21.7 C
Craiova
duminică, 8 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCJ Dolj ajută primăria Carpen cu 250 de mii de lei ca să scape de insolvenţă

CJ Dolj ajută primăria Carpen cu 250 de mii de lei ca să scape de insolvenţă

Localitatea doljeană Carpen primeşte ajutăr bănesc din fondul de rezervă al bugetului judeţean ca să scape de insolvenţă. În şedinţa de ieri a Consiliului judeţean Dolj, consilierii au votat alocarea unei sume de 250 de mii de lei, ajutor pentru UAT Carpen. Suma va fi acordată drept ajutor „având în vedere apariția unor situații de extremă dificultate.Localitatea doljeană se afla la un pas de insolvență după ce instanța de judecată a hotărât, în mod definitiv, că trebuie să plătească lucrări executate, de Erpia SA, dar necomandate de autoritatea contractantă. Mai exact, în anul 2015 au fost realizate lucrări de introducere a sistemului de apă și canalizare, proiect desfășurat pe fonduri europene”, se arată în hotărârea CJ Dolj.
Pus în această situaţie, primarul comunei Carpen a solicitat acordarea unui sprijin financiar în vederea achitării unui debit restant stabilit prin Decizia nr. 1214/26.06.2020 a Curții de Apel Craiova în favoarea SC Erpia SA Craiva.

Erpia a cerut falimentul

Constructorul a depus cu ani în urmă la Tribunalul Dolj cererea de deschidere a procedurii insolvenței UAT comuna Carpen și obligarea la plata de penalităților de
întârziere.
Din această cauză, localitatea doljeană se afla la un pas de insolvență după ce instanța de judecată a hotărât, în mod definitiv, că trebuie să plătească lucrări executate, de Erpia SA, dar necomandate de autoritatea contractanta. Mai exact, în anul 2015 au fost realizate lucrări de introducere a sistemului de apă și canalizare, proiect desfășurat pe fonduri europene.
Pe lângă lucrările prevăzute în proiectul tehnic, societatea contractanta a mai executat o serie de lucrări fără a exista, însă o comandă din partea beneficiarului și fără a se prezenta devize în vederea avizării de către dirigintele de șantier.
La acel moment, autorităţile localespuneau că pentru a fi îndepliniți indicatorii tehnico-economici firma contractanta a executat lucrări suplimentare care, însă nu au putut fi decontate nefiind prevăzute, conform contractului.
Instanța de judecată a avut un alt punct de vedere şi a hotărât în favoarea Erpia SA și a obligat Primăria Carpen la plata acestor lucrări, pe motiv că s-au efectuat pe teritoriul comunei. Cum primăria comunei Carpen Comunei Carpen care se află în imposibilitatea de a achita facturile din bugetul propriu, singura soluție rămâne sprijinul din partea statului român.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS