35.1 C
Craiova
sâmbătă, 6 iulie, 2024
Știri de ultima orăLocalClădirea în care funcţionează Şcoala Cornetti devine muzeu.Reabilitarea costă peste 27 de milioane de lei

Clădirea în care funcţionează Şcoala Cornetti devine muzeu.Reabilitarea costă peste 27 de milioane de lei

Clădirea în care îşi desfăşoară la acest moment activitatea Școala Populară de Arte și Meserii Cornetti din Craiova devine muzeu. Şcoala Cornetti ar urma să se mute în fostul cinematograf Modern, iar imobilul de pe strada Jieţului va adăposti un muzeu al oamenilor de știință din Oltenia.

Vechea casă boierească va fi reabilitată de Consiliul Judeţean Dolj cu bani europeni. Ca să facă această mutare CJ Dolj a solicitat Primăriei Craiova locaţia în care şi-a desfăşurat activitatea fostul cinematograf Modern. Acest lucru se întâmpla în primăvara acestui an, când CJ Dolj a solicitat primăriei transferul acestui imobil în proprietatea sa. În fapt, sediul acestuia de pe strada Madona Dudu va fi trecut din patrimoniul Primăriei Craiova în cel al CJ Dolj. Ulterior, fiind patronat de Școala Populară de Arte și Meserii „Cornetti”, aici se vor desfășura cursuri de muzică vocală şi instrumentală, coregrafie, teatru, pictură, artă cinematografică. Cinematograful a fost închis în anul 2016, iar în 2022 a fost preluat de Primăria Craiova de la RADEF București.

Cornetti se mută la Modern

Fostul cinematograf Modern
Fostul cinematograf Modern

În fapt, CJ Dolj a şi făcut demersurile necesare pentru depunerea proiectului „Reabilitarea şi punerea în valoare a monumentului istoric categoria B (casa) din strada Jiețului nr 19 – actuala Școală Populară de Arte şi Meserii Cornetti” în cadrul Programului Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027. În primul rând, a întocmit DALI, prin care s-a stabilit valoarea totală estimativă, exprimată în lei, a cheltuielilor necesare realizării acestui obiectiv de investiţii la 17.531.303,6 de lei (fără TVA) , 20.862.251,29 de lei (inclusiv TVA), din care, C+M: 9.407.288,33 de lei (fără TVA) / 11.194.673,12 de lei (inclusiv TVA).

„Pentru valorificarea durabilă a acestui monument istoric și a potentialului său este necesară consolidarea și restaurarea sa, precum și atribuirea unei noi funcțiuni care să rezoneze cu valențele sale istorice și arhitecturale, prin care să maximizeze interesul publicului larg. Ca urmare, se propune reabilitarea clădirii monument și schimbarea destinației într-un muzeu al oamenilor de știință din Oltenia. Consolidarea cladirii se va realiza prin introducerea unui sistem de coloane verticale din beton armat executate prin forarea mecanica a spaletilor de zidarie. De asemenea, se propune consolidarea planseului peste demisol. La nivelul şarpantei se vor consolida elementele din lemn. Se vor reabilita și moderniza toate instalațiile interioare, rețelele exterioare (incintă) și branșamentele (dacă este cazul); vor fi realizate instalații noi, în funcție de necesități, pentru protecţia monumentului istoric, a persoanelor şi a bunurilor aflate în interiorul clădirii”, se spune în proiectul de hotărâre CJ Dolj.

Între DALI şi PT, proiectul s-a scumpit cu peste 6 milioane de lei

Ulterior, a fost elaborat Proiectul tehnic de execuţie prin care proiectantul a dezvoltat și detaliat opţiunea aprobată în cadrul DALI. Costurile aferente fiecărei categorii de lucrări s-au conturat mai concret decât la faza DALI. Prin urmare, valoarea obiectivului exprimată în lei, cu TVA și, respectiv, fără TVA, din care construcții-montaj (C+M), în conformitate cu devizul general actualizat la faza PT este urmatoarea: 23.413.068,23de lei fără TVA şi 27.838.794,45de lei cu TVA.


„Imobilul propus spre reabilitare, situat la adresa strada Jieţului nr.19 se află în intravilanul orașului Craiova. Corpul A face parte din clădirile de patrimoniu, fiind inclus în lista monumentelor istorice. Corpul de cladire a fost construit în doua etape: corpul principal, edificat în 1900-1915 şi un corp alipit, edificat în anul 1935. Funcțiunea istorică a clădirii a fost de reședință boierească, planul casei realizată la începutul secolului al XX-lea, având o formă compactă, dominată de accesul central ( la parter) care comunică cu o mare sală, din care se realiza distribuția în saloanele de primire și în celelalte camere ale clădirii. Toate aceste încăperi erau bogat ornamentate. La demisol se aflau dependințele și pivnița. La momentul actual, în această clădire funcționează Școala de Meserii și Arte Cornetti, spațiile inițiale fiind organizate astfel încât să asigure funcțiunile specifice unei scoli de arte și meserii, respectiv săli de cursuri pentru pictură, grafică, canto, instrumente musicale sau spații administrative”, se spune în proiect.


După reabilitare, aici se vor organiza manifestări științifice, dar și expoziții legate de ştiință.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS