4 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCeartă pe domeniul public. Cum se fac unii stăpâni pe grădina blocului

Ceartă pe domeniul public. Cum se fac unii stăpâni pe grădina blocului

-

Mai mulţi proprietari din cartierul craiovean Brazda lui Novac se ceartă pe domeniul public, respectiv pe grădinile blocurilor şi pe aleile dintre blocuri. Unii sunt de părere că grădinile blocurilor sunt destinate spaţiului verde şi florilor, iar aleile pentru accesul locatarilor în bloc. Alţii consideră că spaţiile verzi din vecinătatea blocurilor sunt numai bune de loc de joacă pentru copii şi spaţiu de siestă pentru adulţi. Tot în viziunea acestora aleile pot fi transformate ad-hoc în teren de sport, unde să bată mingea fără restricţii sau într-un spaţiu care poate fi transformat în funcţie de necesităţi.

Cine strică liniştea?

Discuţiile sunt de ceva timp între unii dintre proprietarii din blocul 61 de pe strada g-ral.dr Ion Cernătescu şi cei din blocurile de pe strada g-ral Constantin Argetoianu. Primii spun că vecinii din blocurile A13 şi A 12 tulbură permanent liniştea locatarilor din bloc.

„Vecinii din blocul A12 au transformat grădina blocului în loc de joacă, bat toată ziua mingea sub ferestrele noastre. Adună copiii din blocurile vecine şi se joacă aici, fac teme. Au făcut petreceri de zile onomastice. Mai mult, au prins în copacul de pe alee un coş de baschet şi adulţii, inclusiv copii aruncă cu mingea. Nu ţin seama că este program de linişte sau nu. Pe lângă cei mici vin şi părinţii, beau cafea, fumează, vorbesc tare. Pe aleea care duce la intrarea în bloc parchează maşini , vin repară biciclete, joacă adulţii fotbal. Dacă le zici, te reped, îţi vorbesc urât. Toate acestea se întâmplă în condiţiile în care există un loc de joacă amenajat de primărie, în spatele blocului”, spune o locatară.


Locatarii spun că în zadar au chemat poliţia locală sau au anunţat autorităţile. Nu s-a luat până la acest moment nici o măsură.


„Am sunat la poliţie, degeaba. Vin şi nici nu ştiu dacă le atrag atenţia să respecte măcar programul de linişte. Unii dintre ei şi-au amenajat grădinile din dreptul apartamentului, mă refer la cei care locuiesc la parter, iar sub balconul nostru este dezastru. Eu ştiu că grădina blocului este spaţiu public şi are o anumită destinaţie. Nu aparţine unui singur proprietar şi face el ce vrea cu spaţiul primăriei. În plus, îşi deranjează şi vecinii. dacă le-am zis m-au făcut nebună, îmi fac semne obscene cu degetul. Oamenilor le este frică. Îi ameninţă că le sparg geamurile la maşini, că urinează pe ele „, mai spune locatar din blocul 61.


Aceasta mai spune că nici asociaţia de proprietari nu se implică.

Aleea blocului transformată în teren de baschet/foto Claudiu Tudor

Ceartă pentru grădina blocului şi alei

Acest conflict mocnit naşte adeseori discuţii aprinse între cele două tabere. Un astfel de incident s-a întâmplat şi ieri, acesta încheindu-se odată cu sosirea poliţiie locale la faţa locului.

„De ce ne înjuraţi şi ne faceţi paraşute? De ce îmi filmaţi copiii? Nu au voie să se joace? Lasă-mă să vorbesc! Aşa este la bloc. Eu nu am vorbit niciodată cu dumneata”, spune locatara din blocul A12, ieşită la fereastra apartamentului.

În apărarea acesteia a venit şi vecinul din blocul A13.


„Vi se pare că aici este loc de joacă? Doamna uită că are drept de proprietate în apartament şi pe terenul de sub bloc? Face reclamaţii nefondate. Ce şi-a luat bloc? Chemăm poliţia din zece în zece minute?”, spune unul dintre locatarii acuzaţi de vecini că transformă aleile blocurilor în teren de sport.


În cele din urmă discuţiile au încetat abia după apariţia poliţiie locale.

Ce spune primăria

Reprezentanţii Primăriei Craiova dau un verdic clar:

„Grădinile din fața blocurilor şi spațiile verzi din jurul acestora aparțin domeniului public și sunt în administrarea RAADPFL. Acestea pot fi îngrijite de către proprietarii blocurilor respectând normele în vigoare.(Regulamentul referitor la stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Craiova, precum şi stabilirea, constatarea şi sancţionarea faptelor care constituie contravenţii), HCL. 107/2021.În zonele verzi din jurul blocurilor se vor planta numai flori, arbori şi arbuşti ornamentali. Cultura plantelor legumicole, care au durată scurtă de vegetaţie şi talie mică, este interzisă. Plantarea pomilor fructiferi şi a viţei de vie este permisă numai dacă se adoptă forme de conducere decorative – bolţi, pergole, garduri etc. – şi nu urmăresc un scop economic sau rezervarea locurilor pentru parcarea autoturismelor”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova, Marina Andronache.


În acelaşi Regulament se spune:
Constituie contravenţie săvârșirea oricăreia dintre următoarele fapte de către persoane fizice și juridice:
a).Deteriorarea spaţiilor verzi şi a materialului dendrofloricol existent prin rupere, tăiere, călcare sau prin alte mijloace;
b).Efectuarea tăierilor de arbori/copaci, tăierile de corecţii, defrişări, scoaterea din rădăcini a arborilor, arbuştilor, puieţilor sau a lăstarilor, de pe domeniul public/privat al municipiului Craiova;
c).Efectuarea plantărilor de arbori sau arbuşti pentru amenajarea sau refacerea zonelor verzi pe alte amplasamente şi fără autorizările legale”.

Amenda pentru aceste contravenţii este cuprinsă între 1.000 – 2.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Negocieri pentru formarea Guvernului

PSD, PNL și UDMR au reluat negocierile pentru formarea...

ȘTIRI GdS