5.6 C
Craiova
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljVotul în împrejurimile Craiovei: Cozi, balans între optimism și defetism și președinți de secții care sar ca arși când aud de presă

Votul în împrejurimile Craiovei: Cozi, balans între optimism și defetism și președinți de secții care sar ca arși când aud de presă

În împrejurimile Craiovei, alegătorii au ieșit în număr mare la vot în ziua alegerilor locale și europarlamentare, formând cozi în fața secțiilor. Unii dintre ei hotărâți, alții mai puțin, unii optimiști, alții fără nicio tragere de inimă.

Deși oamenii nu și-au manifestat preferințele, preferând confidențialitatea votului și în discuțiile cu presa, dar și cu alți cetățeni, atitudinea față de alegeri părea un joc de balans între optimismul unora și lipsa totală de încredere în viitor a celorlalți.

În timp ce votanții au schimbat câteva vorbe cu jurnaliștii, în secții presa a fost întâmpinată cu rigiditate și, pe alocuri, chiar cu ostilitate fățișă.

Vot matinal

Duminică dimineața, la secțiile de votare din comune aflate în apropierea orașului Craiova, precum Cârcea, Coșoveni, Pielești sau Ghercești, cozile numărau între 15 și 30, chiar 40 de persoane. La 10:30, în Cârcea secțiile de votare erau ușor de identificat după șirul de oameni care se întindea în fața acestora.

Președinții secțiilor au precizat că procesul se desfășoară ușor mai anevoios pe fondul numărului mai mare al buletinelor de vot și menționau că încă de la 7 dimineața începuseră să se formeze cozi.

Prezența înregistrată era de circa 10% în Cârcea la ora 10:30 și undeva între 15 și 20% în Coșoveni, Pielești, Ghercești sau Mischii, în jurul orelor 11:00-11:30.

„Nu aveți voie cu aparatul!”

În mai multe secții de votare din comune aflate în proximitatea Craiovei, jurnaliștii GdS au fost primiți cu ostilitate. În unele localități, încă dinainte de a intra propriu-zis în secție, de către polițiști cu exces de zel care au chemat președintele în curte. În altele, cu atitudine militărească și o analiză minuțioasă a legitimațiilor de presă.

Mai mulți președinți și inclusiv un observator au vrut să interzică jurnaliștilor de la GdS accesul cu aparatul de fotografiat în secția de votare, susținând că legea nu permite fotografierea în secții. A fost nevoie de telefoane la Biroul Electoral Județean pentru ca președinta secției 410 din Mischii, spre exemplu, să se convingă că presa poate face fotografii atâta timp cât nu este divulgat secretul votului. Situația s-a repetat și în secții din alte comune, unde, în mod similar, membrii comisiei de vot erau convinși că presa nu are voie în secție cu aparatul foto. „Scrie pe ușă!”, ne-au indicat mai mulți, referindu-se la interdicția generală de a fi pozate buletinele de vot.

La secția 335 din Ghercești, membrii comisiei nu au vrut să stea de vorbă cu presa

La secția 335 din Ghercești, la circa 10 minute după ce locțiitorul secției de votare ne-a transmis să așteptăm două secunde, în timp ce președinta secției completa probabil un proces verbal, aceasta ne-a spus că nu poate discuta cu presa din cauza afluxului de alegători. În timp ce un votant lovit de căldură a început să ia la trei păzește jurnaliștii, amenințând că va chema poliția dacă aceștia nu pleacă, locțiitorul a poftit presa să revină peste vreo trei ore, deși i s-a explicat că interacțiunea nu ar dura mai mult de 2 minute. În cele din urmă, nimeni nu a vrut să răspundă dacă au fost înregistrate incidente sau să ofere informații cu privire la prezența la vot.

Vot de la mic la mare în Ghercești

Așa să ne-ajute Dumnezeu…

Întrebată pentru ce votează la aceste alegeri, „Mai mult de atât, ce a făcut dom` primar până acum… nu se poate!”, a spus entuziastă o locuitoare din Cârcea. Alături de ea, un bărbat a adăugat că și la europarlamentare „a fost bine până acum”. Un alt cetățean a subliniat că a venit să voteze „pentru primar”, pentru că „aia e cea mai mare durere”, cât despre europarlamentare… „ați văzut că lipsesc de acolo, ați văzut că de la Craiova a fost cel care a lipsit cel mai mult. Încercăm pe cineva mai altfel, măcar să fie acolo, prezent”.

„Oameni care să sfințească locul, așa să ne-ajute Dumnezeu”, a conchis un alt bărbat.

La cealaltă secție din comună, la ora 10:30, erau prezenți atât primarul în funcție, cât și contracandidatul său, însoțit de candidatul PNL la Consiliul Județean, Nicușor Roșca. Și acolo, coada număra minim 30 de persoane.

„Un viitor aici? Nu cred”

Un tânăr părinte din Cârcea, care venise însoțit de băiatul său de aproximativ 3 ani, s-a arătat dezamăgit de starea lucrurilor. „Nu cred că el mai apucă să voteze când va crește. Un viitor aici? Nu cred…”, a spus acesta, care a menționat că votează mai degrabă pentru europarlamentare, căci de schimbat în comună… „ce să se schimbe când nu au nici contracandidat?”.

„Mereu zicem că n-avem pe cine, n-avem pe cine. Chiar niciodată n-avem pe cine? Cine s-a înscris… e cu șansa lui. Vedem ce rezultate au mai avut, la fiecare partid, dacă e un om care îți inspiră încredere… acolo ajunge ștampila”, a declarat o femeie care aștepta să voteze în aceeași comună.

Între și între sau schimbare?

La Coșoveni, alegătorii au fost mult mai discreți. Aceștia au ezitat să își mărturisească așteptările sau părerile despre alegeri sau campanie și au invocat secretul votului. În jur de 10 persoane așteptau să își exercite dreptul constituțional în jurul orei 10:45, însă niciuna dintre acestea nu s-a arătat dornică să discute despre alegeri sau să își spună părerea despre care este starea lucrurilor și ce năzuințe au în ceea ce privește următorii 4 ani.

La Pielești, oamenii erau „între și între”, până când unul dintre ei a declarat că e timpul pentru schimbare, că „e și păcat”, iar altul a adăugat, în stilul „zarurile au fost aruncate”, că „schimbarea e făcută deja”.

Alți alegători, mai bănuitori din fire, ne-au luat la rost că tot întrebăm – „de ce, vreți să ne mituiți?”, în timp ce alții, pierzându-și răbdarea așteptând în căldură, și-au vărsat năduful pe presă.

În aer nu ai fi putut spune că plutea vreun aer de schimbare, de entuziasm sau de nădejde. Doar căldura istovitoare care călăuzea același mers al lucrurilor parcă dintotdeauna.

CITEȘTE ȘI: Teleorman și Olt, cea mai mare prezență la urne

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS