21.7 C
Craiova
duminică, 8 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalAu secat robinetele CAO. Unii craioveni au rămas fără apă

Au secat robinetele CAO. Unii craioveni au rămas fără apă

Din cauza temperaturilor ridicate, toată zona Olteniei se confruntă cu o secetă extremă. Tot mai multe cursuri de apă seacă, iar în multe localități oamenii primesc deja apă cu porția, pentru că s-au introdus restricții la consumul de apă. În această situaţie este Craiova şi unele localităţi din judeţul Dolj. Începând de ieri mai multe localităţi din județ primesc apă cu „porția”.

Se oprește apa pe timp de noapte
Se oprește apa pe timp de noapte

Câteva picături de apă potabilă, atât primesc în zilele călduroase toate localităţi din zona Metropolitană. Deşi locuiesc în localităţi mari ale judeţului, mii de localnicii au rămas pe uscat. Măsura a fost stabilită de către Compania de Apă Oltenia din cauza caniculei și a temperaturilor ridicate. Alte localităţi doljene se găsesc în această stare de mai bine de o lună. Luni, însă, operatorul de apă şi canal a anunţat că toată zona metropolitană a Craiovei va rămâne fără apă în cursul nopţii.

„Din cauza secetei prelungite și a faptului că a crescut foarte mult consumul de apă al utilizatorilor din Zona Metropolitană a municipiului Craiova, Compania de Apă Oltenia este nevoită să restricționeze, începând cu 15.07.2024, furnizarea apei potabile către populație. Alimentarea cu apă va fi oprită pe parcursul nopții, astfel încât să se poată reface stocurile, în vederea asigurării necesarului pentru uz casnic, potrivit unui comunicat al Companiei de Apă Oltenia.
Vor fi afectate localitățile Șimnicu de Sus, Cârcea, Podari, Almăj, Ișalnița, Breasta, cartierele Preajba Nouă, din comuna Malu Mare, Șimnicu de Jos, Bariera Vâlcii și zona Centurii de Nord din municipiul Craiova. Programul de furnizare al apei potabile pe parcursul lunilor de vară va fi 5.00 – 23.00 Facem apel către toți utilizatorii să folosească apa doar pentru consum casnic, nu pentru udarea culturilor agricole, a gazonului, umplerea bazinelor și a diverselor recipiente folosite în alte scopuri decât cele prevăzute în contract, deoarece orice consum peste medie este resimțit de toți consumatorii branșați la rețeaua respectivă“, precizau reprezentanţii CAO în data de 15.07.2024.

Se reduce programul de furnizare a apei potabile
Se reduce programul de furnizare a apei potabile

Afectaţi de nenorocire, localnicii îşi arată nemulţumirea, spunând că:

„În Bariera Valcii avem orar de furnizarea apei de la 5-23, dar în acest interval de timp nu ai pic de presiune ca să poţi să îţi faci o baie. Bătaie de joc, să băgaţi restricţii la temperaturi de 42 de grade. Restricţii la ce şi de ce?? Apa provine de la izvorul Isvarna. Iar de consum e problema voastra că doar noi plătim că şi aşa ne furaţi pe faţă”, este de părere o craioveancă.

În ciuda celor vehiculate de CAO, cum că apa potabilă este folosită la udarea culturilor, cetăţenii au altă variantă.

” Nu e apă ,nu e apă, dar gazonul şi panseluţele se udă tot timpul. Multumim Compania De Apă Oltenia S.A. şi Primăria Craiova că alegeţi iarba în detrimentul oamenilor şi nevoilor acestora”, spune un craiovean.

zona metropolitană
Fără apă potabilă îîn zona metropolitană

Perioada de restricţie nu a fost respectată

De voie de nevoie, locuitorii din zona metropolitană a Craiovei au acceptat sistarea apei pe perioada de noapte. Însă, răbdarea lor a explodat la primele ore ale dimineţii (marţi,16.07.2024) când au văzut că robinetul este tot uscat.

„Îi înţelegem pe cei de la CAO că întrerup furnizarea apei între 23 şi 05 dimineaţa. Dar nici la ora 8 nu i-au dat drumul. Măcar să fi comunicat. Trebuie să plecăm la serviciu şi nu avem apă. Asta e nesimţire din partea lor. Am sunat la ei şi nu ştiau nimic că nu a revenit apa”, spune un abonat CAO.

Astfel de reproşuri au curs la adresa furnizorului de apă şi canal, acuzat că nu a respectat perioada de restricţie a furnizării apei.

„În zona Damila la 7.30 nu era apa … Era de bun simt să precizaţi pe ce perioadă veţi aplica aceste restricţii, o săptămână, o lună, un an. Şi să respectaţi programul la presiune optimă”, spune o altă persoană.

Locuitorii din localităţile limitrofe Craiovei spun că an de an sunt supuşi acestui supliciu.

„Suntem mutaţi din 2020 în Malu Mare şi în fiecare an când încep căldurile noi rămânem fără apă. Ieri, pe data de 15.07.2024 s-a dat un comunicat că apa se va sista de la ora 23:00 la ora 05:00 , eu unul pot să vă spun că toţi vecinii din zonă nu mai aveam apă de la ora 19:00 până la ora 10:00. Avem copii mici şi nu avem apă. Am plângeri făcute nenumarate şi eu şi vecinii la Apa Oltenia unde consider că cei care se ocupă de această companie ne iau efectiv la mişto. Nu este problema mea că cei din cartiere uda gradinile Consider că noi cei de la periferie suntem marginalizaţi şi discriminaţi în condiţiile în care în Craiova se udă spaţiile verzi non stop şi noi nu avem apă”, se plânge un alt localnic din zona metropolitană.

Şi craiovenii suferă

Partea proastă este că pe lângă restricţiile de furnizare a apei potabile anunţate, luni unele cartiere ale Craiovei s-au trezit şi ele fără apă la robinet. Aşa s-a întîmplat în cartierul Brazda lui Novac, Craioviţa Nouă. Puşi în faţa faptului împlinit şi fără nicio explicaţie craiovenii au început să apeleze furnizorul de apă şi canal, alţii au intrat pe pagina de facebook a CAO şi au comentat în număr mare.

„În Brazdă a început să scadă presiunea de la ora 17,00, iar acum nu mai curge deloc şi nu aţi anunţat nimic. De când facem parte din zona metropolitană şi noi?„, întreabă o craioveancă văzând că la robinet nu mai curge nicio picătură de apă.

„Daţi comunicate la mişto, în Brazdă de la ora 20:30 nu este apă. Ruşine, cod roşu de caniculă fără apă. Rusine!„,este reproșul unui alt craiovean

Alţii au făcut haz de necaz: „În Craioviţa Nouă curge apă….în vise”.


Craiovenii au sunat în disperare la sediul furnizorului de apă. Când li s-a răspuns, într-un târziu, reprezentanţii CAO au spus că din cauza penelor de curent din zonă, cartierul Brazda lui Novac a rămas fără apă.
Ieri, reprezentanţii CAO au venit cu aceeaşi explicaţie. „Aceste temperaturi ridicate ne afectează maxim. A fost prima seară de oprire pe zona metropolitană. Pe oraş, apa a fost oprită din cauza sistării curentului de către furnizorul de energie electrică şi ne-a fost afectată toată distribuţia de apă pe zonă. În asfel de situaţii la etajele superioare şi la capetele de coloane, apa ajunge mai greu. În plus avem lucrări pe firul II Isvarna”, a precizat Carmen Petrean, purtător de cuvân CAO.

CAO extinde restricţiile

Alimentarea cu apă potabilă va fi restricţionată în Zona Metropolitană a Craiovei
Alimentarea cu apă potabilă va fi restricţionată în Zona Metropolitană a Craiovei

În acest context, Compania de Apă Oltenia a fost nevoită să instituie noi restricții de furnizare a apei potabile către populație, astfel încât să poată asigura necesarul pentru uz casnic. Vorbim despre toată zona metropolitană, unde, de ieri, apa este oprită pe parcursul nopții, între orele 23.00 și 05.00 pentru refacerea stocurilor. Localitățile afectate sunt Șimnicu de Sus, Cârcea, Podari, Almăj, Ișalnița, Breasta, cartierele Preajba Nouă, din comuna Malu Mare, Șimnicu de Jos, Bariera Vâlcii și zona Centurii de Nord din municipiul Craiova.
În plus, apa se furnizează deja cu program, dimineața și seara, în localitățile Segarcea, Dăbuleni, Bechet, Călărași (cu tot cu satul Sărata), Bârca, iar de miercuri intră și comuna Caraula.
Restricții generate de lucrările pentru firul II avem și pe traseul aducțiunii Isvarna – Craiova, fiind întreruptă alimentarea cu apă potabilă în intervalul orar 23.00 – 07.00. Afectate sunt localitățile de pe traseul aducțiunii, respectiv Câlnic, Telești, Bâlteni, satele Vârț Nou și Vârț Vechi aparținând orașului Rovinari, Plopșoru, Brănești și Țânțăreni din județul Gorj, dar și Brădești, Braloștița, Scaiești, Coțofenii din Față, Coțofenii din Dos, din județul Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS