1.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjManagerul Spitalului din Târgu Cărbunești anunță că unitatea medicală e în pragul falimentului

Managerul Spitalului din Târgu Cărbunești anunță că unitatea medicală e în pragul falimentului

Sorin Mehedințu, managerul Spitalului din Târgu Cărbunești, județul Gorj, anunță public că unitatea medicală pe care o conduce este în pragul falimentului.

Potrivit managerului, unitatea medicală ar cheltui 99% din buget pentru salarii, având peste 500 de salariați la un oraș cu 8.000 de locuitori. Astfel, în momentul de față cheltuielile spitalului depășesc veniturile, unitatea medicală fiind îngropată în datorii.

Acestea trec de 1,2 milioane de euro și au fost făcute încă din perioada pandemiei, când Spitalul Cărbunești a fost declarat unitate medicală COVID. Are numai 343 de paturi și nu produce pe cât consumă. Cele mai mari cheltuieli sunt cu salariile și mai ales cu sporurile care sunt acordate cadrelor medicale. Bugetul anual este de 83 de milioane de lei, din care 70 de milioane de lei cheltuieli de personal (40 de milioane de lei reprezintă salariul de bază și 30 de milioane de lei sporuri: sporuri pentru condiții de muncă, plata cu ora, indemnizație de hrană, vouchere de vacanță, alte drepturi în bani).

Nu mai sunt bani pentru plata salariilor

Managerul unității spitalicești spune că a anunțat deja personalul că nu mai are bani pentru plata salariilor. Dănuț Birău, primarul din Târgu Cărbunești, administratorul patrimoniului spitalului din localitate a declarat că problemele nu se rezolvă cu declarații, ci de către managementul instituției.

„Primăria este administrator. Nu dăm bani noi. Banii vin de la minister, dar ei au un manager, au un Comitet Director, să vină cu soluții. Sunt datorii, că sunt datorii. S-au mai micșorat și contractele cu CAS. Ei trebuie să facă o analiză internă și să stabilească măsurile care se impun”, a declarat Dănuț Birău, primarul orașului Târgu Cărbunești.

Motivul pentru care unitatea medicală a ajuns în această situație are legătură cu angajările făcute în pandemie. Ulterior, personalul a fost menținut și astfel bugetul nu mai poate să suporte toate cheltuielile.

Casa de Asigurări de Sănătate Gorj nu mai decontează serviciile la același nivel ca în perioada pandemiei.

Citeşte şi: Avarie la rețeaua de apă din Târgu Jiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS