8.4 C
Craiova
joi, 21 noiembrie, 2024

Norii de otravă

Marţi, 2 aprilie, când Craiova s-a aflat sub incidenţa unui cod galben de vânt, porţiuni întregi ale oraşului au fost din nou înghiţite de nori apocaliptici. Noul episod de spulberări ale cenuşei provenite de la SE CRaiova II a revoltat, pentru a nu ştiu câta oară, locuitorii oraşului, exasperaţi de aerul otrăvit care înseamnă boală curată.

Problema nu ar fi fost fost doar vântul. Pe lângă cenuşa ridicată de la sol şi transformată în nori negri, pe reţelele de socializare au apărut imagini cu un fum închis la culoare emanat de coşul care nu ar trebui să funcţioneze. Directorul SE Craiova II dă asigurări însă că acele imagini nu au fost captate marţi, ci în weekend, şi că este vorba de etapa de pornire a grupului energetic.

A fi sau a nu fi avarie?

Întrebat despre fenomenul care a învăluit Craiova în nori de otravă, comisarul şef al Gărzii de Mediu Dolj a oferit nişte explicaţii care nu dovedesc decât că în România poluarea ucide cu circumstanţe atenuante. Există explicaţie pentru toate. Şi pentru spulberări, şi pentru emanaţiile negre de la CET, şi pentru umectarea ineficientă, şi pentru norul de otravă care iese pe un coş care nu ar trebui să funcţioneze. Ne îmbolnăvim cu toate explicaţiile la dosar.
Referitor la coşul de la CET care a împrăştiat otrava în aer, Garda de Mediu spune că a fost vorba despre o avarie.
„Am fost notificaţi că a existat o problemă tehnică. Dacă există o avarie şi nu ne anunţă, primesc amendă, însă au trimis hârtie, o avem la mapă”, a declarat comisarul şef Gheorghe Călinoiu pentru GdS.
Însă Dan Vasile nu a menţionat nicio avarie când a fost întrebat de coşul respectiv. Acesta a spus, de fapt, că fumul emanat este parte din procesul tehnologic şi că episodul a avut loc în weekend.

Poluare cu porţia, la pornirea grupului energetic

„Imaginile acelea nu sunt făcute marţi. Marţi s-a mers cu instalaţia de desulfurare, am avut grupul oprit vineri seara, l-am pornit duminică. Probabil sunt imagini de duminică. Avem în autorizaţia de mediu şi aşa este procesul tehnologic. Se întâmplă când se porneşte grupul energetic, până să se ajungă la nişte temperaturi optime pentru punerea în funcţiune a instalaţiilor, durează maxim o oră. Apoi se pune în funcţiune instalaţia de desprăfuire, mai iese ceva pe acel coş cam jumătate de oră, dar iese relativ curat. Acest proces este prevăzut şi de sistemul de funcţionare al termocentralei. La toate termocentralele este aşa. Dacă ar fi să facem o paralelă un pic forţată, e ca atunci când porneşti maşina şi prima dată iese un pic mai mult fum”, a explicat Dan Vasile.

Călinoiu promite că dă amendă

În condiţiile în care normele prevăd menţinerea suprafeţelor de cenuşă şi zgură umede pentru a preveni spulberările, l-am întrebat pe comisarul şef al Gărzii de Mediu şi despre norii de cenuşă care au înghiţit Craiova.
Conform acestuia, reprezentanţii CET susţin că nu pot interveni cu o cantitate mare de apă la depozitul din Valea Mănăstirii pentru că, „în termeni simplişti, o poate lua la vale. Sunt nişte lucrări complexe ca urmare a configurării zonei respective şi nu pot veni cu multă apă, există nişte studii realizate de ei în acest sens, iar depozitul este exploatat conform unui aviz dat de către un institut de specialitate.”

Apoi Gheorghe Călinoiu ne-a îndrumat să cerem punct de vedere de la CET. L-am asigurat pe comisarul Gheorghe Călinoiu că am făcut asta deja, dar solicitarea punctului de vedere din partea CET nu exclude poziţia Gărzii de Mediu, care, ca organ de control, ar trebui să intervină în astfel de situaţii şi să ia măsuri.
Astfel că am primit asigurări că SE Craiova II va fi sancţionată de instituţia pe care o coordonează, urmând să primească amenda maximă prevăzută de legea privind calitatea aerului.

„În condiţiile de ieri, prin toate împrejurimile oraşului s-a ridicat praful”

În privinţa punctului de vedere al directorului SE Craiova II, acesta a venit cu detalii: „Noi ţinem toate zonele care ne permit tehnologic umectate. Avem un procent destul de mare din suprafeţele depozitului de zgură şi cenuşă în stare umedă, dar atât ne permit tehnologia şi condiţiile de exploatare. Pe de altă parte, am făcut şi placare cu pământ vegetal, sunt zone în care deja a crescut iarbă, fiind de doi-trei ani depus pământul, dar în condiţiile de ieri, prin toate împrejurimile oraşului, în zone industriale, praful s-a ridicat. S-a ridicat şi de pe terenuri agricole. Depozitul de zgură şi cenuşă este tip baraj. Noi decât umectăm zonele, să fie umede, dar trebuie sub control strict, ca să nu „o ia la vale”, dacă permiteţi exprimarea”, a precizat Dan Vasile pentru GdS.

„Vine Apocalipsa”

„Autorităţile consideră că poluarea este în limite normale!???”. „Dezastru ecologic”. „Noi vedem. Garda de Mediu şi primăria nu văd. După ei nu este poluare şi cotele sunt în regulă
Suntem condamnaţi la moarte”. „Dacă nu conștientizăm mai repede că murim cu zile și că trebuie să facem ceva cu poluarea asta care ne macină sănătatea zi de zi, va fi vai de noi. De la autorități vedem doar nesimtțre, minciună, bătaie de joc și nepăsare”, sunt numai câteva dintre mesajele transmise de craiovenii sătui de lipsa de acţiune a autorităţilor.

„Întrebarea nu este DACĂ ne vom îmbolnăvi de cele mai necruțătoare boli, BPOC sau cancer, ci CÂND?”, a conchis retoric o femeie care locuieşte în Bariera Vâlcii.

CITEŞTE ŞI: Primăria cere părerea cetățenilor despre mijloacele de transport în comun

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS