34 C
Craiova
sâmbătă, 29 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalE-Factura se amână cu un an pentru asociațiile de proprietari

E-Factura se amână cu un an pentru asociațiile de proprietari

Termenul până la care asociațiile de proprietari erau obligate să intre în sistemul E-factura a fost decalat. Prin Ordonanța de urgență nr. 69/2024, s-a aprobat decalarea termenului pentru E-factura pentru asociațiile de proprietari până la 01.07.2025. Astfel, operatorii economici nu sunt obligați să transmită facturile către beneficiari (asociații) în sistemul E-factura până la 01.07.2025.

Spaţiul Privat Virtual la este dispoziția contribuabililor
Spaţiul Privat Virtual la este dispoziția contribuabililor

Astfel, asociaţiile de proprietari, asociaţiile şi fundaţiile constituite în baza Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 , alte asociaţii fără scop lucrativ/patrimonial, partidele politice, cultele, care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, nu au obligaţia utilizării sistemului naţional RO e-Factura pentru facturile emise în perioada 1 iulie 2024-30 iunie 2025.
Totodată, nici operatorii economici – persoane impozabile stabilite în România conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, care livrează bunuri/prestează servicii către persoanele prevăzute la alin. (1) nu au obligaţia transmiterii facturilor emise către acestea prin sistemul naţional RO e-Factura, cu excepţia situaţiei în care beneficiarii sunt înscrişi în Registrul RO e-Factura opţional sau, începând cu data de 1 iulie 2025, în Registrul RO e-Factura obligatoriu.

Î

O fi bine, o fi rău

Părerile reprezentanţiilor asociaţiilor de proprietari din Craiova sunt împărţite. Unii spun că este bine că acest termen s-a amânat şi ar fi mult mai benefic dacă e-factura nu s-ar aplica. Alţii spun că ei s-au pregătit în acest sens pentr aplicarea e-factura s-au înscris la ANAF în spaţiul privat virtual.

„Este foarte bine. Era o cheltuială în plus. Noi la asociaţie nu avem nici calculator. Am apelat la o persoană pe care trebuia să o împuternicim ,să o plătim ca să ne încarce facturile în sistem. Sper, pe noi să nu ne mai ia în calcul şi să renunţe în cazul asociaţiilor de proprietari la e-factura”, spune administratorul unei asociaţii de proprietari din Craiova.

Reprezentanţii altor asociaţii de proprietari din Craiova sunt de o cu totul altă părere.

„Noi am făcut toate demersurile necesare obţinerii semnăturii electronice, înscrierii asociaţiei în SPV, am împuternicit administratorul să facă operaţiunile impuse prin lege. Într-un cuvânt eram pregătiţi să folosim sistemul e-factura”, explică preşedintele unei asociaţii de proprietari din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS