0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎn vizorul cui sunt terenurile private, pline de buruieni?

În vizorul cui sunt terenurile private, pline de buruieni?

Mai multe zone ale Craiovei sunt de-a dreptul sufocate de buruieni. Dacă zona centrală și părculețele orașului au un aspect îngrijit, în cartierele mărginașe bălăriile au peste un metru înălțime. Din cauza indiferenței proprietarilor și a faptului că operatorul local RAADPFL nu are dreptul să intre pe proprietățile private, mulți craiovenii se plâng de invazia buruienilor.

Unii craioveni se plâng că multe spații neîngrădinte, aflate în imediata vecinătate a proproprietăților pe care le dețin sunt năpădite de buruieni. Bălăriile cresc în voie până în marginea trotuarelor, fiindcă terenurile sunt lăsate de către proprietaride izbeliște. În ciuda reglementărilor legale care spun că toți proprietarii de teren privat, cu atât mai mult cei care dețin teren intravilan, au obligația legală de a-l curăţa periodic, de a tăia vegetaţia şi îngriji copacii de pe suprafaţa deţinută.

Pe lângă impactul negativ asupra peisagisticii urbane, acestea se pot transforma în adevărate focare de infecţie, pot genera adăpost pentru animale sălbatice, reptile sau alte viețuitoare, punând, în unele cazuri, în pericol sănătatea şi siguranţa oamenilor din vecinătate.

O pădure de bălării

O situație de acest gen se întâlnește pe strada Parângului din cartierul craiovean Bariera Vâlcii. În așteptarea unor tranzacții profitabile cu terenurile pe care le dețin, proprietarii uită că au obligația să le întrețină și să le îngrădească. “Ce pădure frumoasă a crescut pe strada Parângului! Unde duce o tarăgănare unor decizii care ar sancționa proprietarii care nu își igienizează terenurile”, spune ironic o craioveancă. Oamenii fac haz de necaz, fiindcă știu că periferiile orașului sunt pline de bălării. “Sunt palmierii din suburbie, sunt puși intenționat pentru purificarea aerului, dar nu știm noi. Reclamație la telefonul cetățeanului pe legea ambroziei și igienizare terenuri intravilane. La mine a mers… după o sesizare am primit și eu avertisment scris pentru un teren pe care nu-l mai am de circa 7 ani, spun un alt craiovean.

Proprietarii înţeleg mai greu că trebuie să cureţe de bălării şi cu precădere de ambrozie terenurile pe care le deţin. Ei au obligaţia să desfăşoare periodic lucrări de întreţinere a terenurilor, prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice pe toată perioada de vegetaţie.

Avem regulament de gospodărire

Orașul Craiova are un Regulament de gospodărire care îi obligă pe proprietari să-și întrețină în bună stare proprietățile.

Persoanele fizice și juridice au obligaţia să efectueze lucrările de întreţinere şi curăţenie a terenurilor aflate în proprietatea sau în folosinţa lor. Persoanele fizice și juridice au obligația să asigure îngrijirea a terenurilor aflate în proprietatea sau în folosința lor”, se arată în art.3 din Regulament.

Același regulament prevede și sancțiuni: „Constituie contravenţie săvârșirea oricăreia dintre următoarele fapte de către persoane fizice și juridice, dacă nu sunt comise în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni: a).Neefectuarea de lucrări de întreținere, curățenie și reparare a clădirilor, a fațadelor locuințelor aflate în proprietatea sau în folosința persoanelor fizice și/sau juridice și a altor construcții amplasate la frontul străzii prin lucrări de tencuire și zugrăvire periodică a acestora, prin efectuarea de lucrări de reparații, curățare, a anexelor acestora, curților, incintelor, împrejmuirilor, precum și a oricăror altor spații utilizate de acestea și instalații aferente acestora, precum și întreținerea și curățarea terenurilor aflate în proprietatea sau în folosința persoanelor fizice și/sau juridice”, art. 4, alin 1, Regulament.

Același Regulament spune că amenda este cuprinsă între 500 – 1.000 lei pentru săvârșirea contravențiilor prevăzute de art. 4, alin. (1). Aspectul inestetic al acestor terenuri și faptul că aici cresc tot felul de buruieni, printre care cunoscuta ambrosia sau iarba pârloagelor, care pot declanșa alergii severe celor care locuiesc în apropiere fac din aceste terenuri ținta Poliției Locale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS