19.5 C
Craiova
miercuri, 3 iulie, 2024
Știri de ultima orăLocalTransformarea Casei Căsătoriilor din Craiova în muzeu s-a scumpit

Transformarea Casei Căsătoriilor din Craiova în muzeu s-a scumpit

Casa Rusănescu din Craiova, cunoscută drept Casa Căsătoriilor, a ajuns, din nou, în atenția autorităților locale, care vor să o transforme în „Muzeul Personalităților Craiovene”.

Valoarea lucrărilor pentru acest proiect a crescut din nou. Inițial, în anul 2017, investiția se ridica la suma de 11.100.418,51 lei. În 2020,lucrările pentru acest proiect erau estimate la suma de 16.917.092,71 lei. Prețul s-a schimbat în 2020, față de 2017, iar atunci consilierii locali au refuzat să voteze proiectul. Costurile au crescut foarte mult și așa s-a ajuns la o valoare a investiției de 16,9 milioane de lei, adică o majorare cu 52,4%. Noua valoare presupunea o contribuție a municipiului Craiova de 7 milioane de lei, lucru cu care mare parte dintre consilierii municipali nu au fost de acord.

Și mie mi se pare diferența foarte mare“, spune atunci și primarul Lia-Olguța Vasilescu.

În condițiile respingerii proiectului de hotărâre privind actualizarea DALI în ședința ordinară din data de 26.11.2020, proiectul nu mai putea fi derulat, iar contractul de finanțare încheiat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nu mai poate fi executat, astfel încât s-a impus încetarea acestuia.

Transformarea Casei Rusănescu în muzeu a câta încercare?

În 2022, întrucât nu mai exista sursa de finanțare europeană în baza căruia se încheiase contractul, a fost modificată sursa de finanțare, respectiv bugetul local.Acum, consilierii locali au avut, din nou, în față aceeași variantă, cu câteva cifre modificate și cu patru ani în plus adăugați în documentație. Ei au votat săptămâna trecută: documentaţia tehnico-economică – faza Proiect Tehnic de execuţie actualizat, pentru investiţia aferentă proiectului:,,Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului naţional şi cultural – Casa Rusănescu (Casa Casătoriilor)”.Conform indicatorilor tehnico-economici aferenți investiției, valoarea totală cu TVA inclus se ridică la suma de 24.457.697,10 lei, din care 11.004.915,93 de lei, reperezintă construcții-montaj.Totodată, primăria se îndreaptă către o altă sursă de finanțare.

Dată fiind oportunitatea de finantare  din cadrul Programului Regional Sud- Vest Oltenia, Prioritatea 7 – „Dezvoltare teritorială sustenabilă”,  Primaria Municipiului Craiova a intreprins demersurile necesare pentru depunerea proiectului: ,,Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului national si cultural – Casa Rusanescu (Casa Casatoriilor)’’, așa cum îi cere Ghidul Solicitantului.

Pentru depunerea cererii de finantare era necesară actualizarea expertizei tehnice sau în cazul în care nu au existat modificari care să afecteze datele expertizei tehnice, inițiale, prezentarea unui document semnat de catre elaboratorul expertizei care să reconfirme toate datele tehnice ale investiției. Expertiza tehnica, conform ghidului solicitantului nu trebuie să fie mai veche de 2 ani, cea existentă, fiind elaborată la data de 23.09.2020.

Casa Rusănescu mai scumpă cu peste 7,5 milioane de lei

Drept urmare, actualizarea expertizei tehnice și proiectului tehnic de execuție, a condus la noi indicatori tehnico-economici ai investiție. În primul rând a crescut valoarea toatală a lucrărilor, ajungând la 24.457.697,10 de lei cu TVA, respectiv 20.570.325,68 de lei fără TVA. În al doilea rând, durata estimată de execuţie a obiectivului de investiţii este de 24 de luni.În urma intrevențiilor propuse, în clădire vor fi, la parter, două săli de expoziție, două săli de evenimente culturale, o sală dedicată unei personalități craiovene și un spațiu info pliante, foto și albume. La etaj se vor compartimenta șase săli de expoziție și o sală multifuncțională.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS