36.8 C
Craiova
luni, 1 iulie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCând era mică, rupea perdele pentru a le face haine păpuşilor. Povestea Roxanei, tânăra din Craiova care face păpuşi din vise de copii

Când era mică, rupea perdele pentru a le face haine păpuşilor. Povestea Roxanei, tânăra din Craiova care face păpuşi din vise de copii

De câţiva ani, Roxana Candidatu realizează manual păpuşi din materiale organice, le pictează, le creează ţinute originale şi le oferă copiilor, alături de ele, o poveste pregătită să prindă aripi. Păpuşile ei au bucurat până acum sute de copii, au trecut graniţele ţării şi, în ultima vreme, Româncuţele şi Românaşii săi, păpuşi în ţinute tradiţionale, au devenit o atracţie pentru turiştii străini care caută suveniruri în magazinele din centrul vechi al Bucureştiului.

Spiriduşe magice, personaje din poveşti, păpuşi unicat

Pentru multe fetiţe, copilăria înseamnă, printre altele, magia păpuşilor. Roxana a iubit atât de mult această lume care primeşte şi hrăneşte infinit imaginaţia copiilor încât nu a renunţat niciodată la ea. Şi acum mai păstrează păpuşi din copilărie. Un episod din copilăria sa este chiar demn de antologie. “Într-o zi a venit mama acasă şi s-a trezit că tăiasem perdeaua ca să îi fac păpuşii rochie de mireasă”, ne-a povestit râzând.

Copila care făcea haine pentru păpuşile primite de la părinţi a crescut, a intrat în vârtejul lumii oamenilor mari, dar nu a renunţat niciodată la iubirea pentru păpuşi. Dimpotrivă, a transformat-o într-un mod de viaţă. Creativitatea jocului cu păpuşi a inspirat-o să construiască un brand care are în spate nu doar pasiune, muncă şi dragoste de frumos, ci şi un munte de nostalgie şi dorinţa de a le oferi copiilor jucării speciale, manufacturate din materiale organice, peste care să nu se aştearnă praful odată cu trecerea anilor. Toate materialele folosite sunt din substanţe naturale/nontoxice.

De la spiriduşe magice la personaje din poveşti, la păpuşile “Las Chicas”, cu personalităţi diferite, până la păpuşi unicat şi colecţia atât de îndrăgită de Româncuţe, colecţiile create de Roxana Candidatu înseamnă capitole dintr-o poveste creată pentru a aduce bucurie şi unicitate.

De la păpuşi la tablouri şi haine pictate manual

Roxana a fost mereu atrasă de artă, iubeşte să picteze şi, pe lângă păpuşile realizate de ea, în colecţiile numite CReativa, pornind de la iniţialele numelui său, se află şi cămăşi sau tricouri pictate manual, iar pe pereţii camerelor atârnă tablouri semnate de aceeaşi craioveancă talentată.

A crea este un mod de viaţă pentru ea. A locuit o perioadă în Portugalia, apoi s-a întors în ţară şi a lucrat în Capitală într-un mediu preponderent corporatist. Însă nicio clipă nu a lăsat deoparte pasiunea sa pentru pictură şi nici maşina de cusut.

Româncuţele Roxanei fascinează străinii

În ultimii ani, s-a concentrat pe scrierea propriei povești şi a început să contacteze distribuitori pentru ca păpuşile sale să ajungă în cât mai multe magazine. A încheiat parteneriate cu lanţuri de magazine pentru copii, cu librării, dar şi cu magazine mai mici.

De când păpuşile sale îmbrăcate tradiţional au ajuns pe rafturile unor magazine de suveniruri din centrul Capitalei, a remarcat că Româncuţele sunt foarte apreciate şi de străini.

„Împlinim un vis”

Roxana defineşte aventura în care a pornit în urmă cu 7 ani prin trei cuvinte: “Împlinim un vis”.

“Dragostea pentru imaginație și copilărie nu are limite! Misiunea mea este de a crea cadouri care sunt făcute atât de bine şi special încât vor trece testul timpului şi vor deveni comori de păstrat, ducând mai departe veselia, magia și amintirile. De ce nu, devenind o moştenire de familie”, spune ea.

Păpuşile ei au început să prindă viaţă în 2017. Târziu, consideră acum, căci a fost nevoie de mult curaj.

„Am ales târziu acest drum minunat al poveştilor. Am avut nevoie de mult curaj, iar cei care le-au cumpărat sau adoptat, cum îmi place mie să spun, oferindu-mi încrederea lor, m-au făcut să merg mai departe prin feedback-ul pozitiv, bucuria si dragostea cu care m-au răsplătit. Să fac jucării şi să pictez a fost pentru mine, în ultimii ani, cel mai bun lucru pe care l-am putut face. A fost de asemenea oaza mea de linişte după un program încărcat în multinaţională. Ajungeam acasă şi de-abia aşteptam să lucrez la visul meu”, ne-a destăinuit Roxana.

Colțul creativ al Roxanei

Jucării din vise de copii

A iubit păpuşile cu pasiune, atât de mult că încă păstrează intacte şi acum păpuşile primite în copilărie. Aşa că și-a propus să creeze păpuşi din materiale naturale, delicate, de strâns în braţe.

„Cel mai mult mi-a plăcut cum le-a numit una din clientele mele: Păpuşi pentru totdeauna!” Mi-am dorit să creez păpuși pentru a vedea copii fericiți. Cu toate acestea, am avut surpriza plăcută să văd și copii MARI fericiți. Iar asta întărește ideea că în fiecare dintre noi încă există un suflet de copil. Copilăria nu are vârstă. E o stare de spirit!”.

CITEȘTE ȘI: Teatru în limba semnelor române şi fraţii care fac tăcerea să vorbească. Din culisele Echoes of the Feminine, de la Tipografia

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS