Şedinţa de Consiliu Local al Municipiului Craiova care a avut loc ieri, 27.06.2024, a debutat liniştit şi s-a încheiat furtunos. Primarul, Lia Olguţa Vasilescu, a ridicat tonul la unii consilieri locali, alţii s-au trezit cu microfonul tăiat. Ca de fiecare dată, consilierii vocali au fost cei de la USR şi PNL. Din cele 35 de puncte aflate pe ordinea de zi, 21 au fost votate pe repede înainte. Discuţiile s-au iscat în jurul concesionării „Cartierului Chinezesc” către un privat.
Unii consilieri locali consideră că este un proiect ratat al administraţiei locale. În plus, faptul că primăria concesionează unui privat parte din „ruinele” de pe strada Caracal primind la schimb 50 de apartamente, nu este văzut ca un târg bun.
Cartierul Chinezesc, „o afacere zero”
Un alt consilier local, reprezentând tot USR a ridicat aceeaşi problemă, spunând că felul în care este conceput proiectul este o afacere zero.
Proiectul a fost criticat şi de către consilierul local Marian Vasile.
Lia Olguţa Vasilescu, contre cu consilierii locali
Primarul Craiovei a dat răspunsul:
Vădit enervată, Vasilescu a replicat tăios:
În continuare, aceasta a încercat să explice situaţia acestui proiect, contrându-se cu unii dintre consilierii din opoziţie, ridicând în cele din urmă vocea la aceştia. Spre final, Cezar Drăgoescu le-a solicitat colegilor să boicoteze următoarea sedinţă a Consiliului Local, pentru că unii dintre ei s-au trezit cu microfonul tăiat. Ca o formă de protest, unii dintre consilierii din opoziţie au cerut să li se dea cuvântul şi la următoarele proiecte aflate în dezbatere, dar aducând de fiecare dată în discuţie doar „cartierul chinezesc”.
O parte din „Cartierul Chinezesc” urmează să fie concesionată
Trebuie precizat că autoritatea locală intenţionează să concesioneze jumătate din terenul de pe Strada Caracal, unde sunt mai multe blocurilor nefinalizate, lucrări începute prin anul 2014. Terenul, în suprafaţă de 38.719 mp împreună cu scheletele construcţiilor ar urma să fie date unui privat pentru a finaliza construcţiile. Este o variantă prin care primăria intenţionează să scoată de la concesionar costurile construcţiilor existente și să-i achite contravaloarea terenului concesionat sub formă de redevenţă anuală stabilită prin contract. În plus, acesta va suporta şi costurile cu autorizaţie de construire, bani care merg tot la bugetul local.