4 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalCeartă între vecini din cauza panourilor fotovoltaice amplasate pe faţada unui bloc din centrul Craiovei

Ceartă între vecini din cauza panourilor fotovoltaice amplasate pe faţada unui bloc din centrul Craiovei

Proprietarii dintr-un bloc din centrul Craiovei se ceartă din cauza panourile solare puse pe faţada blocului. Discuţiile s-au isca între vecinii care deţin spaţiul de la parterul blocului M18D de pe strada A.I Cuza şi cei de la etajul unu.

Proprietarii de la etajul unu şi-au montat panouri solare pe toată suprafaţa balconului, fără să ceară acordul vecinilor sau al asociaţie după cum susţin proprietarii de la parter. Iniţial, proprietarul de la etaj şi-a montat doar un panou pentru apă caldă. Ulterior, acesta a mai amplasat pe faţada blocului încă şase panouri solare. Vecinii spun că nu au fost întrebaţi dacă îşi dau acordul pentru amplasarea pe faţada blocului, care este parte comună, a acestor panouri. Unii au tăcut, alţii au cârcotit, dar nimeni nu a luat atitudine.

„Nu ştiu de ce aprobări are nevoie domnul, ştiu că de la asociaţia de proprietari nu are nimic, acord, aprobare. Către asociaţia de propreitari nu a venit cu nimic. Eu sunt preşedinte din 2017. Când am venit aici, panourile erau montate pe faţada blocului. Ulterior, a cumpărat şi dl. Rizea Radu spaţiul de la parter. Acum vrea să vândă şi din cauza acelor panouri şi-ar fi pierdut clienţii. Nu ştiu, el asta îmi spune şi tind să-l cred. Cei doi vecini au avut o relaţie bună, dar acum nu se mai înţeleg. Nu ştiu prea multe amănunte”, spune preşedintele asociaţiei de proprietari, Dragoş Voinea.

Vecinul a pus panouri solare pe faţada blocului

Cum stau lucrurile povesteşte chiar proprietarul de la parterul blocului M18D. „Eu deţin un spaţiu la parterul blocului. Deasupra mea locuieşte un domn care şi-a aşezat pe toată suprafaţa balconului, de fapt pe faţada blocului panouri solare. O parte dintre aceste panouri acoperă şi parte din faţada apartamentului meu. În urmă cu peste un an de zile, am sesizat Poliţia Locală Craiova cu privire la faptul că în plin centrul Craiovei, pe strada A.I. Cuza, în blocul M 18D, vecinul de deasupra mea, respectiv etajul 1, îmi încalcă abuziv şi grav dreptul meu de proprietar, instalandu-şi pe absolut toată faţada balconului său şi pe mare parte din faţada apartamentului meu şi a blocului, mai multe panouri solare şi pentru apă caldă. Acesta nu are acordul vecinilor, ala sociaţiei de propreitari sau autorizaţie. Nu are nicio autorizaţie de construcţie, de la asociaţia de proprietari de care aparţinem, de la vecini, fără vreun proiect, de la nimeni, nimic. Poliţia locală l-a amendat şi l-a obligat să respecte legea. Nici în momentul actual, cu toate revenirile mele nu s-a mai întîmplat nimic. Vecinul se numeşte Mironovici Radu şi susţine că nimeni nu-şi permite să-i dea lui panourile jos„, spune Radu Rizea.
Proprietarul a explicat cum a vrut să vândă spaţiul de la parter care se pretează pentru un sediu de firmă, dar clienţii au renunţat tocmai din cauza vecinilor.

„Spaţiul pe care îl deţin şi vreau să-l vând se pretează pentru birou, cabinet. Ultima dată mi-a venit un medic să-l cumpere. Când a văzut panourile solare, a întrebat el unde mai poate să-şi amplaseze firma de la cabinet. A venit vecina de sus şi a spus că nu-şi dă panourile jos. Clientul a renunţat. Eu am pus un bener cu anunţul de vânzare. A venit poliţia locală şi mi-a spsu să-l dau jos că mă amnedează. Când le-am arătat panourile solare puse pe faţada blocului nu au zis nimic”, mai spune Rizea.

Proprietar: „Nu am nevoie de autorizaţie pentru panouri solare”

Proprietarul acuzat că ocupă abuziv faţada blocului cu panouri solare susţine că nu are nevoie de autorizaţie.

„Suntem la Tribunal cu Poliţia Locală. Am primit amendă şi am contestat în instanţă. Nu am nevoie de autorizaţie pentru panouri solare. Vecinul nici nu avenit la mine, să mă roage să-l ajut cu ceva. M-a reclamat şi la poliţie. Nu mi-au făcut nimic, au spus că nu are dreptate. Nu ştiu de ce se supără. Eu l-am ajutat întotdeauna. Eu am avut montat panou pentru apă caldă şi am montat încă şase panouri de energie solară. Ştiu că pentru panouri nu trebuie obţinute avize. În lege se spune că panourile sunt aşezate pe clădire, iar cei de la primărie spun că trebuie să fie pe acoperiş. Eu nu am nici o problemă. Să vină să vorbească cu mine. Eu am pus pe balconul meu. El vrea să dau eu panourile jos şi să pună el reclame. Panourile arată foarte frumos. Lumea se îndreaptă către aşa ceva. Eu mă judec şi să vedem ce spune instanţa”, spune Radu Mironovici.

Ce spune Poliţia Locală

Într-un răspuns dat proprietarului nemulţumit de amplasarea panourilor solare reprezentanţii Poliţiie Locale Craiova au precizat:

„În blocul M 18D, scara 1, situat pe strada A.I. Cuza, nr. 25, etajul 1, pe faţada blocului, în exteriorul balconului aferent apartamentului nr.1au fost amplasate 6 panouri fotovoltaice şi un panou solar pentru apă caldă menajeră pe suporţi cadru metalici, modificând arhitectuta şi volumetria exterioară a blocului de locuinţe colective, fără autorizaţie de construire”, se spune în procesul-verbal de constatare.

În acelaşi document se spune că acesta a fost sancţionat contravenţional şi a fost obligat să intre în legalitate.

Ce spun reprezentanţii primăriei

„Ca la orice altă construcţie trebuie să iei autorizaţie. Trebuie şi de la asociaţie un acord. Orice intrevenţie la faţada blocului necesită autorizaţie, chiar şi amplasarea unei firme”, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.

Ce spune legea asociaţiei

Conform Legii 196/2018, dar şi Codului Civil, faţada blocului este parte comună. În cazul clădirilor cu mai multe locuinţe sau spaţii cu altă destinaţie şi în cazul clădirilor multietajate constituie părţi comune din condominiu, dacă actele de proprietate nu prevăd altfel, următoarele: terenul pe care se află clădirea, compus atât din suprafaţa construită, cât şi din cea neconstruită necesară, potrivit naturii sau destinaţiei construcţiei, pentru a asigura exploatarea normală a acesteia; clădirea propriu-zisă, elementele de echipament comun, inclusiv părţile de canalizare aferente, care traversează proprietăţile private;locurile de trecere, scările şi casa scărilor şi coridoarele; pereţii perimetrali şi despărţitori dintre proprietăţi şi/sau spaţiile comune; subsolul; coşurile de fum; holurile; instalaţiile de apă şi canalizare, electrice, de telecomunicaţii, de încălzire şi de gaze de la branşament/racord până la punctul de distribuţie către părţile aflate în proprietate individuală; canalele pluviale; paratrăsnetele; antenele colective; podul; pivniţele, boxele, spălătoria, uscătoria; ascensorul; interfonul – partea de instalaţie de pe proprietatea comună; rezervoarele de apă; centrala termică proprie a clădirii; crematoriul; tubulatura de evacuare a deşeurilor menajere; structura, structura de rezistenţă; faţadele; acoperişul; terasele.


Aceeaşi lege spune:

” Art. 36. -Schimbarea destinaţiei proprietăţii comune este permisă cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:
a) numai dacă prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalţi coproprietari;
b) numai dacă prin aceasta nu se împiedică folosirea în condiţii normale a condominiului de către toţi proprietarii;
c) în baza acordului în scris al tuturor proprietarilor din condominiu;
d) după obţinerea prealabilă a acordurilor, avizelor şi autorizaţiilor necesare prevăzute de legislaţia în vigoare, emise în condiţiile legii de instituţiile/autorităţile abilitate în acest sens”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS