28.7 C
Craiova
miercuri, 4 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalO parte din "Cartierul Chinezesc" urmează să fie concesionată

O parte din „Cartierul Chinezesc” urmează să fie concesionată

Primăria Craiova repune pe tapet proiectul cartierului chinezesc de pe strada Caracal. De această dată, autoritatea locală intenţionează să concesioneze jumătate din terenul de pe Strada Caracal, unde sunt mai multe blocurilor nefinalizate, lucrări începute prin anul 2014.

Terenul, în suprafaţă de 38.719 mp împreună cu scheletele construcţiilor ar urma să fie date unui privat pentru a finaliza construcţiile. Este o variantă prin care primăria intenţionează să scoată de la concesionar costurile construcţiilor existente și să-i achite contravaloarea terenului concesionat sub formă de redevenţă anuală stabilită prin contract. În plus, acesta va suporta şi costurile cu autorizaţie de construire, bani care merg tot la bugetul local.

„Concesionarul va acoperi în întregime costurile construcţiilor executate, concesionarul va achita concendentului, în contravaloarea terenului concesionat, o redevenţă anuală stabilită prin contract, ce se face venit la bugetul local, iar în contravaloarea structurilor existente pe teren, concesionarul va transmite în proprietatea MunicipiuluiCraiova, cel puțin un număr de 50 unități locative, compuse din două camere de locuit, cu dependinţele, dotările şi utilităţile necesare. De asemenea, se preconizează atragerea de venituri suplimentare la bugetul local prin încasarea sumelor privind eliberarea Autorizaţiei de Construire şi a sumelor ce vor fi încasate pentru impozitul pe clădiri, după finalizarea construcţiilor”, se arată în proiectul de HCL.

„Cartierul Chinezesc”- Concesionare pe 49 de ani


În acest sens, administraţia locală solicită Consiliului Local să aprobe realizarea unui Studiu de oportunitate privind concesionarea prin licitaţie publică, pe o perioadă de 49 ani, a suprafeței respective, pe care se află ridicate fundaţiile blocurilor începute de către investitorii chinezi.


„Terenul, în suprafață de 38.719 mp, propus pentru concesionare, în vederea construirii de locuinţe colective cu regim mare de înălţime (P+3-max. 10 E), aparține domeniului public al Municipiului Craiova, este situat în Craiova, str. Caracal, nr.152, face parte din terenul în suprafață totală de 67.511 mp, intabulat în cartea funciară nr. 214726 a localităţii Craiova, are categoria de folosință curți construcții, iar pe acesta există edificate construcțiile (structurile) , aflate în diferite stadii de execuție, ce aparțin domeniului privat al Municipiului Craiova. Terenul a fost preluat în domeniul public al municipiului Craiova în baza Hotărârii Guvernului nr. 836/08.09.2023, prin Protocolul înregistrat la Primăria Municipiului Craiova cu nr.336850/03.10.2023, de la Ministerul Apărării Naţionale, în vederea realizării unui program de locuințe. După preluare, imobilul va fi utilizat în vederea realizării unui program de construire locuințe prin programe ale Agenției Naționale pentru Locuințe și prin alte surse de finanțare legal constituite, în termen de 5 ani de la data preluării imobilului.”

Chinezii au plecat, ANL-ul a plecat şi primăria a rămas cu ruinele de care acum vrea să scape.

„Cartierul Chinezesc”- Au trecut 11 ani…

În anul 2013, terenul de pe strada Caracal trece de la Ministerul Apărării Naţionale (MApN) la Primăria Craiova. Administraţia locală îşi dorea să construiască aici ansamblul rezidenţial cunoscut drept „cartierul chinezesc“. Denumirea i se trage de la faptul că municipalitate a contactat atunci firma Shandong Ningjian pentru a construi 1.800 de locuințe în termen de şase ani. Primele 250 de locuinţe reveneau angajaţilor din armată. Chinezii au ieşit repede din peisaj. Terenul și tot ceea ce se construise aici a intrat în proprietatea municipiului Craiova.

Cartierul chinezesc din Craiova, un proiect imobiliar de 1.800 de locuințe

Primăria a dorit, inițial, să continue lucrările cu bani de la bugetul local și chiar a prins în bugetul pe anul 2018 suma de 9 milioane de lei. A renunțat însă la idee și a cedat amplasamentul, în toamna anului 2018, Agenției Naționale pentru Locuințe. Agenţia estima ca termen de punere în funcţiune a celor 250 locuinţe pentru beneficiarii aparţinând MAN, anul 2023, iar termenul de finalizare pentru restul de 1550 unităţi locative, anul 2030. Termenul nu a mai fost prelungit, iar terenul a revenit proprietarului, adică Ministerul Apărării. Aici s-au blocat definitiv lucrurile.

Cartierul chinezesc a rămas în stadiul în care a fost abandonat de firma Shandong Ningjian în 2017. ANL l-a preluat în 2018, dar nu a reuşit să demareze lucrările la primul bloc, aşa cum stabilise iniţial.
Cartierul chinezesc a rămas în stadiul în care a fost abandonat de firma Shandong Ningjian în 2017. ANL l-a preluat în 2018, dar nu a reuşit să demareze lucrările la primul bloc, aşa cum stabilise iniţial.

În 2023, primăria solicită din nou trecerea terenului de pe strada Caracal din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Apărării Naţionale, în domeniul public al municipiului Craiova. Ulterior, aici, urma să se construiască locuinţe tot prin programele ANL, în termen de 5 ani de la data preluării imobilului. Utilităţile erau în sarcina administraţiei locale craiovene. La fel ca şi înainte, 250 de locuinţe plus locurile de parcare au fost promise MAN. Nici această variantă nu a stat în picioare. În cele din urmă, primăria a ales c varianta ca, acest teren să fie concesionat, pe loturi mici. Adică, să existe loturi mai mici de lucrări, care să fie realizate de constructori locali.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS