6.2 C
Craiova
vineri, 18 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCât de sigure sunt sediile asociațiilor de proprietari?

Cât de sigure sunt sediile asociațiilor de proprietari?

Asociațiile de proprietari din Craiova sunt obligate de ani buni să-și pună gratii la ferestre și uși, să monteze camere de supraveghere, să instaleze sisteme de alarmă, să încheie contract cu o firmă de monitorizare și intervenție, să țină banii în seif și să pună la dispoziţia casierului un spațiu sigur. Măsurile impuse de lege sunt readuse în atenția reprezentanților asociațiilor după incidentul din Bucureşti când o casieră a fost omorâtă în sediul asociaţiei de către un locatar. Un astfel de incident s-a întâmplat şi în Craiova în anul 2015, tot în sediul asociației, când o casieră a fost înjunghiată.

Măsurile sunt impuse de lege – Legea nr. 333/2003 și HG nr. 301/2012. Legea spune că asociațiile de proprietari, ca unități care operează cu valori, sunt obligate să aibă sistem de alarmă, camere video de supraveghere montate în sediu, dar și în exterior, casă de bani pentru depozitarea valorilor monetare, gratii la ferestre, grilaj metalic la ușa de acces, delimitarea casieriei în interiorul sediului, încât persoana care încasează să fie în siguranță. În plus, „unitățile sunt obligate să dețină (…) mijloace necesare asigurării pazei și integrității bunurilor“, iar sistemul de alarmă antiefracție să fie conectat la un dispecerat de monitorizare și intervenție. „La unităţile unde nu este posibilă realizarea unui sistem de pază organizat, conducătorii acestora sunt obligaţi să execute împrejmuiri, grilaje, obloane, încuietori sigure, iluminat de securitate, sisteme de alarmă sau alte asemenea mijloace necesare asigurării pazei şi integrităţii bunurilor“, se menționează la art.3, alin. 3 din Legea 333/2003.

Gratii la ușa asociațiilor, pentru siguranță

Dintre cele peste 550 de asociații de proprietari, câte sunt în Craiova, nu toate au un sediu și un spațiu de încasări asigurat corespunzător, cu alarmă, cu cameră de luat vederi, care să asigure casierului un minim de siguranță. Unele dintre sediile asociațiilor se găsesc în uscătorii, boxe, subsoluri, în spații improvizate, unde intră și iese oricine.
Sunt asociații de proprietari din Craiova care au optat doar pentru montarea unui grilaj și a unor camere de luat vederi, puține având alarmă și contract cu o firmă de monitorizare. Altele au ales să aibă și sistem de alarmare împotriva efracţiei, semnalizare optică şi acustică, detectoare, butoane şi pedale de panică.


„Avem gratii la uşă, la geamuri, am pus camere de supraveghere, avem seif pentru bani. Am avut în luna martie control de la poliţie şi totul a fost ca la carte. Noi ne-am conformat aşa cum ne cere legea”, spune Vasilica Capră, administratorul asociaţiei de proprietari 22 Rovine.


Reprezentanţii unor asociaţii de proprietari spun că s-au conformat pentru că sunt verificaţi de poliţie, dar şi pentru siguranţa angajaţilor.


„La începutul fiecărui an, prin februarie- martie vin cei de la secţia de poliţie, fac verificări, încheiem proces-verbal. Noi am pus grilaj la intrare, la ferestre, am amplasat camere de supraveghere, buton de panică, într-un cuvânt suntem asiguraţi. Nu ne miră nimic, se întâmplă tot felul de minuni, mai bine suntem precauţi”, spune Ioana Tudor, administrator la asociaţia de proprietari 2 Spania.


Reprezentanții asociațiilor sunt avertizați de fiecare dată că trebuie să asigure protecția electronică, mecano-fizică și supravegherea video a sediului.

Neasigurarea sediului asociaţiei de proprietari se sancţionează cu amendă

Asociațiile de proprietari sunt obligate să dețină elemente de protecţie mecano-fizice , adică ziduri, plase, blindaje, case de fier, seifuri, dulapuri metalice, geamuri şi folie de protecţie, grilaje, uşi şi încuietori. În plus, trebuie să monteze sistem de alarmare împotriva efracţiei, adică un ansamblu de echipamente electronice care poate fi compus din centrală de comandă şi semnalizare optică şi acustică, detectoare, butoane şi pedale de panică. Nerespectarea dispozițiilor legale atrage, după caz, răspunderea civilă, materială, disciplinară, contravențională sau penală. Contravențiile prevăzute în lege se sancționează cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei, dar și cu amendă de la 2.000 la 5.000 de lei, dacă asociațiile de proprietari nu și-au asigurat protecția și siguranța sediului, spun reprezentanţii IPJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS