leader), StructurALL Consulting Napoca.

Citește și: Craiova se va vedea la Bucureşti, Sibiu sau Braşov. Primăria pompează încă 800.000 de lei în promovare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS