17.6 C
Craiova
duminică, 8 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAnsamblul Monumental Calea Eroilor este, oficial, în Patrimoniul UNESCO!

Ansamblul Monumental Calea Eroilor este, oficial, în Patrimoniul UNESCO!

Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”, din Târgu Jiu, este, oficial, în Patrimoniul UNESCO. Decizia a fost anunțată de Comisia UNESCO reunită la New Delhi, în India. Aici este prezentă o delegație a României, condusă de ministrul Culturii, Raluca Turcan, și din care face parte și primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu.

Ansamblul „Calea Eroilor” este cel mai mare ansamblu sculptural în aer liber din România. A fost realizat în perioada 1937 – 1938 de către sculptorul Constantin Brâncuși și este dedicat eroilor căzuți în Primul Război Mondial. Din Ansamblu fac parte următoarele opere: Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului și Coloana Fără Sfârșit și este parte integrantă a vieții orașului Târgu Jiu. Este vizitat an de an de zeci de mii de persoane.

„Tocmai s-a anunțat decizia finală aici, în cadrul celei de-a 46-a reuniuni a Comitetului Patrimoniului Mondial, în New Delhi, unde sunt alături doamna Janina Sitaru, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Oana Zaharia, director INP și Irina Iamandescu, director adjunct INP, în cadrul unei delegații ce reprezintă România și care este condusă de doamna ministru Raluca Turcan.

Dincolo de emoțiile participării la un astfel de eveniment, apar sentimentele de bucurie în urma reușitei acestui mare pas, de recunoaștere a importanței și a valorii operelor marelui Constantin Brâncuși. Nu trebuie să uităm că această reușită a fost obținută cu eforturi mari, depuse de Primăria Municipiului Târgu Jiu, Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe și, totodată, să amintim contribuția domnului deputat Mihai Weber care, în perioada în care a fost președintele Comisiei UNESCO din Parlamentul României, a susținut demersurile necesare în acest sens, dar și contribuția domnului viceprimar Gabriel Coica, cel care a depus toate eforturile pentru ca operele lui Brâncuși să fie înscrise în Patrimoniul Cultural Mondial.

Este un pas uriaș pentru municipiul Târgu Jiu și pentru județul Gorj, care deschide noi oportunități de dezvoltare pentru comunitatea noastră.”, a anunțat sâmbătă primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu. Duminică, în Parcul „Coloanei Fără Sfârșit”, de la ora 10,00 și până seara vor avea loc manifestări dedicate evenimentului.

Ansamblul Monumental „Calea Eroilor“, realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu, și Frontierele Imperiului Roman – Dacia au fost înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Ansamblul Monumental „Calea Eroilor“ de la Târgu Jiu, realizat de Constantin Brâncuși, și Frontierele Imperiului Roman – Dacia au fost înscrise duminică, 28 iulie, în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Decizia a fost luată, prin consens, de Comitetul Patrimoniului Mondial în cea de-a 46-a sa sesiune, de la New Delhi, India, ce se desfășoară în perioada 21-31 iulie 2024.

Dosarul de nominalizare a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor“ a fost redepus de către România în 2018, în urma eforturilor Guvernului României, după ce un prim dosar depus în 2013 a fost retras în 2015. Începând cu 2022, problematica a făcut obiectul unui grup de lucru interinstituțional inițiat de Ministerul Afacerilor Externe în vederea coordonării eforturilor pentru susținerea și promovarea dosarelor naționale la UNESCO.

„Calea Eroilor“ este un ansamblu sculptural ridicat între anii 1937-1938, constituit treptat, mai întâi din Coloana fără Sfârşit, închinată eroilor căzuţi în 1916 pe malul Jiului şi Poarta Sărutului, care a fost desăvârșit cu Masa Tăcerii înconjurată de 12 scaune rotunde, completate de alte 30 de scaune cu tăblia pătrată, toate aşezate direct pe pământ, ca soclu natural. Opera sculpturală reprezintă un punct de cotitură în istoria artei moderne, în special a sculpturii monumentale moderne și a artei publice.

Frontierele Imperiului Roman – Dacia reprezintă cea mai complexă nominalizare pentru Lista Patrimoniului Mondial pregătită până acum de România. Dosarul depus în 2023 conține 285 de componente – castre legionare și castre auxiliare cu așezări civile, castre de marș (temporare) și turnuri, propuse individual sau în grupuri care includ și alte elemente de fortificație – distribuite de-a lungul a peste 1.000 de kilometri, în 123 de unități administrativ-teritoriale, respectiv în 16 județe ale României.

Noile înscrieri completează prezența românească pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, care în acest moment, mai include alte nouă obiective de patrimoniu cultural și natural: Delta Dunării (1991), Sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993), Biserici din Moldova (1993, 2010), Mânăstirea Hurezi (1993), Cetățile dacice din Munții Orăștiei (1999), Centrul Istoric Sighișoara (1999), Biserici de lemn din Maramureș (1999), Pădurile seculare și virgine de fag din Carpați și alte regiuni ale Europei (2017) și Peisajul cultural minier Roșia Montană (2021).

Citește și: Polițiștii din Constanța au ieșit în stradă, să ceară demisia conducerii Poliției Române

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS