8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljZeci de laboratoare ale şcolilor din Craiova vor fi îmbunătăţite anul acesta

Zeci de laboratoare ale şcolilor din Craiova vor fi îmbunătăţite anul acesta

Primăria Craiova cumpără, prin intermediul unei finanţări din cadrul PNRR, o serie de dotări pentru zeci de laboratoare de ştiinţe din şcolile craiovene. Valoarea achiziţiilor va depăşi 920.000 de lei. Cel mai probabil, elevii vot beneficia de noile materiale didactice începând din anul şcolar 2024 – 2025.

41 de laboratoare vor fi dotate

Municipalitatea vrea ca 41 de laboratoare de ştiinţe din şcolile craiovene să beneficieze de dotări noi, care să ajute elevii în procesul educaţional. Astfel, a scos la licitaţie contractul „Achiziție materiale didactice specifice pentru laboratoarele de științe din unităţile de învăţământ preuniversitar, în cadrul proiectului – Creşterea Capacității de Reziliență A Sistemului Educațional din Municipiul Craiova prin Dotarea cu Mobilier, Materiale Didactice și Echipamente Digitale – Craiova Educată (…). Prin proiect vor fi dotate cu mobilier specific şi materiale didactice 41 laboratoare de ştiinte, dintre care 12 laboratoare de fizica, 11 de chimie, 13 de biologie si 5 laboratoare multidisciplinare“, a menţionat primăria în documentaţie.

Dotarea laboratoarelor face parte dintr-un proiect mai amplu, care presupune şi îmbunătăţirea mai multor cabinete medicale şi psihopedagogice, dotarea unor săli de sport, dar şi digitalizarea anumitor unităţi şcolare. Întreg proiectul are în vedere îmbunătăţirea accesului la educaţie a 34.686 elevi şi 2.558 cadre didactice din 52 unităţi de învăţământ din municipiul Craiova.

Cu ce vor fi îmbunătăţite laboratoarele

Produsele care se vor achiziţiona pentru dotarea celor 41 de laboratoare de ştiinţe sunt: 136 de microscoapre optice şcolare, 20 de microscoape digitale, 43 de mulaje simple cu organismul unei plante angiosperme, 13 mulaje simple de tulpini, 22 de mulaje de rădăcini, 36 de mulaje de frunze, 38 de floare şi 34 de mulaje ale unor seminţe. De asemenea, se vor cumpăra 24 de mulaje cu corpul uman decompozabil. În laboratoare vor mai ajunge 62 de atlase digitale şi 285 de diverse truse.

Pentru toate aceste materiale, Primăria Craiova a estimat un cost care se ridică la 921.977 de lei, fără TVA. Toţi banii provin din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Instituţia aşteaptă oferte de la firmele interesate să pună la dispoziţie aceste materiale până pe 15 mai, urmând ca în până la jumătatea lunii iunie să facă evaluările firmelor, apoi să desemneze câştigătorul. Aşadar, elevii din unităţile propuse să beneficieze de dotarea laboratorelor vor putea folosi materialele începând din anul şcolar următor.

În ce şcoli şi licee vor ajunge dotările

Liceul Tudor Arghezi va primi cele mai multe microscoape optice, dar şi cele mai multe mulaje simple, câte 30 din fiecare. Tot aici vor mai ajunge 15 atlase digitale, 5 mulaje ale corpului uman, un microscop digital şi 16 truse de diferite tipuri. La Colegiul Naţional Elena Cuza vor ajunge 25 de microscoape optice, 3 atlase digitale, un microscop digital, un mulaj simplu şi un mulaj al corpului uman. La Şcoala Traian vor ajunge 20 de microscoape optice, 15 mulaje simple, un microscop digital, 3 atlase digitale, un mulaj al corpului uman şi 8 truse.

Alte 14 microscoape optice şi unul digital vor fi livrate la Şcoala Mihai Eminescu. Această unitate şcolară va mai beneficia de 5 mulaje simple, un atlas digital, un mulaj al corpului uman şi 28 de truse pentru laboratoare. Alte 12 microscoape optice şi unul digital vor ajunge la Liceul Energetic. Pe lângă acestea, unitatea de învăţământ va mai primi 15 mulaje simple, unul al corpului uman, 5 atlase digitale şi 10 truse. Laboratoarele Şcolii Decebal vor beneficia de 10 microscoape optice, unul digital, 15 mulaje simple, două mulaje ale corpului uman, 3 atlase digitale şi 10 truse.

Acestea sunt unităţile de învăţământ care vor primi cele mai multe dotări pentru laboratoarele de ştiinţe. Însă, mai puţine materiale vor ajunge şi în următoarele şcoli şi licee: Şcolile Mihai Viteazu, Ion Creangă, Gheorghe Bibescu, Lascăr Catargiu, Sfântu Gheorghe, Anton Pann; Liceele CFR, Constantin Brâncuşi, C.D. Neniţescu, Traian Vuia, Petrache Trişcu, Industrie Alimentară, Henri Coandă, Charles Laugier, Ştefan Odobleja, Gheorghe Chiţu, Ştefan Velovan şi Fraţii Buzeşti.

Citeşte şi: O firmă din Craiova va reabilita Casa Elena Farago

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS