Abandonaţi sau rătăciţi, loviţi, aruncaţi într-un adăpost temporar şi, în cele din urmă şi la final ucişi fără milă. Aceasta este soarta câinilor comunitari din Craiova. Salvatorii lor? Oamenii care se gândesc să adopte un câine din adăpost, ONG-urile, dar şi stăpânii care îi mai caută. De la începutul anului, în primele trei luni au fost adoptaţi 220 de căţeluşi, 171 au fost adoptaţi de persoane fizice şi 49 de către asociaţii (ONG-uri).
La adăpostul de la Breasta sunt câini comunitari de toate vârstele, de la câteva luni, la câţiva ani. Dintre aceştia, unii sunt sterilizaţi şi gata pentru a fi adoptaţi de iubitorii de animale. Aduşi în adăpostul de la Breasta, câinii sunt deparazitaţi, vaccinaţi antirabic, sterilizaţi şi cazaţi timp de 14 zilelucrătoare, în cea de-a 15 zi sunt eutanasiaţi. După care… Dumnezeu cu mila!
Reprezentanţii adăpostului spun că în primele luni ale anului au fost adoptaţi 220 de câini. Animalele au fost salvate fie de persoane care doresc să salveze, fie de ONG-uri. De cealaltă parte, iubitorii de animale lupta zi de zi împotriva abandonului acestora pe strazi, apoi capturaţi şi duşi în adăpost. Zi de zi se confruntă cu cazuri de căţei „uitaţi”. Şi tot zi de zi încearcă să salveze cât mai multe astfel de animale. Aceste asociaţii luptă pentru a le găsi animăluţelor o casă, iar, când reuşesc, nu pot decât să se bucure şi să le dorească un stăpân iubitor. Dezamagirea e cu atât mai mare cu cât, uneori, după adopţie, stăpânii nu-şi mai doresc alături de ei animalul pe care l-au adoptat.
Reprezentanta unui ONG spune că voluntarii şi ONG-urile sunt cei care se ocupă în mod constant de adopţii. „Dacă nu ar fi fost adoptaţi de către ONG- uri, ar fi fost eutanasiaţi”, spune Aurelia Loacă.
Vrei să adopţi un câine?
În speranţa că numărul adopţiilor va creşte reprezentanţii Salubritate Craiova au creat un site şi o pagină de facebook. Acestea au fost gândite să vină în sprijinul celor care doresc să adopte un câine cazat în adăpost. Dar mai ales în sprijinul câinilor fără stăpân cărora, astfel, le vor crește considerabil șansele de a fi adoptați. Mai mult, cei care doresc să verifice dacă patrupedul lor dispărut a fost găsit de către echipele de ecarisaj pot face asta online. Pot consulta lista câinilor aflați în adăpost, actualizată zilnic cu fotografii de către personalul S.C. Salubritate Craiova S.R.L.
Iată cum sunt îndemnaţi craiovenii şi nu numai să meragă la adăpost şi să adopte un blănos:
„Un puiuț de numai câteva luni își așteaptă noul prieten cel mai bun în adăpost! Vino și tu să-l cunoști, atât pe el, cât și pe ceilalți blănoși din Adăpostul canin Craiova! Suntem siguri că o să te îndrăgostești!„; „Vremea e numai bună să vii la adăpost și să-i oferi prietenia ta pe viață unui blănos al nostru!”; „Drăgălașii noștri te așteaptă în fiecare zi, de luni până vineri, până la orele 18:00!”
4 aprilie, ziua internaţională a animalelor fără stăpân
În fiecare an, pe 4 aprilie, este marcată Ziua internațională a animalelor fără stăpân. Istoria acestei zile începe în toamna anului 2010, când aproximativ o sută de asociații olandeze preocupate de situația animalelor fără stăpân au organizat prima conferință națională dedicată acestei probleme.