De aproape o săptămână, în centrul Craiovei, au apărut câteva statui care ar trebui să contribuie la înfrumuseţarea oraşului. Lucrările i-ar pune pe gânduri atât pe criticii de artă, cât şi pe simplii trecători. Asta în timp ce lucrări sculptate de artişti celebri stau fie prin depozite, fie abandonate în curţi.
https://www.gds.ro/Local/2016-02-15/statuile-craiovei-fudulie-de-sute-de-mii-de-euro/Șase statui viu colorate au apărut în centrul orașului Craiova. Statuile ar avea menirea, după cum spune primarul orașului, să înveselească peisajul. “O expoziție temporară, cu statui care înveselesc peisajul, are loc de astăzi în centrul Craiovei, în continuarea pasajului Universității. Astfel de personaje colorate sunt expuse în mai multe stațiuni și orașe europene și sperăm să fie repede „adoptate” și de locuitorii orașului nostru.”, spune Lia Olguța Vasilescu. În nuanțe de galben, violet, verde, albastru și roșu, ele tronează pe scuarul dintre cele două artere de circulație de pe strada Arieș până la intersecția cu strada A.I.Cuza. Statuile întruchipează trupuri omenești care sunt departe de perfecțiunea sculpturilor antice, acestea având mai degrabă forme geometrice. După naiadele din Parcul Romanescu, nimfele de la fântâna din vecinătatea Pieței mari, a venit și vremea figurilor geometrice. Că sunt artă sau kitsch-uri,izbitoare sunt nuanțele țipătoare care fac notă discordantă cu peisajul.
În mijlocul giratoriului de pe strada Arieș a fost așezată o statuie de nuanță violet, o persoană care ține la piept cu mâna dreaptă o cutie. Cum înaintezi spre Universitate, apare statuia de culoare albastră. Personajul pare a fi un sportiv care își face încălzirea, prinzându-și piciorul către șezut. Urmează statuia de culoare verde, un fel de gânditor, cu o mână prinsă sub bărbie și alta la mijloc, un fel de gânditor de la Hamangia. Statuia de culoare galbenă pare a fi o persoană impasibilă care stă cu mâinile în buzunar, în așteptarea a ceva….poate autobuzul, căt tot este în imediata apropiere o stație RAT. Personajul de culoare portocalie pare a fi nedumerit, din moment ce autorul la surprins ca și cum s-ar scărpina după ureche. Ultima statuie, cea de culoare roșie, roz întruchipează un personaj cu mâna în șold precum o feisonistă.
Un loc cu ghinion la statui
Trebuie menționat că locul are o „tradiție” controversată în ceea ce privește statuile.
Cu ani în urmă, pe același scuar, administrația locală a așezat trei sculpturi. Prima sculptură se intitulează „Dansul„ şi este opera artistului plastic Peter Jacobi. Piesa reprezintă un bărbat şi o femeie într-o scenă de dans. Celelalte două sclupturi reprezintă două nuduri de femei. Cum ansamblul statuar a oripilat trecătorii, fiind nud, niște minți luminat s-au gândit să îmbrace statuile. Decizia a creat și mai multă bășcălia. Ulterior acestor statui li s-a găsit o altă locație.