-1.9 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljO firmă din Craiova va reabilita Casa Elena Farago

O firmă din Craiova va reabilita Casa Elena Farago

Consiliul Judeţean Dolj a scos la licitaţie, în luna februarie, contractul pentru lucrările de renovare a Casei Elena Farago, aflată în aceeași curte cu Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman. Zilele trecute a ales firma câştigătoare care se va ocupa de toate lucrările. Este vorba despre Recon, din Craiova, care va începe în curând treaba.

Contractul pentru renovarea Casei Memoriale Elena Farago nu a fost prea atractiv pentru firmele de construcţii şi doar firma craioveană Recon a depus o ofertă pentru a obţine contractul. Aşadar, CJ Dolj nu a avut prea mult de muncă în etapele de evaluare. Iar firma Recon se pare că a bifat toate cerinţele impuse de Consiliul Judeţean Dolj, iar reprezentanţii instituţiei şi-au dat acordul ca acest contract să fie semnat. Cel mai probabil, până la finalul acestei luni va fi dat ordinul de începere a lucrărilor, iar din luna mai ar trebui să se vadă mişcare pe şantier.

Cât plăteşte CJ Dolj pentru aceste lucrări şi ce modificări va suferi clădirea

În documentaţia publicată în SEAP de CJ Dolj pentru acest contract, este specificată suma estimată pentru aceste lucrări – 4.506.176,51 de lei, fără TVA (aproximativ 900.000 de euro). Din aceşti bani, firma Recon va trebui să execute hidroizolaţii, termoizolaţii, un trotuar etanş în jurul clădirii, să refacă golurile din exterior, de pe fațada estică și decorațiile pierdute. Ușile de acces secundare se vor supraînălța cu supralumină din sticlă.

De asemenea, firma trebuie să reamenajeze şi curtea interioară a clădirii. Se vor amplasa bănci, scaune mobile, caroiaj de șah, ecran de proiecție – curtea va avea funcțiuni multiple care pot susține și completa funcțiunea culturală și cea a vieții publice. De asemenea, se vor desface și îndepărta straturile de tencuieli de pe zonele afectate, excepție prezentând elementele de ornament nedegradate sau degradate parțial. Se vor retencui pereții cu mortare speciale pe bază de var hidraulic, se vor elimina igrasia și umezeala din zidurile afectate şi se vor consolida fisurilor din ziduri prin decopertarea tencuielilor și realizarea injectărilor.

Panouri fotovoltaice amplasate pe clădire

Tot firma care a câştigat contractul va reface elementele decorative şi pervazurile deteriorate. Se vor restaura treptele din piatră degradate, se vor reface finisajele la faţade după refacerea tencuielilor, se va înlocui tâmplăria exterioară din lemn, cu tâmplărie cu performanță energetică superioară, executată conform geometriei și esteticii originale. În acelaşi timp, se va reface învelitoarea conform materialelor originale (tablă de zinc) și se vor înlocui jgheaburile și burlanele din tablă zincată cu unele din tablă de zinc.

Clădirea va fi echipată cu instalații de curenți slabi (subsistem de detecţie şi alarmare la efracţie, subsistem TVCI pentru supravegherea video, sistem de cablare structurată voce-date), instalații electrice, instalații sanitare și instalații termice cu pompă de căldură aer/ aer (sistem VRV), sistem panouri fotovoltaice on-grid (amplasate pe clădirea C3 – împrumut carte). Potrivit caietului de sarcini al contractului, intervențiile de realizare a instalațiilor conform exigențelor de funcționare actuale se vor face astfel încât să nu fie afectată imaginea monumentului istoric.

Cum va fi compartimentată Casa Elena Farago

Potrivit informațiilor menționate în documentaţia proiectului, „holul principal va fi alocat recepției vizitatorilor, încăperile situate în partea dreaptă a axului de simetrie vor fi alocate memoriei poetei Elena Farago și activităților interactive aferente HUB-ului digital, iar cele din partea stângă unor expoziții temporare susținute virtual, ateliere de manufactură cu prezentări tematice aferente HUB-ului digital. Fluxurile de utilizare și parcurgere vor fi adaptate între funcțiune și exigențele restaurării. Astfel, fostul hol de primire va fi refuncționalizat ca foyer și hol de recepție, redându-i fastul și importanța de altădată.

Necesitatea asigurării accesului persoanelor cu handicap locomotor a determinat dotarea cu o platformă mobilă șenilată, ce va fi depozitată în vecinătatea construcției. Aceasta va permite accesul în toate clădirile din incintă. (…) Obiectivul va permite desfășurarea unor multiple activități culturale, întâlniri cu tematici diverse, de cultură, spațiile de care dispune imobilul permițând desfășurarea evenimentelor la interior, dar și în exterior, în incintă, unde se dorește amenajarea cu suprafețe dalate, inclusiv o tablă de șah la nivelul pavimentului, mobilier urban (fântână decorativă, locuri de stat, coșuri de gunoi), spații verzi amenajate în jurul arborilor maturi existenți, iluminat ambiental“, se mai arată în descrierea proiectului.

Banii provin din PNRR

Consiliul Judeţean Dolj nu va suporta costurile acestui proiect din bani proprii, ci acesta va fi realizat din fonduri obţinute prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). „Având în vedere oportunitatea finanțării prin apelul de proiecte cu titlul Finanțarea bibliotecilor pentru a deveni hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale, din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), UAT Judetul Dolj implementează proiectul cu titlul “Biblioteca – hub activ de învățare digitală pentru comunitatea județului Dolj”.

Încă 189.000 de lei pentru supervizarea lucrărilor

Pe lângă contractul care presupune lucrările de reabilitare a Casei Elena Fargo, CJ Dolj a mai scos la licitaţie încă un contract pentru „servicii de supervizare a lucrărilor prin diriginţi de şantier pentru obiectivul de investiţii Casa Memoriala Elena Farago“. Acesta a fost estimat la 189.000 de lei (aproximativ 38.000 de euro), iar în acest moment licitaţia se află în desfăşurare, CJ Dolj aşteptând ofertele de la firmele doritoare până pe 25 aprilie.

Citeşte şi: Primăria Craiova plătește 700.000 de lei pentru avize și expertiză tehnică în proiectul modernizării depoului de tramvaie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS