35.4 C
Craiova
duminică, 30 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalCartierul Chinezesc a iscat discuţii aprinse în Consiliul Local

Cartierul Chinezesc a iscat discuţii aprinse în Consiliul Local

Şedinţa de Consiliu Local al Municipiului Craiova care a avut loc ieri, 27.06.2024, a debutat liniştit şi s-a încheiat furtunos. Primarul, Lia Olguţa Vasilescu, a ridicat tonul la unii consilieri locali, alţii s-au trezit cu microfonul tăiat. Ca de fiecare dată, consilierii vocali au fost cei de la USR şi PNL. Din cele 35 de puncte aflate pe ordinea de zi, 21 au fost votate pe repede înainte. Discuţiile s-au iscat în jurul concesionării „Cartierului Chinezesc” către un privat.

Unii consilieri locali consideră că este un proiect ratat al administraţiei locale. În plus, faptul că primăria concesionează unui privat parte din „ruinele” de pe strada Caracal primind la schimb 50 de apartamente, nu este văzut ca un târg bun.


„Ideea în sine de-a concesiona unui privat un asemenea proiect pentru construcţia de apartamente şi pentru finalizarea cartierului chinezesc la bază este una bună. Acum patru ani vorbeam despre asta şi dădeam exemplu Viena unde nu există o entitate precum ANL care să construiască blocuri, se concesionează către privaţi care dau la schimb un număr de unităţi locative. Noi, comparativ cu alte oraşe europene, nu cerem decât o redevenţă pe teren şi 50 de unităţi locative. În alte oraşe, punctajul pe care îl obţine cel care vine la licitaţie are mai multe componente, câte spaţii comerciale oferă, câte spaţii verzi, chiar şi numărul de unităţi locative este mai mare. Noi dăm 17-18 blocuri de 10 etaje, respectiv undeva peste o mie de apartamente şi cerem 50. Dacă ne dau doar 50 de apartamente , ne vindem foarte ieftin. Noi trebuie să încercăm să acoperim măcar ANL-urile pe care nu le mai avem. Dacă vrem să ieşim pe plus, trebuie să creştem numărul de apartamente „, a spus Eduard Cârceag, consilier local USR.

Cartierul Chinezesc, „o afacere zero”

Un alt consilier local, reprezentând tot USR a ridicat aceeaşi problemă, spunând că felul în care este conceput proiectul este o afacere zero.


„Noi vorbim de o investiţie în fundaţii de peste 3 milioane de euro, iar noi cu ce ne alegem? Cu 50 de apartamente, cu 5 milioane de euro, dar am investirt deja 3 dacă actualizăm, suma este mai mare. Nu este o afacere pentru noi. Trebuie să obţinem mai multe locuinţe pentru primărie. În concluzie, vom formula un amandament la acest punct de pe ordiena de zi”, a precizat Cezar Drăgoescu, consilier local USR.


Proiectul a fost criticat şi de către consilierul local Marian Vasile.

„Primăria Craiova a mai făcut o evaluare în 2018, când ne-am trezit cu cartierul chinezesc în braţe şi am şi bugetat, atunci, cu vreo două milioane de euro pentru primele blocuri. S-a renunţat la idee. Să revenim, în 2018 s-a aprobat un raport de evaluare , atunci a ieşit o valoare mai mare decât este în raportul de evaluare de astăzi. Consider că acest raport de evaluare este subevaluat şi nu putem vota acest proiect. Dacă vorbim despre concesiune, vedem că este pregătită pentru o firmă fantomă aşa, cum a fost şi acea firmă chinezească, nou înfiinţată pentru că vedem în punctajul din caietul de sarcini se punctează orice altceva decât capacitatea tehnico-financiară a acestei firme. Mai mult, garanţia este de o mie de euro, caietul de sarcini este 20 de euro. Eu cred că putem face cu bani de la bugetul local mult mai multe locuinţe decât cele 50. Haideţi să construim noi primul bloc şi vom obţine mai multe locuinţe”, a fost părerea consilierului local, Marian Vasile.

Lia Olguţa Vasilescu, contre cu consilierii locali

Primarul Craiovei a dat răspunsul:

„Vreau să dau nişte informaţii, că mă surprinde că nici măcar consilierii locali din mandatul trecut nu ştiu ce au votat. A fost un raport de evaluare de 8 milioane de euro pe toată suprafaţa terenului. Acum vorbim de jumătate din suprafaţă, în condiţiile în care cealaltă jumătate am dat-o ANL, care are obligaţia să ne dea 250 de locuinţe pentru armată. ANL a stabilit că restul locuinţelor vor fi tot locuinţe de serviciu, adică cele 50. ANL trebuie să înceapă acum, în această perioadă. Problema este că dumneavoastră nu cunoaşteţi faptul că primăria nu a băgat niciun ban acolo. Nu există o pierdere, a avut un câştig de 8 milioane de euro, împărţite în două acum. ANL-ul preia grosul, blocurile de la frontul stradal, acestea sunt construite până la etajul şase. Noi am făcut acum un raport de evaluare pentru partea din spate, unde sunt nişte fundaţii, nici nu ştiu dacă mai rezistă. Iar firma fantomă a fost o firmă girată de guvernul Chinei”, a spus Lia Olguţa Vasilescu.

„Nu, nu, nu a avut nici o legătură cu China, a fost o firmă nou înfiinţată şi înregistrată la Bucureşti”, a contrazis-o Marian Vasile.

Vădit enervată, Vasilescu a replicat tăios:

„Penibilul are nişte limite. Am înţeles, când o să fiţi dumneavoastră primar o să vă permiteţi să mă întrerupeţi, până atunci ascultaţi-mă, poate o să învăţaţi ceva”.

În continuare, aceasta a încercat să explice situaţia acestui proiect, contrându-se cu unii dintre consilierii din opoziţie, ridicând în cele din urmă vocea la aceştia. Spre final, Cezar Drăgoescu le-a solicitat colegilor să boicoteze următoarea sedinţă a Consiliului Local, pentru că unii dintre ei s-au trezit cu microfonul tăiat. Ca o formă de protest, unii dintre consilierii din opoziţie au cerut să li se dea cuvântul şi la următoarele proiecte aflate în dezbatere, dar aducând de fiecare dată în discuţie doar „cartierul chinezesc”.

O parte din „Cartierul Chinezesc” urmează să fie concesionată

Trebuie precizat că autoritatea locală intenţionează să concesioneze jumătate din terenul de pe Strada Caracal, unde sunt mai multe blocurilor nefinalizate, lucrări începute prin anul 2014.
Terenul, în suprafaţă de 38.719 mp împreună cu scheletele construcţiilor ar urma să fie date unui privat pentru a finaliza construcţiile. Este o variantă prin care primăria intenţionează să scoată de la concesionar costurile construcţiilor existente și să-i achite contravaloarea terenului concesionat sub formă de redevenţă anuală stabilită prin contract. În plus, acesta va suporta şi costurile cu autorizaţie de construire, bani care merg tot la bugetul local.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS