17.8 C
Craiova
joi, 19 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria a depus proiectul pentru transformarea Școlii Obedeanu în muzeu

Primăria a depus proiectul pentru transformarea Școlii Obedeanu în muzeu

Școala Obedeanu din Craiova urmează să fie transformată în muzeu, după ce primăria a depus proiectul pentru finanţarea europeană a acestei investiţii. Proiectul ar urma să revitalizeze clădirea istorică şi să o introducă în circuitul turistic al oraşului.

Şcoala Obedeanu este prima şcoală primară din Craiova, fiind atestată documentar din 1775. Două corpuri ale unităţii de învăţământ au fost clasificate drept monumente istorice. În prezent, acestea se află în proces de degradare.

Şcoala Obedeanu va deveni Muzeul Şcolii Româneşti

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat că săptâmâna trecută a fost depus proiectul care ar urma să atragă fonduri europene pentru restaurarea Şcolii Obedeanu şi transformarea acesteia într-un Muzeu al Şcolii Româneşti.

„Am depus încă un proiect pentru finanțare în cadrul Programului Regional Sud – Vest Oltenia 2021-2027. Este vorba despre restaurarea școlii „Obedeanu” din Craiova, care va deveni Muzeului Școlii Românești și va fi introdusă în circuitul turistic al municipiului Craiova. În această școală au învățat, de-a lungul timpului, numeroase personalități precum Tudor Vladimirescu, Petrache Poenaru, Gheorghe Chițu, Theodor Aman, Alexandru Macedonski, Eugeniu Carada, Constantin Argetoianu, Gogu Constantinescu, Nicolae Titulescu, dr. Constantin Angelescu, Constantin Nicolăescu-Plopșor. După renovare, Școala Obedeanu va deveni, pe lângă o clădire valoroasă de patrimoniu și un muzeu al craiovenilor, locul unde cetățenii orașului dar și vizitatorii, se vor putea bucura de activități interactive și de exponatele dedicate școlii românești”, a transmis Olguţa Vasilescu.

În 2010, prima şcoală a Craiovei a fost preluată de Şcoala Decebal

În anul 2010, Școala Nr. 1 Obedeanu și-a pierdut calitatea de unitate de învățământ cu personalitate juridică și a devenit structură a Școlii Decebal Craiova. De câţiva ani, unitatea de învăţământ are însă lacătul pe uşă.
Anul trecut, municipalitatea a solicitat aprobarea schimbării destinaţiei clădirilor şcolii pentru a putea accesa fonduri europene în vederea transformării unităţii în muzeu. Inspectoratul Şcolar Judeţean a avizat această modificare.

”Schimbarea destinaţiei bazei materiale şi a terenului folosit de instituţiile şi unităţile de învăţământ preuniversitar de stat se poate face pentru orice tip de activitate, în primi 3 ani calendaristici de la întreruperea activităţii educaţionale, de către autorităţile administraţiei locale numai cu avizul comform al ministrului învăţământului. Întrucât activitatea educaţională a fost întreruptă de peste trei ani, Consiliul de administraţie al ISJ Dolj a apreciat că nu mai este necesar acordul său”, se arăta în raport.
Astfel, în vara anului 2023, s-a aprobat încetarea dreptului de administrare al Școlii Gimnaziale „Decebal” Craiova asupra imobilului şi preluarea sa de către municipalitate.

Vreme de un secol, a fost singura şcoală elementară din Bănie

Şcoala Obedeanu a fost, timp de 100 de ani, singura școală elementară din Craiova și a doua școală națională în limba română din Țara Românească, după cea de la Sf. Sava, arată site-ul de specialitate Monumente Oltenia, unde istoria unităţii de învăţământ este redată pe larg. Şcoala de la Biserica Obedeanu a devenit în 1822 o școală publică sub numele de Școala Domnească, cu un curs primar și clase superioare.

Două dintre localurile Şcolii „Obedeanu“ au statut de monument istoric, fiind parte a patrimoniului naţional. La începutul anilor 2000, pentru consolidarea acestor clădiri au fost investite peste zece miliarde de lei vechi. În ultimii ani, însă, în lipsa activităţii, şcoala s-a aflat în proces de degradare.

CITEŞTE ŞI: Cum arată străzile Henri Coandă şi Traian Lalescu, în plin proces de realizare a străpungerii spre Calea Bucureşti

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS