7.3 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria dă 3,4 milioane de lei pentru proiectarea Parcului Cernele

Primăria dă 3,4 milioane de lei pentru proiectarea Parcului Cernele

Primăria Craiova a alocat contractul de proiectare a Parcului Cernele, iar pentru acest serviciu scoate din conturi aproape 3,4 milioane de lei. Se pare că în apropiere de alegeri cam toate proiectele reapar în atenție, într-un fel sau altul. Evident, etapa de proiectare nu garantează faptul că Parcul Cernele se va și realiza, însă cert este că primăria a făcut câțiva pași importanți.

Contractul cadru pentru diverse servicii de proiectare, semnat din 2022

Municipalitatea are la îndemână un contract cadru semnat încă din 2022 cu mai multe firme care să ofere servicii de proiectare pentru proiectele pe care intenționează să le pună în practică la Craiova.

Contractul cadru a fost împărțit pe trei loturi. Lotul 1 se referă la „Servicii de proiectare privind reabilitare, modernizare, consolidare, extindere construcţie existentă şi construcţii noi pentru construcţii civile”. Lotul 2 se referă la „Servicii de proiectare privind reabilitare, modernizare, consolidare, extindere construcţie existentă şi construcţii noi pentru unităţi spitaliceşti”. De asemenea, Lotul 3 a fost alocat pentru „Servicii de proiectare privind reabilitare, modernizare, consolidare, extindere construcţie existentă şi construcţii noi pentru amenajări peisagistice/spaţii verzi”.

Cât costă proiectarea Parcului Cernele

Contractul pentru proiectarea Parcului Cernele este al optulea din Lotul 3, iar de aceste servicii se vor ocupa două firme. Este vorba despre HARD EXPERT CONSULTING și CONCRETE & DESIGN SOLUTIONS, care vor încasa 3.380.291 de lei, fără TVA (aproximativ 676.000 de euro).

Pentru acești bani, cele două firme trebuie să bifeze următoarele etape și documentații: – expertiză tehnică; – studiu geotehnic; – studiu topografic, inclusiv OCPI; – studiu peisagistic; – documentație pentru obținere avize la faza Studiu de fezabilitate/DALI; – documentație de avizare a lucrărilor de intervenție/ studiu de fezabilitate; – plan urbanistic de detaliu; – documentații pentru obținerea avizelor cerute în certificatul de urbanism și documentația tehnică pentru autorizarea lucrărilor de construire, (P.A.C./DTAC), documentație tehnică pentru autorizarea lucrărilor de desființare (P.A.C./D.T.O.E), inclusiv proiectul pentru organizarea de santier (P.O.E./D.T.O.E.); – proiect tehnic și detalii de execuție; – asigurarea verificării tehnice de calitate a proiectelor de către verificatori tehnici de proiecte atestați; – asigurarea asistenței tehnice pe perioada de execuție, participarea la recepție și la elaborarea cărții tehnice a construcției și proiect “as built”.

Cum ar trebui să arate Parcul Cernele

GdS scria, la începutul acestei luni, despre faptul că Primăria Craiova a anunţat publicul asupra avizului de la Administratia Bazinală de Apă Jiu, în timp ce Agenţia pentru Protecţia Mediului Dolj a publicat anunţul depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru investiţie. Între timp, așa cum am menționat mai sus, a apărut în SEAP contractul subsecvent semnat cu cele două firme pentru proiectarea viitorului parc.

Investiţia propusă, „Modernizarea infrastructurii verzi-albastre din municipiul Craiova prin înfiinţarea parcului Cernele” face parte din Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Polului de Creştere Craiova. Suprafaţa pe care va fi amenajat viitorul parc este de 62.584 mp.

Conform descrierii proiectului, municipalitatea intenţionează să amenajeze în viitorul parc un lac, prin decolmatarea bălţii existente şi amenajarea luciului de apă pentru agrement şi pescuit. Totodată, se doreşte amenajarea unui ponton plutitor şi a unui punct de belvedere cu zona debarcader. În mod evident, vegetația existentă va fi defrișată complet și în parc vor apărea diverse plante, arbori și arbuști. Proiectul include şi o pistă de biciclete, pe o suprafaţă de 1,4 kilometri. Pe lângă lac şi spaţiile verzi, în Parcul Cernele vor exista şi o zonă de sport cu aparate pentru fitness exterior, incluziv pentru persoanele cu dizabilităţi, dar şi un loc de joacă pentru copii.

Valoarea investiţiei este de aproape 20 de milioane de euro, iar perioada de implementare propusă este de 24 de luni. Însă, deocamdată abia s-a semnat contractul pentru proiectare. Va mai dura câteva luni bune până ce acesta va fi pus la punct. Apoi, primăria va trebui să acceseze fonduri europene pentru întreaga investiție.

Citește și: CJ Dolj reface un segment de drum important din judeţ, afectat de inundaţii

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS