Corpul de Control al Ministerului Energiei a finalizat verificarea la Cariera Pinoasa, unde un mal de pământ a acoperit două utilaje de mare capacitate. Raportul confirmă faptul că alunecarea de teren a fost provocată de factori naturali, a anunțat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
„Am finalizat raportul corpului de control privind concluziile preliminare ale incidentului de săptămâna trecută de la Cariera Rovinari – Sectorul Pinoasa. Le mulţumesc profesioniştilor din Ministerul Energiei şi Complexul Energetic Oltenia SA pentru promptitudine şi deschidere. Ipotezele iniţiale, care indicau factori naturali ca fiind cauza surpării, se confirmă la acest moment, pe baza informaţiilor furnizate de angajaţii CEO, rămânând de evaluat doar o eventuală culpă profesională a persoanelor care, dacă ar fi cunoscut existenţa riscului, ar fi trebuit să mute preventiv utilajele şi să ia măsuri de perimetrare şi protecţie. Am toată încrederea că, pe viitor, conducerea CEO va preveni astfel de incidente”, a declarat Sebastian-Ioan Burduja, într-un comunicat transmis presei.
Controlul a vizat verificarea situaţiei şi identificarea cauzelor care au dus la alunecarea de teren produsă la începutul acestei luni
În perioada 5-9 august 2024, o echipă de inspecţie din cadrul Direcţiei Servicii Interne, Serviciul Inspecţie, organ de control de la nivelul Ministerului Energiei, a desfăşurat o misiune specifică la Societatea Complexul Energetic Oltenia SA.
Misiunea a vizat verificarea situaţiei şi identificarea cauzelor care au dus la alunecarea de teren produsă la începutul acestei luni la Cariera Rovinari – Sectorul Pinoasa, cu consecinţa răsturnării şi avarierii a două utilaje aflate în proximitate precum şi verificarea măsurilor dispuse de conducerea Societăţii Complexul Energetic S.A. pentru diminuarea riscurilor de producere a unor evenimente similare şi consecinţele evenimentului care s-a produs asupra producţiei de energie electrică.
„În referire la Verificarea situaţiei şi identificarea cauzelor care au dus la alunecarea de teren produsă în 02 august 2024 la Cariera Rovinari – Sectorul Pinoasa: în Notele de relaţii prezentate echipei de inspecţie de membrii organelor de conducere ale societăţii şi salariaţii acesteia s-a precizat faptul că alunecarea de teren, cu dislocarea blocurilor masive de rocă, a fost determinată de seceta prelungită, regimul climatic canicular din ultima perioadă, cutremure, alterarea în timp a solului sub influenţa factorilor geoclimatici, eventuale fisuri în profunzime, nevizibile. Riscul apariţiei unor alunecări de teren a fost semnalat la începutul anului în curs şi au fost consemnate măsuri specifice pentru diminuarea acestuia, cu privire la care urmează a se analiza şi stabili eficienţa”, se precizează în comunicatul Ministerului Energiei.
Măsurile dispuse
În urma concluziilor rezultate, s-au dispus măsuri pentru desemnarea unei comisii de cercetare administrativ – disciplinară care să desfăşoare următoarele activităţi: examinarea documentelor referitoare la riscurile identificate; verificarea modului în care salariaţii Societăţii Complexul Energetic Oltenia SA implicaţi în planificarea, avizarea/aprobarea şi executarea lucrărilor, efectuarea instruirilor personalului, efectuarea verificărilor în teren, eliminarea riscurilor consemnate în Registru şi în documentele aferente etc. şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu; identificarea cauzelor tehnice concrete care au dus la alunecarea de teren soldată cu distrugerea utilajelor, inclusiv cercetarea la faţa locului după stabilizarea zonei / versantului, cu respectarea normelor referitoare la SSM; identificarea salariaţilor vinovaţi, dacă este cazul, de producerea incidentului şi înaintarea propunerilor care se impun pentru sancţionarea acestora; identificarea prejudiciilor cauzate şi înaintarea propunerilor care se impun pentru recuperarea acestora.
Ministerul Energiei va fi informat de către conducerea Societăţii Complexului Energetic Oltenia SA atât cu privire la îndeplinirea acestor măsuri cât şi cu privire la cele dispuse în legătură cu realizarea producţiei de cărbune planificate, măsurile suplimentare pentru protecţia salariaţilor la locurile de muncă şi a utilajelor stabilite prin planul elaborat de conducerea Societăţii, modul în care se exercită controlul intern managerial în cadrul acesteia, se mai arată în documentul citat.
Citește și: Trei alpiniști blocați pe Cheile Galbenului, recuperați de salvamontiștii gorjeni